Hoe maak je wijnglazen schoon en glanzend

Hoe maak je wijnglazen schoon en glanzend

Om optimaal van je wijn te kunnen genieten, is het belangrijk dat je wijnglazen schoon zijn. Wijn reageert namelijk op aroma’s en je wilt natuurlijk niet dat je wijn naar schoonmaakmiddel of muf smaakt. Maar hoe maak je nu je wijnglazen schoon en glanzend? Met onderstaande tips moet het vast en zeker goed gaan komen.

wijnglazen schoonmaken en glanzend maken

Tips om je wijnglazen schoon en glanzend te maken

wassen van de wijnglazen

Het begint natuurlijk met het goed wassen van je wijnglazen. Was het liefst je wijnglazen met de hand. Als je de glazen in de vaatwasser reinigt, dan is de kans op kalkaanslag veel groter. Wanneer je de wijnglazen met de hand schoonmaakt, gebruik hiervoor dan lauwwarm water en een zachte spons. (geen schuurspons of afwasborstel, want dan krijg je krassen in je glas) Gebruik liever ook geen zeep. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, zorg er dan voor dat je een milde geurloze zeep gebruikt. Anders blijft de geur….en dus smaak…..van het schoonmaakmiddel in je glas zitten.

drogen maken van de wijnglazen

Wil je voorkomen dat er opgedroogde druppels en vlekken achterblijven op de wijnglazen? Droog de glazen dan na het wassen af met een linnen (thee)doek. Het voordeel van een linnen doek is dat het sneller vocht opneemt en dat je ook geen pluisjes op je wijnglas krijgt. Wrijf het wijnglas na het droogmaken met een nieuwe droge linnendoek op voor een mooie glans. Dit heeft met een sjiek woord poleren.

kalkaanslag verwijderen

Heb je toch kalkaanslag op je wijnglazen gekregen of zijn je wijnglazen dof geworden, dan kan je dit gelukkig ook oplossen. Laat de wijnglazen in een teiltje met warm water en een scheutje azijn weken. Verwijder vervolgens de overige kalkresten met een vochtige doek. Uiteraard droog je de glazen met een droge linnendoek voor een mooie glans.

tips om wijnglazen schoon en glanzend te maken

Proost! Dat je maar heerlijk kan genieten van heerlijke wijnen uit schone en glanzende glazen ๐Ÿ˜‰

O ja….nog een laatste tip! Zet je wijnglazen nooit ondersteboven op een houten plank. Hierdoor trekt de geur van het hout namelijk ook in je glas. Dit weet ik inmiddels ook uit eigen ervaring. Ik had pasgeleden onze kast opnieuw ingericht en ik vond het mooier staan als de glazen ondersteboven stonden. Brrrrrrr had ik beter niet kunnen doen. Wij hebben oude houten wagonplanken en de wijn rook naar niet alleen naar teer, het smaakte ook naar teer. Nu heb ik dus maar een paar wijnglazen gekocht die er puur voor de sier staan.