Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Aziatisch gehakt met kruidige rijst. Deze avondmaaltijd staat met een half uurtje op tafel. Gezond, lekker én snel gaan heel goed samen.

Wil je deze avondmaaltijd nog sneller bereiden? Gebruik dan een zak kant en klare roerbakgroenten in plaats van de reepjes paprika.

Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Van deze kleuren bij elkaar word je toch gewoon vrolijk. Hoe je die gele kleur van de rijst krijgt? Heel simpel! Voeg een beetje kurkuma aan je rijst toe tijdens het koken.

Aziatisch gehakt

Dit recept is zeker geen authentiek Aziatisch gerecht. De smaken daarentegen zijn wel degelijk op de Aziatische keuken geïnspireerd.

Het gehakt breng je op smaak met een zelfgemaakte woksaus. Deze saus bestaat uit sojasaus, ketjap manis, sambal, honing, sweet chilisaus en limoensap.

Verder gebruik ik voor het gehakt ook nog ui, knoflook, gember en paprika. Uiteraard mag een flinke snuf versgemalen zwarte peper ook niet ontbreken.

Ander lekkere roerbak recepten met rijst zijn: kip kerrie met rijst en boontjes, rijst met kip ketjap en pindasaus of maak eens de romige rijst ovenschotel.

Aziatisch gehakt met zelfgemaakte woksaus

Kruidige rijst

Rijst saai om te eten? Echt niet! Deze kruidige rijst is allesbehalve saai van smaak te noemen. Ik kook de rijst namelijk samen met een gefruit uitje, kurkuma en een bouillonblokje.

Hierdoor is je rijst niet alleen mooi geel van kleur maar bevat ook super veel smaak.

Welk bouillonblokje je gebruikt maakt eigenlijk niet heel veel uit. Zelf varieer regelmatig tussen groentebouillon en kipbouillon. Zo smaakt je rijst iedere keer weer anders.

Lees meer over rijst koken in mijn blogbericht ‘hoe maak je luchtige rijst‘.

Recept Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Aziatische gehakt met kruidige rijst

Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Aziatisch gehakt met kruidige rijst. Met dit recept zet je binnen een handomdraai een gezonde én lekkere avondmaaltijd op tafel.
3.50 van 8 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch, Aziatische
Trefwoord: Aziatisch gehakt, kruidige rijst, luchtige rijst, rijst
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt
  • 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
  • scheutje olie

ZELFGEMAAKTE WOKSAUS

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sweet chilisaus flinke eetlepels
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels sambal oelek of sambal badjak
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 2 theelepels maïzena
  • 150 milliliter water
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper

EXTRA'S

  • 3 stengels bosui in stukjes gesneden
  • hand pinda's of cashewnoten
  • kroepoek

KRUIDIGE RIJST

  • 350 gram basmati rijst
  • 600 milliliter heet water
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 bouillonblokje smaak naar eigen keuze
  • scheutje olie

Instructies

BEGIN MET HET MAKEN VAN DE RIJST:

  • Verhit een scheutje olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg het bouillonblokje toe samen met de kurkuma en bak dit een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
    De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan.

MAAK ONDERTUSSEN HET AZIATISCH GEHAKT KLAAR:

  • Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de zelfgemaakte woksaus.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan. Fruit de uien met de knoflook, gember en sambal. Voeg de reepjes paprika en gehakt toe. Bak tot het gehakt gaar en goudbruin is.
    Voeg dan het schaaltje met de “woksaus” toe. Laat een paar minuten pruttelen tot de saus is ingedikt. 
  • Serveer de kruidig rijst met het Aziatisch gehakt en bestrooi met de bosui en eventueel pinda’s of cashewnoten. 
  • TIP: lekker met kroepoek en zuur erbij. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Aziatisch gehakt met kruidige rijst

Aziatisch gehakt

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.