pittige Indische kip met seroendeng

pittige Indische kip met seroendeng

Wees gewaarschuwd! Deze pittige Indische kip met seroendeng is niet geschikt voor watjes 😉 Whahahaha grapje! Ik weet heus wel dat niet iedereen pittig eten kan waarderen. Toch is het niet helemaal gelogen. Deze pittige Indische kip is namelijk heet….heel heet!! In dit recept gaat zowel sambal badjak, als sambal oelek als een rode peper. Om het gerecht in balans te houden gaat er ook behoorlijk wat bruine suiker in. (sorry tandarts) Wij aten dit gerecht toen de kinderen niet thuis waren. Voor hen zou de kip echt te spicy geweest zijn. Een iets minder pittig gerecht maar ook wel heel erg lekker is mijn Indische pulled chicken.

Recept pittige Indische kip

Pittige Indische kip met seroendeng

3.89 van 36 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Indische
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijfilet in grotere stukken gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt (met zaadjes en zaadlijst)
  • 2 stengels sereh
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 3 flinke eetlepels sambal badjak
  • 4 laurierblaadjes
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel tamarinde pasta gewoon verkrijgbaar bij de meeste supermarkten
  • seroendeng

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een stoofpan en fruit de rode peper met de sjalotjes en knoflook. Voeg de sambal oelek, sambal badjak en bruine suiker toe en laat 2 minuten karameliseren. Voeg de kip toe en bak even kort mee.
  • Snijd de stengels sereh doormidden en sla met de platte kant van je mes op de stengels (hierdoor kneus je ze en komt de geur en smaak los). Voeg de stengels sereh, tamarinde pasta en de laurierblaadjes toe. Roer even door, leg de deksel op de pan en laat de kip 20 minuten pruttelen. (niet te hoog vuur)
  • Haal de deksel van de pan, voeg de ketjap manis toe en een snuf vers gemalen zwarte peper en roer even goed door. Zet het vuur iets hoger en laat de kip 3 tot 5 minuten (zonder deksel op de pan) pruttelen zodat je een sticky saus krijgt.
  • Bestrooi de kip vlak voor serveren met flink wat Seroendeng. Deze pittige Indische kip is lekker met rijst en bijvoorbeeld komkommer in zuur.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: gebruik voor dit gerecht kippendijfilet. De kip stooft namelijk niet zo heel erg lang en kippendijen blijven veel malser dan gewoon kipfilet. Houd je nu van juist wat steviger vlees dan is het natuurlijk prima op kipfilet te gebruiken.

hete kip met seroendeng

recept pittige Indische kip met seroendeng, rijst en komkommer in zuur

Als de kids van huis zijn………….dan eet je echt super pittig! Whahaha dat de kinderen allebei niet thuis waren aten Jan Willem en ik deze super lekkere maar ook echt wel super pittige Indische kip. Voor een zoete touch bestrooide ik de kip met seroendeng. Momenteel zit ik sowieso in een seroendeng fase. Het liefste strooi ik dit overal overheen. Voor de hand liggend is om deze kip met rijst te eten maar ik kan je vertellen (uit eigen ervaring) dat het met friet en een flinke klodder mayonaise ook erg lekker is.

recept pittige Indische kip met komkommer in zuur

Bij de pittige kip maakte ik een super simpele komkommer in zuur. Ook erg lekker is de pittige kip met sperziebonen of paksoi.