Dag Zomer! Hallo Herfst! Het is weer tijd voor verwarmende ovenschotels. Ik maakte gisteren deze ovenschotel met prei, chorizo en feta. Dit gerecht was zo ontzettend lekker dat ik meteen aan de slag ben gegaan om het recept uit te schrijven. De komende dagen beloven qua weer ook helaas niet veel soeps te worden. Nu kan jij ook genieten van deze heerlijke verwarmende ovenschotel met prei, chorizo en feta. Kom maar op met de kou en regen 😉 (whahaha nee hoor….laat vooral de regen maar wegblijven)
Ik weet dat niet iedereen van feta houdt. Je kan de feta ook gewoon vervangen voor geraspte kaas. Gebruik dan het liefst wel een belegen of extra belegen kaas. De chorizo is natuurlijk behoorlijk scherp van smaak en dan mag de kaas ook wat pittiger van smaak zijn.
Deze ovenschotel kan je prima een dag van te voren bereiden. Schuif hem de volgende dag dan pas in de oven. Zo zit je met een kwartiertje aan tafel.
recept ovenschotel met prei, chorzio en feta
Aardappelpuree ovenschotel met prei, chorizo en feta
Ingrediënten
- 1,5 kilo iets kruimige aardappelen in stukjes gesneden
- 150 milliliter melk meer melk naar wens
- 200 gram feta
- 2 stuks prei gewassen en in halve ringen gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 gram chorizo worst eerst ontvellen en in stukjes gesneden
- 1,5 theelepel sambal badjak
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel bloem
- zonnebloemolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Kook de aardappelen gaar en giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout. (ook lekker is om een klont(je) roomboter toe te voegen.
- Als de aardappelen koken, maak je het prei-chorizo mengsel klaar: verhit een heel klein scheutje zonnebloemolie in een wok of hapjespan. Bak de uien met de knoflook, chorizo en sambal badjak tot de uien zacht beginnen te worden. (ongeveer 3-5 min) Voeg de prei toe samen met een snuf vers gemalen zwarte peper en de gedroogde oregano. Bak de prei een paar minuten mee. (Ik bak het niet te lang omdat ik van een beetje knapperige prei houd) De baktijd is dus naar eigen inzicht. Als de prei naar wens is, voeg dan de bloem toe en bak kort mee. De bloem zorgt ervoor dat het vocht wordt opgenomen. (je krijgt in de oven dan geen drassige bende)
- Vet een ovenschaal in. Schep de aardappelpuree in de ovenschaal, leg daarop het prei-chorizo mengsel en verkruimel de feta eroverheen. Ik bestrooi de ovenschotel nog met een beetje extra zwart peper, oregano en chilivlokken. Bak de ovenschotel ongeveer 10 minuutjes.
Wil je sneller aan tafel? Maak er dan geen ovenschotel van. Je kan de aardappelpuree ook los eten met het prei-chorizo mengsel. Verkruimel de feta dan vlak voor serveren over het gerecht. Scheelt je toch weer 10 minuten tijd.
aardappelpuree ovenschotel met prei
Ik had nog een beetje jus over van de gehaktballen in bierjus. Dat was er echt zo ontzettend lekker bij. Het is dan wel echt een behoorlijk calorierijke maaltijd. Sla dan eventueel het toetje over 😉
Ook lekkere en verwarmende ovenschotels zijn: prei ovenschotel met gehakt en paprika, bloemkool ovenschotel met spek en kaas of de hutspot ovenschotel met rookworst
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.