hutspot ovenschotel met rookworst

hutspot ovenschotel met rookworst
Deel met je vrienden:

Maak eens een hutspot met een twist. Deze hutspot ovenschotel met rookworst is echt super simpel om te maken. In dit recept kook ik de hutspot niet mee met de aardappelen. Ik bak namelijk de uien en wortelen met allemaal heerlijke specerijen. Door de uien en wortelen te bakken krijg je een lekkere bite. Wees gerust, je zit echt geen rauwe ui te eten. De uien worden gewoon zacht met het bakken. De wortelen blijven echter wel een beetje bite behouden. Wij vinden dit persoonlijk erg lekker en de ovenschaal gaat dan ook tot de laatste kruimel op. Jan Willem likte de vorige keer nog net de schaal niet uit.

recept hutspot ovenschotel met rookworst

hutspot ovenschotel met rookworst

Hutspot ovenschotel met rookworst

een heerlijke winterse ovenschotel
4.25 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 1 zak hutspot zak van 500 gram
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 theelepels mosterd
  • 25 gram roomboter in stukjes gesneden
  • 125 milliliter melk
  • snuf zwarte peper en zout
  • 1 rookworst in plakjes gesneden (unox)
  • 100 gram extra belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Kook de aardappels gaar en maak ondertussen de hutspot klaar.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een wok of hapjespan. Bak de hutspot groenten met de knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder, uienpoeder, sambal en een snuf peper en zout. Bak dit ongeveer 10-15 minuten. (de wortelen moeten zachter zijn maar nog wel bite hebben).
  • Stamp de aardappelen met 125 ml melk (meer als je de puree smeuïger wilt hebben). Spatel de stukjes roomboter, mosterd, snuf peper en zout erdoorheen. Roer de hutspot erdoorheen en leg dit in een ovenschaal. Leg hierop de plakjes rookworst en bestrooi met de geraspte kaas. Bak in 10-15 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is.
  • TIP: bestrooi eventueel met chili vlokken of verse rode peper als je van pit houdt.

TIP: dit gerecht kan je natuurlijk super simpel vegetarisch maken door in plaats van een reguliere rookworst een vegetarische rookworst te gebruiken. Ook erg lekker is om plakjes chorizo te gebruiken i.p.v rookworst.

hutspot ovenschotel met rookworst

Zoals je kunt zien aan de hoeveelheid kaas is dit geen caloriearme maaltijd. Nu kan je in de wintermaanden best een beetje extra vet gebruiken. Uiteraard kan je met een paar simpele aanpassingen dit gerecht iets minder calorierijk maken. Gebruik dan een magere rookworst en 30+ kaas i.p.v volvette kaas.

Ben jij ook gek op hutspot? Probeer dan ook eens de volgende recepten: hutspot met zoet-pittige kleverige gehaktballetjes, hutspot met kruidenroomkaas en een kruidig krokant korstje of pittige hutspot met gehakt en kaas.

hutspot ovenschotel met rookworst en kaas

Deze ovenschotel is echt een favoriete wintermaaltijd bij ons thuis. Vooral Beaudine is gek op hutspot.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.