Krijgen wij Amaranthe van "Lust ik niet naar Lust ik wel"?

Krijgen wij Amaranthe van "Lust ik niet naar Lust ik wel"?

Pas geleden hebben wij een eerlijk artikel geschreven over onze strijd met onze mega moeilijke eter Amaranthe. Jarenlang voeren wij al een strijd met haar over het eten. “Lust ik niet” horen wij nog net niet iedere avond aan tafel. Het heeft bij ons voor de nodige kopzorgen gezorgd. Krijgt zij namelijk wel genoeg voedingsstoffen binnen en groeit zij wel naar behoren? Het zijn toch vragen waar je je als ouder zorgen over maakt. Voor ons gevoel hebben wij echt alles geprobeerd om haar te laten eten. Maar is dat ook zo en is het niet een kwestie van toch blijven proberen of moet je het helemaal loslaten. Vragen om gek van te worden en iedereen heeft wel zijn/haar mening hierover. 

Jan Willem en ik werden 2 weken geleden uitgenodigd om een gesprek hierover bij te wonen wat vanuit HelloFresh werd georganiseerd. Even iets anders…ik heb echt staan juichen in de woonkamer…dit was ons eerst event voor Familie over de Kook…hoe gaaf!!!! HelloFresh organiseert blijkbaar regelmatig bijeenkomsten, Food Talks genoemd, waarbij influencers/bloggers gaan praten over diverse onderwerpen gerelateerd op het gebied van eten. Ditmaal ging het gesprek over kinderen die (ineens) aan tafel roepen ‘lust ik niet’! Dit kwam ons zeker niet vreemd voor en wij gingen graag het gesprek aan….ook in de hoop dat wij Amaranthe van “lust ik niet” naar “lust ik wel” kunnen krijgen.

Jan Willem en ik in gesprek tijden het even Food Talks van HelloFresh met voedingswetenschapper Samefko Ludidi over de het “lust ik niet” van Amaranthe. Hij kwam met een zeer verrassende verklaring. foto credits: Foto credits: © Ilsoo van Dijk

Het was zeker een leerzame avond en natuurlijk kwamen er ook hoop tips die wij echt wel al geprobeerd hebben met Amaranthe. De gespreksleider die avond, voedingswetenschapper Samefko Ludidi, kwam voor ons echter met de meest verrassende verklaring wat betreft Amaranthe haar eetgewoonte. Ik hoop dat ik het goed ga uitleggen maar wat ik begrepen heb is dat de smaakontwikkeling van kinderen echt al in de baarmoeder begint vanaf het moment van de bevruchting. Aangezien ik 9 maanden lang alleen maar kotsmisselijk geweest ben, niets binnenhield en dus ook amper iets gegeten heb, heeft zij dus die eerste (belangrijke) ontwikkeling al gemist. Hij vroeg op een gegeven moment of zij graag zout eet. Ehhhhh ja! Amaranthe strooit het liefst overal zout op…maar waarom vraagt hij dit? Doordat het gal terugkomt in de maag heeft zij dus in de baarmoeder al een “liefde” ontwikkeld voor zout legt hij uit. Shit! Had ik maar alleen maar broccoli en andere gezonde dingen gegeten, dan hadden we nu een super goed etend kind gehad hahaha. Het is dus allemaal mijn schuld! 

Er waren die avond een aantal sprekers uitgenodigd die met elkaar in gesprek gingen. Het was grappig om te horen dat wij echt niet de enige zijn met een slechte eter. Ook was het ontzettend fijn om de verschillen in de gezinnen te horen en hoe zij omgaan met eten. Bij het ene gezin eten ze met zijn allen aan tafel en mag er niet tussendoor gespeeld worden, terwijl bij een ander gezin mag er tijdens het eten gewoon geknutseld of gelezen worden…als het kind maar eet. Het laatste was trouwens het geval bij Mark Tuitert. Wat een ontzettend leuke man was dat! Ik denk van alles sprekers, dat Jan Willem en ik, onszelf het meest met zijn gezinssituatie kunnen identificeren. We kregen wel een ontzettende leuke tip van Muriël Oonincx, zij is eigenaresse van Famme. Zij doet namelijk met haar kinderen een boodschappen safari. Haar kids mogen dan een groenten of fruit die zij nog niet kennen uitzoeken in de supermarkt en dan gaat zij samen met hen daar iets mee klaarmaken. Dit vonden zowel Jan Willem en ik eigenlijk een heel leuk idee en dit gaan wij dus zeker proberen. 

