kip ketjap met rijst

kip ketjap met rijst

Kip ketjap met rijst. Deze simpele én kruidige kip ketjap met rijst bewijst dat lekker eten niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Met dit gerecht tover je met een half uur een heerlijke avondmaaltijd op tafel, boordevol smaak!

kip ketjap met rijst

Snel, simpel én lekker

In onze drukke levens tegenwoordig is het soms best een uitdaging om een smaakvolle avondmaaltijd op tafel te zetten. Na een drukke (werk)dag wil je gewoon niet lang in de keuken hoeven te staan. Toch wil je wel snel, gezond én lekker eten.

Dit betekend zeker niet dat je altijd maar gedoemd bent een maaltijd af te halen of te laten bezorgen. Dit recept (een favoriet bij ons thuis) voor een simpele en kruidige kip ketjap bewijst dat je gewoon zelf kunt koken zonder stress.

Wil je nog meer makkelijke én lekkere avondmaaltijden maken? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Pasta Boursin met verse worst, simpele courgettesoep met kerrie of maak eens de kip in kruidige oestersaus met rijst.

Kip ketjap

Voor deze kip ketjap maak je zelf een soort woksaus. Naast ketjap (duh) gebruik ik ook nog specerijen als five spice, zwarte peper, paprikapoeder en kerriepoeder. Verder gebruik ik nog knoflook, verse gember, limoensap, sweet chilisaus, sojasaus en voor wat pit sambal oelek.

Recept Kip ketjap met rijst

kip ketjap met rijst

Kip ketjap met rijst

Wil jij snel én lekker eten? Maak dan zeker een keertje deze heerlijke kip ketjap met rijst klaar. Ik beloof dat je er geen spijt van gaat krijgen.
4.36 van 17 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch, Nederlands
Trefwoord: ketjap, ketjap manis, kip in ketjapsaus, kip ketjap, rijst
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 gram kippendijfilet in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 limoen sap nodig
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sweet chilisaus
  • 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel gebruiken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel five spice kruiden
  • scheutje zonnebloemolie

KRUIDIGE RIJST

  • 300 gram rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 kip bouillonblokje
  • 500 milliliter heet water
  • 1 prei gewassen en in dunne halve ringen gesneden
  • 100 gram plakjes ham in stukjes gesneden
  • 3 eieren geklutst

EXTRA

  • kroepoek

Instructies

BEGIN MET HET KOKEN VAN DE RIJST

  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een medium kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld kip bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee en voeg dan het hete water toe.
  • Breng de rijst aan de kook, zet het vuur dan zachter en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.

MAAK ONDERTUSSEN DE KIP KETJAP

  • Meng in een schaaltje de chilisaus, ketjap manis, sojasaus, sambal oelek, five spice, paprikapoeder, kerriepoeder, limoensap, gember, knoflook en zwarte peper. Dit is je “woksaus”
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit kort de uien, Voeg de kip toe en bak de kip gaar. Voeg dan de “woksaus” toe en laat een paar minuten mee pruttelen. 

GA VERDER MET HET MAKEN VAN DE RIJST

  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak de eieren tot een soort roerei. Voeg de prei en plakjes achterham toe en bak kort mee. Voeg de rijst toe en spatel alles door elkaar.
  • Serveer de rijst met de kip ketjap en kroepoek. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Kippendijfilet of kipfilet

Ik gebruik voor dit soort recepten liever kippendijfilet in plaats van kipfilet. Kippendijfilet is namelijk malser van structuur. Daarbij scheelt het ook nog eens in je portemonnee want kippendijfilet is vaak een stuk goedkoper dan kipfilet.

Houd jij net zoals mij niet van “vet fliebertjes”? Snijd van de kippendijen eventueel de grote stukken vet weg.

TIP: uiteraard kan je dit gerecht ook prima met vegetarische “kip maken. Of gebruik eens jackfruit in plaats van kip.

Serveertips

Wij eten graag frisse en knapperige komkommer en wortel in zuur bij de kip ketjap. Je kunt echter ook sperziebonen of roerbakgroenten erbij serveren. Wat ons betreft mag kroepoek er ook niet bij ontbreken.

Ook erg lekker is om atjar erbij te serveren.

Kip ketjap met rijst

rijst met kip ketjap

Deze heerlijke kip ketjap met rijst bewijst dat een heerlijke maaltijd binnen handbereik ligt, zelfs op drukke dagen. Snel genieten van smaakvol comfort is nog nooit zo makkelijk geweest.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken