Surinaamse bami met pittige pindasaus. Zelf een Surinaamse bami maken is niet moeilijk en super lekker!
Surinaamse bami
De eerste reactie op de Familie over de Kook Instagram toen ik daar een foto plaatste van mijn zelfgemaakte Surinaamse bami was “ik ben benieuwd..ik ben natuurlijk erg kritisch”
Deze opmerking kwam van iemand van Surinaamse afkomst. No pressure hoor!!! Ik zal ook echt niet gaan prediken dat dit “echte” Surinaamse bami is. Daarbij….wat is nu de “echte” bami. Iedereen maakt het op zijn/haar manier klaar.
Deze bami is er in ieder geval wel op geïnspireerd en wij vonden hem stiekem nog lekkerder dan de bami die wij normaal gesproken afhalen bij de Surinamer.
Pittige pindasaus
De pittige pindasaus is verre van Surinaams. De pindasaus is wel heel erg lekker en super simpel om te maken. Inmiddels heb ik ook een Surinaamse pindasaus recept, gemaakt met pinda’s ipv pindasaus. Die is ook echt super lekker!
TIP: Maak de bami een dag van te voren klaar. Zo kunnen alle smaken goed intrekken.
recept Surinaamse bami
Ingrediënten
- 500 gram spaghetti
- 2 maggiblokjes van die kleine vierkante blokjes
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- scheutje zonnebloemolie
- 1 rode peper fijngesneden
- 3 takjes selderijblad fijngehakt
- 2 uien gesnipperd
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 tomaat in blokjes gesneden
- 70 gram tomatenpuree = klein blikje
- 4 eetlepels ketjap asin
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1/2 theelepel five spice poeder
- 1 theelepel trassi
- 300 gram kippendijen in kleine blokjes gesneden
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en snufje zout zout is optioneel
- snuf chili vlokken = optioneel
pittige pindasaus
- 3 eetlepels pindakaas
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal badjak of sambal oelek als je pittiger wilt
- 1/3 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel ketchup
- snufje peper
- warm water naar eigen inzicht
Instructies
- Kook de spaghetti gaar met 1 maggiblokje. Spoel de spaghetti af met koud water en meng met 1 eetlepel ketjap asin en 1 eetlepel ketjap manis.
- Verhit een flinke scheut olie (zodat de hele bodem van de pan bedekt is) Fruit de uien met de rode peper, knoflook en gember op middelhoog vuur. Voeg de trassi, fijn gesneden tomaat, five spice poeder en een snuf peper toe. Verkruimel er 2 maggi blokje bij. Bak dit allemaal even kort mee voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de kipblokjes toe en bak tot deze goudbruin en gaar is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak voor 1 minuutje mee. Zet nu het vuur laag en voeg 5 el ketjap asin en 4 el ketjap manis toe. Roer er de gekookte spaghetti door en de fijngesneden selderij. Breng eventueel nog verder op smaak met kejap asin of manis naar smaak. Wij vonden de bami niet pittig genoeg dus ik heb er nog een flinke snuf chilivlokken doorheen gedaan.
- Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg water naar eigen inzicht toe. Verwarm de satésaus even kort op het fornuis wanneer je de satésaus nodig hebt.
Surinaamse bami met pittige pindasaus
Deze Surinaamse bami staat bij ons heel vaak op het menu. Het is namelijk een ontzettend lekkere avondmaaltijd.
Zoals je hebt kunnen lezen in het recept maak je de bami niet met mie maar met spaghetti. Wil je variëren dan zou je uiteraard ook mie kunnen gebruiken. Zo krijgt je gerecht op een hele simpele manier een totaal andere smaakbeleving.
Ook erg lekker is om een keertje Surinaamse nasi te maken.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken