Rijst wel of niet wassen

Rijst wel of niet wassen

Rijst wel of niet wassen. Waarom is het beter om rijst te wassen en geldt dit voor alle rijstsoorten? Ik geef je antwoord op deze vragen.

rijst wel of niet wassen

Waarom rijst wassen

Het wassen van rijst heeft een aantal voordelen. Het verwijdert namelijk overtollig zetmeel maar ook eventuele onzuiverheden of stofdeeltjes die zich op de rijstkorrels kunnen bevinden.

Dit draagt bij aan een lekkerdere smaak en het voorkomt dat je rijst tijdens het koken (te) plakkerig wordt.

Wanneer je dus een luchtige rijst wilt eten, dan is het zeker aan te raden om toch even de tijd te nemen om je rijst te wassen.

Hoe was je rijst

  1. Meet de hoeveelheid rijst: begin met het wegen van de gewenste hoeveelheid rijst die je wilt koken.
  2. Plaats de rijst in een zeef of vergiet: spoel de rijst af onder koud stromend water. Plaats de rijst in een fijne zeef of een vergiet met kleine gaatjes. Dit zorgt ervoor dat de rijstkorrels niet door de openingen kunnen vallen.
  3. Spoel de rijst grondig: laat het water over de rijst spoelen terwijl je voorzichtig met je handen door het rijst beweegt. Je zult zien dat het water in eerste instantie troebel is vanwege het overtollige zetmeel. Blijf spoelen en bewegen totdat het water helder wordt.
  4. Laat de rijst uitlekken: nadat je de rijst hebt gewassen en het water helder is, laat je de rijst goed uitlekken in de zeef of vergiet.
  5. Koken: nu is je rijst klaar om te koken volgens het recept van je keuze.

Welke rijstsoorten moet je wassen

Niet alle rijstsoorten hoeven gewassen te worden voor het koken. Onderstaande rijstsoorten zijn echter wel handig om te wassen.

  1. Witte rijst: witte rijst moet meestal wel gewassen worden. Doe je dit niet, dan krijg je een wat plakkerige rijst. Is overigens niet vies hoor! Voor sommige recepten kan dit juist ook wel lekker zijn.
  2. Basmati en jasmijnrijst: deze meer aromatische rijstsoorten zijn ook handig om te wassen zodat je kunt genieten van een heerlijke luchtige rijstkorrel.

Onderstaande rijstsoort hoef je niet voor het koken te wassen.

  1. Zilvervliesrijst: deze rijstsoort behoudt zijn voedingswaarde grotendeels door het zilvervlies dat intact blijft. Wassen kan leiden tot verlies van voedingsstoffen, dus wordt over het algemeen afgeraden.

Of ik mij altijd aan het advies houd? Ehm…..heel eerlijk? Nope! Soms heb ik gewoon echt even geen zin om rijst eerst schoon te spoelen. Ik ben gewoon misschien een hele luie kookster ๐Ÿ˜‰

5 lekkere recepten met rijst

Heb je nu helemaal zin om aan de slag te gaan met rijst? Probeer dan eens onderstaande recepten met rijst uit. Hopelijk zie je iets lekkers ertussen staan.

Kip ketjap met rijst

kip ketjap

Ga naar het recept van de kip ketjap met rijst:

Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Aziatisch gehakt

Ga naar het recept van het Aziatisch gehakt met kruidige rijst:

Kip kerrie met rijst en boontjes

kip kerrie met rijst en boontjes

Ga naar het recept van de kip kerrie met rijst en boontjes:

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

romige rijst ovenschotel met broccoli

Thaise kip met kruidige rijst

Ga naar het recept van de Thaise kip met kruidige rijst:

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken