Plaattaart met witte asperges en ham

Plaattaart met witte asperges en ham

Plaattaart met witte asperges en ham. De bodem van de plaattaart smeer je in met een heerlijke crème fraîche-Vadouvan mengsel. Smullen maar.

plaattaart met witte asperges en ham

Yum! Wij konden echt niet stoppen met eten van deze plaattaart….er werd nog net niet gevochten om het laatste puntje. In plaats daarvan hebben we eerlijk geloot wie het laatste stukje mocht opeten 🙂

Andere lekkere recepten met witte asperges zijn: witte asperges in bechamelsaus, gezonde salade met witte asperges of maak eens gegratineerde witte asperges.

Crème fraîche met Vadouvan

Een plaattaart met witte asperges is altijd erg lekker. Tenminste als je net zoals ons gek bent van witte asperges. Dit keer heb ik de bodem van de plaattaart ingesmeerd met crème fraîche, wat ik eerst op smaak heb gebracht met Vadouvan en zwarte peper. Daardoor krijgt de plaattaart echt super veel smaak!

Recept plaattaart met witte asperges en ham

plaattaart met witte asperges en ham

Plaattaart met witte asperges en ham

Deze plaattaart met witte asperges en ham is echt een feestje om te eten. Serveer er eventueel een kom soep bij voor een complete avondmaaltijd.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: ham, plaattaart, Vadouvan, witte asperges
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 1 plaattaart

Equipment

  • 1 bakplaat

Ingrediënten

  • 1 rol kant en klaar bladerdeeg
  • 400 gram witte asperges geschild en kontje eraf gesneden
  • 125 gram crème fraîche
  • 2 theelepels Vadouvan
  • 100 gram ham
  • 1/2 rode ui in dunne halve ringen gesneden
  • 100 gram extra belegen kaas geraspt
  • handje verse basilicum grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de asperges in ongeveer 4-5 minuten beetgaar. Giet de asperges af, laat goed uitlekken en dep ze vervolgens goed droog. 
  • Meng de crème fraîche met de Vadouvan en snufje versgemalen zwarte peper. 
  • Rol het bladerdeeg uit inclusief bakpapier op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. (Laat de bladerdeeg even 5 minuten op kamertemperatuur komen voordat je hem uitrolt)
  • Smeer de crème fraîche uit over het bladerdeeg. Verdeel de witte asperges, ham en rode ui over het bladerdeeg. Bestrooi met de geraspte kaas en eventueel een snuf versgemalen zwarte peper.
  • Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de plaattaart iets afkoelen, bestrooi met een beetje grof gehakte basilicum en eet smakelijk!
  • TIP: ik kan niet zo goed tegen lactose, dus ik gebruik zelf een lactosevrije crème fraîche.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Welke ham gebruiken?

Welke ham je gebruikt is uiteraard helemaal naar eigen wens/smaak. Zelf ik heb plakjes flinterdunne achterham gebruikt. Je kunt ook beenham, achterham, schouderham of Yorkham gebruiken.

In plaats van ham is het ook lekker om spek te gebruiken. Ga dus lekker experimenteren en wissel vooral af in beleg. Zo smaakt je plaattaart iedere keer weer anders.

Plaattaart met witte asperges en ham

plaattaart met ham en witte asperges