Zal er ooit een dag komen dat zij zo straalt met bijvoorbeeld een stuk broccoli? Hopelijk wel…we hebben nog steeds hoop.

Tips om van “Lust ik niet” naar “Lust ik wel te gaan”

Ik zal een aantal tips geven die wij die avond gehoord hebben. Ik ben benieuwd of jij dit ook met je kinderen doet en of jij nog andere tips hebt voor ouders met slechte eters. Laat dit dan achter in de comments onderaan het artikel of op de Familie over de Kook Facebookpagina.

Geef geen snacks meer voor het avondeten: Lijkt me ook redelijk logisch. Als kinderen kort voor het avondeten nog snacken, is het niet raar dat ze geen avondeten meer willen.

Niet alles prakken: Geef kinderen het liefst groenten en fruit zoals ze zijn. Eet je bijvoorbeeld broccoli, geef dit dan gewoon in stronkjes en niet helemaal fijn gepureerd. Nu is het wel zo dat voor sommige kinderen het juist wel weer werkt om iets te pureren en ze juist niet zien wat het is. Zo zie je maar hoe lastig een gesprek over “slechte eters” eigenlijk is. Zoveel kinderen zoveel wensen…het lijken wel volwassen 😉 

Laat kinderen zelf iets uitzoeken: Het boodschappen safari idee, waarbij kinderen zelf hun groenten en fruit mogen uitzoeken wat ze nog niet kennen, dat lijkt mij inderdaad echt een goede tip. Hierdoor worden kinderen denk ik ook bewuster van wat ze eten. Hier gaan Jan Willem en ik zeker mee aan de slag.

Samen eten: Eten moet eigenlijk zoveel mogelijk een moment van rust zijn en waarbij kinderen hun verhaal over hun dag kwijt kunnen. Jan Willem en ik eten tussen de middag en s’avonds altijd aan tafel met zijn allen. Met het ontbijt gebeurt dit eigenlijk nooit. Meestal zitten de kinderen dan voor de televisie hun broodje of musliereep op te eten. Ook dit is iets wat ik wel wil gaan veranderen, aangezien het ontbijt de start van de dag is.

Zien eten doet eten: Lust je kind iets niet maar een vriendje/vriendinnetje wel, dan is de kans groot dat ze bij een ander thuis datgeen wat ze thuis niet eten wel ineens eten. Dit geldt natuurlijk ook voor ons als ouder. Als jij zegt dit eten we niet want dat lust ik niet dan leert je kind het nooit eten. Lust je iets niet probeer het dan toch, misschien dat je kind het wel lekker vindt.

Geef meer groente en fruit mee naar school: Bij ons op school moeten de kinderen op maandag, woensdag en vrijdag groente en/of fruit mee naar school. Ik ben waarschijnlijk een luie moeder maar ik geef meestal 1 groentesoort of 1 fruitsoort mee. Het is beter om juist wat diversiteit aan te bieden en zowel groente en fruit mee te geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste kinderen op school meer eten dan thuis. (zien eten doet eten) Hoe meer ze dus op school eten hoe beter het is en dan kan je thuis iets minder strijd voeren over het avondeten. 

Laat het los en doe niet te krampachtig: Dit is de modus waar Jan Willem en ik nu in zitten. Er zijn dus echt wel een paar tips geweest waarmee wij aan de slag gaan maar we gaan er geen strijd meer over voeren. Ik ben vroeger opgegroeid met bijna alleen maar patat en kijk wat ik nu allemaal eet. Er is dus zeker nog wel hoop!

Hahahaha dit hebben we gelukkig nooit gedaan. Je kind dwingen iets te eten werkt namelijk echt NIET!