Orzo salade met tonijn en feta. Deze orzo salade is niet alleen ontzettend lekker, hij ook nog eens super simpel te maken én gezond.
Yum! Deze salade met orzo is niet alleen lekker als avondmaaltijd maar kan ook prima tijdens de lunch gegeten worden. Ook is de salade in de zomer erg lekker als bijgerecht bij een zomerse bbq.
Wat is orzo
Orzo is Italiaans voor gerst. Het is een gedroogde pastasoort wat vaak gebruikt wordt in plaats van rijst. Orzo is ongeveer net zo groot als een rijstkorrel en wordt ook vaak gebruikt als vervanging van risotto.
Orzo is ook net iets gemakkelijker te bereiden dan risotto maar geeft wel dezelfde smeuïgheid. Tevens is orzo zeer geschikt om te verwerken in soepen en salade’s. Als je eenmaal orzo gegeten hebt, dan weet ik zeker dat je meteen fan bent 🙂
Wil je meer gerechten met orzo eten? Probeer dan ook eens de volgende recepten: orzo in tomatensaus met gehaktballetjes, orzo salade met gerookte zalm of maak de orzo in tomatensaus met gegrilde groenten.
Tonijn en feta
De combinatie tonijn en feta vind ik persoonlijk echt heerlijk! Regelmatig eten wij dan ook een tosti met tonijn en feta.
Voor dit recept gebruik ik graag tonijn in olijfolie, dit geeft de tonijn namelijk een heerlijke zachte smaak. Uiteraard kan je ook andere tonijn uit blik gebruiken.
Nu weet ik dat er veel mensen zijn die feta niet zo lekker vinden. Je kunt de feta eventueel ook vervangen voor blokjes (extra) belegen kaas. Snijd de blokjes dan wel klein. Ben je helemaal geen liefhebber van kaas of wil je dit gerecht vegan bereiden? Gebruik dan een avocado in blokjes gesneden.
Recept orzo salade met tonijn en feta
Orzo salade met tonijn en feta
Ingrediënten
ORZO SALADE
- 275 gram orzo
- 1 groentebouillonblokje
- 90 gram granaatappelpitjes
- 1/2 komkommer in blokjes gesneden
- 200 gram snoeptomaatjes gehalveerd
- 200 gram radijsjes in partjes gesneden
- 1/2 rode ui gesnipperd
- 150 gram feta verkruimeld
- 1 blikje tonijn in olijfolie
- 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- extra vierge olijfolie
EXTRA DRESSING (OPTIONEEL)
- 3 eetlepes Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 7 gram basilicum fijngehakt
- 7 gram bieslook fijngehakt
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout
- snufje chilivlokken
- scheutje extra vierge olijfolie
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet in de koelkast tot gebruik. (deze stap is optioneel, de salade is zonder deze dressing ook lekker)
- Kook de orzo samen met het bouillonblokje gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de orzo dan af en spoel na met koud water.
- Giet de tonijn af en laat goed uitlekken.
- Meng alle ingrediënten voor de orzo salade in een grote kom of schaal. Breng de salade op smaak met een snuf peper en/of zout. Besprenkel met een scheutje extra vierge olijfolie. Serveer de dressing er apart bij of meng door de salade. Eet smakelijk!
- Tip voor een vegan en/of lactosevrije optie. Gebruik plantaardige tonijn ipv gewone tonijn. Gebruik een plantaardige yoghurt en mayonaise voor de dressing.
Orzo salade met tonijn en feta
TIP: deze orzo salade is ook erg lekker om mee te nemen tijdens een picknick of als je een dagje naar het strand gaat.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.