bloemkool ovenschotel met spek en kaas

bloemkool ovenschotel met spek en kaas
Deel met je vrienden:

Wees gewaarschuwd! Deze bloemkool ovenschotel met spek en kaas is echt zo lekker. Voortaan wil je dit iedere week eten. Of je weegschaal daar alleen heel gelukkig van gaat worden, dat betwijfel ik. Er gaat namelijk naast spek ook een behoorlijke hoeveelheid kaas over de bloemkool. Om het niet helemaal qua calorieën de spuitgaten uit te laten lopen, heb ik geen roomboter door de puree gedaan. In plaats daarvan voegde ik een beetje extra melk toe. Wel volle melk, dat geeft toch net iets meer smaak 😉

Ik had de ovenschotel ‘s morgens al klaargemaakt en we moesten ons allemaal beheersen om gedurende de dag niet iedere keer een hapje te pikken. Je kan deze ovenschotel dus ook prima van te voren klaarmaken.

recept bloemkool ovenschotel met spek en kaas

bloemkool ovenschotel met kaas en spek

bloemkool ovenschotel met spek en kaas

deze bloemkool ovenschotel is comfort food op zijn best
4.2 van 15 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: bloemkool, kaas, ovenschotel, spek
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 150 gram plakjes ontbijtspek in stukjes gesneden
  • handje bieslook fijngehakt
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels mosterd
  • 200 milliliter melk
  • 75 gram cheddar geraspt
  • 75 gram extra belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Kook de aardappelen en de bloemkool gaar. (niet bij elkaar koken) Giet beide vervolgens af. Bak ondertussen de ontbijtspek goudbruin en krokant. Laat de spek op een stukje keukenpapier even uitlekken.
  • Stamp de aardappelen met de melk, mosterd, peper, zout, knoflookpoeder, uienpoeder en kerriepoeder tot een smeuïge puree. Spatel de bieslook erdoorheen. Vet eventueel de ovenschaal in met een beetje roomboter. Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Leg hierop de roosjes bloemkool. Bestrooi met de krokant gebakken spek, cheddar en de extra belegen kaas. Bak in 10 minuten goudbruin.
  • Bestrooi eventueel vlak voor serveren nog met een beetje extra verse bieslook.

TIP: ben je nu echt geen bloemkool liefhebber? Vervang de bloemkool dan voor iedere andere groente de je lekker vindt. De ovenschotel is ook heerlijk met bijvoorbeeld broccoli of prei.

bloemkool ovenschotel

bloemkool ovenschotel met spek en kaas maken.

Deze ovenschotel was me toch een partij smullen! De ovenschaal werd nog net niet schoongelikt.

bloemkool ovenschotel met spek en kaas. Bestrooid met bieslook

Bestrooi de bloemkool ovenschotel vlak voor serveren nog met een beetje extra verse bieslook. Dit geeft een heerlijke frisse smaak aan het gerecht. De bieslook smaak komt dan ook nog beter tot zijn recht, doordat het ook al in de aardappelpuree verwerkt is. Van deze aardappelpuree is het overigens ook erg lekker om aardappelkroketjes te maken. Dit recept zal ik ook een keertje uitwerken voor op de blog.

Ook lekkere ovenschotels om te eten zijn: hutspot ovenschotel met rookworst, ovenschotel met prei-paprika en pittig gehakt of ga voor een macaroni ovenschotel met tonijn.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.