Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes. Dit gerecht is ontzettend lekker maar ook eenvoudig te bereiden. Je kunt dus lekker snel aan tafel.

orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

Wat is Orzo eigenlijk

Orzo, ook wel bekend als risoni, is een pastavariant wat lijkt op grote rijstkorrels. Orzo heeft een super lekkere zachte textuur en neemt de smaken van sauzen en specerijen/kruiden heel goed op.

Deze pastasoort komt oorspronkelijk uit Griekenland en wordt dan ook vaak gebruikt in Mediterrane gerechten. Orzo is zowel lekker om warm, lauwwarm als koud te eten.

Orzo wordt ook weleens als vervanging voor risotto gebruikt. Het voordeel van orzo is dat het iets gemakkelijker te bereiden is maar wel dezelfde smeuïgheid kan geven als risotto.

Eet jij ook graag orzo? Probeer dan ook eens de volgende recepten: orzo met gegrilde groenten in tomatensaus, Mediterraanse Orzo salade met tonijn en feta of maak eens de orzo salade met gerookte zalm.

Gehaktballetjes uit de oven

Ik heb dit keer ervoor gekozen om de gehaktballetjes in de oven op een bakplaat te bereiden. De gehaktballetjes heb ik op smaak gebracht met allemaal lekkere specerijen en verse basilicum.

Om de afwas te minimaliseren heb ik naast de gehaktballetjes ook courgette en paprika erbij gelegd. Zo heb je heerlijke geroosterde groenten en gehaktballetjes.

Je kunt natuurlijk ook andere groenten zoals cherrytomaten, rode ui of aubergine toevoegen voor extra vitamientjes 🙂

Recept orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

Wil je een heerlijke en gezonde avondmaaltijd maken? Probeer dan eens deze orzo in tomatensaus met gehaktballetjes en gegrilde groenten.
5 van 3 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Mediterraanse, Nederlands
Trefwoord: gegrilde groenten, gehaktballetjes, orzo, orzo in tomatensaus
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

ORZO IN TOMATENSAUS

  • 275 gram orzo
  • 1 ui gesnipperd, kleine ui gebruiken anders een halve
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 500 milliliter water
  • 1 pak gezeefde tomaten ongeveer 500 ml
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden flinke theelepels gebruiken
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje chilivlokken
  • olie

GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram gehakt soort naar keuze
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden flinke theelepels gebruiken
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1,5 theelepel kerriepoeder
  • 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
  • snufje chilivlokken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • handje verse basilicum fijngehakt
  • 1 ei
  • handje paneermeel

EVENTUEEL GEROOSTERDE GROENTEN

  • 1 courgette in halve plakjes gesneden
  • 2 stuks paprika in reepjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en rol er 15-16 gehaktballetjes van. Leg de gehaktballetjes op een bakplaat (bekleed eventueel met bakpapier) en bak de gehaktballetjes in 20 minuten goudbruin en gaar. 
  • TIP: wanneer je de groenten erbij wilt roosteren, leg deze op de bakplaat erbij. Drizzle hier een beetje olijfolie overheen en eventueel een snuf gedroogde oregano.

MAAK ONDERTUSSEN DE ORZO IN TOMATENSAUS:

  • Verhit een scheutje olie in een kookpan met deksel. (ik gebruik een pan waar ik ook rijst in kook) Fruit de uien met de knoflook, chilivlokken, gedroogde Italiaanse kruiden, 1/2 bouillonblokje en een snuf zwarte peper. 
  • Voeg de gezeefde tomaten en water toe. Doe de orzo erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat de orzo afgedekt zachtjes pruttelen tot de orzo gaar is en het meeste vocht verdampt. Afhankelijk van de orzo en hoe hoog je vuur staat duurt dit 10-15 minuten.
    BLIJF REGELMATIG ROEREN! zie tips in het artikel.
  • Serveer de orzo in tomatensaus met de gehaktballetjes, eventueel geroosterde groenten en bestrooi met grana padano. Ook lekker is om wat vers gehakte basilicum eroverheen te strooien.
  • TIP: het gerecht is ook erg lekker met een simpele salade erbij.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Tips voor het koken met orzo

Orzo heeft de neiging om te gaan plakken aan de bodem. Net zoals bij risotto is het wel belangrijk om regelmatig even te roeren.

De Orzo voor dit gerecht moet niet te hard koken maar zachtjes pruttelen. Zo krijgt de orzo de tijd om te garen in de saus. Mocht de saus te waterig blijven en is je orzo al bijna klaar? Haal dan de deksel van de pan en laat nog even zonder deksel pruttelen.

Is je orzo te dik qua saus? Dan kan je gewoon wat extra water toe voegen.

Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

orzo in tomatensaus met gehaktballetjes

Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes is een gerecht dat bij ons thuis altijd erg in de smaak valt. Het is ook ideaal voor drukke dagen en je snel iets lekkers op tafel wilt zetten.

Probeer de orzo in tomatensaus met gehaktballetjes uit en geniet van de heerlijke smaken. Eet smakelijk!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken