Sticky kippenvleugels uit de oven. Deze kippenvleugeltjes zijn echt een traktatie. Ze zijn zoet, kruidig en een beetje pittig van smaak.

Het geheim van deze sticky kippenvleugels? Een heerlijke zelfgemaakte marinade en beetje geduld. Hoe langer je de vleugels laat marineren, hoe intenser de smaak wordt. Ik laat ze daarom het liefst een minimaal een nachtje marineren.
Zelfgemaakte marinade
De marinade maak je met een heerlijke mix van ketchup, limoensap, mosterd, honing, knoflook, gember, ketjap manis en specerijen zoals paprikapoeder, kerriepoeder, uienpoeder en chilivlokken. Voor wat extra pit voeg je sriracha toe en een snufje peper en zout maakt het helemaal af. Deze combinatie geeft de kippenvleugels een zoete, pittige en kruidige smaak.



Ik maak Jan Willem en de kids altijd erg blij als ik deze kippenvleugeltjes maak.
Andere lekkere kippenvleugels recepten zijn Indische kippenvleugels, kippenvleugels met chimichurri of maak eens de sweet chili kippenvleugels.
Recept sticky kippenvleugels uit de oven

Sticky kippenvleugels uit de oven
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 900 gram kippenvleugeltjes
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 limoen sap nodig
- 5 eetlepels ketchup
- 1 flinke theelepel mosterd
- 1 flinke eetlepel honing
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 theelepels sriracha
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snuf chilivlokken
EXTRA'S
- seroendeng
- bosui fijngehakt en optioneel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de kippenvleugels met alle ingrediënten en laat minimaal 4 uur marineren. Hoe langer hoe lekkerder, dus laat ze het liefst een nachtje marineren.
- Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de kippenvleugeltjes eroverheen en verdeel de helft van het marina over de vleugeltjes. Bak de kippenvleugels voor 17 minuten. Haal ze even uit de oven, draai ze om en verdeel de rest van de marinade eroverheen. Bak ze vervolgens nog 8 a 10 minuten.
- Wanneer de kippenvleugels goudbruin en gaar zijn, haal ze uit de oven en bestrooi meteen met flink wat seroendeng. Zo blijft de seroendeng goed plakken.
- Laat de kippenvleugeltjes even afkoelen en bestrooi ze eventueel vlak voor serveren nog met vers gesneden bosui. Eet smakelijk 😋
- TIP: ik gebruik van die kleine kippenvleugeltjes. De AH verkoopt ze onder de naam kipborrelhapjes. Gebruik je grotere kippenvleugels dan moet je ze iets langer bakken.
- TIP: wanneer ik geen verse limoen in huis heb gebruik ik limoensap uit een flesje. Voeg dan 2 à 3 eetlepels limoensap toe.
Marineren voor meer smaak
Hoe langer je de kippenvleugels laat marineren, hoe beter de smaken in het vlees trekken. Laat ze minimaal een paar uur maar het liefst een hele nacht in de koelkast marineren. Zo worden de vleugels nog lekkerder en malser van smaak en structuur. Zelf houd ik niet zo enorm van kluiven maar voor kippenvleugeltjes maak ik een uitzondering. Je zou eventueel ook kippenpootjes kunnen gebruiken. Let dan wel op de oventijd. Het kan zijn dat je kippenpootjes iets langer in de oven moeten.
Wat eet je erbij
Deze sticky kippenvleugels zijn ideaal als borrelhapje maar ook erg lekker als onderdeel van je avondmaaltijd. Combineer ze bijvoorbeeld met frietjes en een frisse salade voor een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd. Smullen gegarandeerd!
5 veelgestelde vragen over sticky kippenvleugels uit de oven (FAQ)
Ja, je kunt ze van tevoren bereiden en later opwarmen. Bak de vleugels opnieuw in een hete oven (180°C) of airfryer voor ongeveer 10 minuten, zodat ze weer krokant worden en de saus mooi plakkerig blijft.
Ja! Bak de kippenvleugels zonder saus op 180°C voor 20-25 minuten, draai ze halverwege om.
Voor krokante kippenvleugels in de oven is het belangrijk om ze goed droog te deppen, op een hoge temperatuur te bakken (200-220°C) en halverwege om te draaien. Een snufje bakpoeder over de kip helpt ook om het vel knapperiger te maken. (dit werkt niet bij kippenvleugels in marinade, bak ze dan niet hoger dan 190 graden.)
Om sappige kippenvleugels te krijgen, marineer je ze lang genoeg bij voorkeur een paar uur of een hele nacht.
Een goede marinade bevat een balans van zoet, zout, zuur en kruidig. Denk aan sojasaus, honing of bruine suiker, knoflook, gember en een scheutje azijn of limoensap. Dit zorgt voor een heerlijke sticky en gekarameliseerde laag zonder dat je achteraf nog saus hoeft toe te voegen.

Ik hoop dat jij net zo gaat smullen van deze sticky kippenvleugels uit de oven als wij thuis doen. Ga jij ze maken? Zo ja, laat ons dan in de reacties weten hoe de kippenvleugeltjes zijn bevallen 😋