kip stoof met chipotle peper in adobo saus

kip stoof met chipotle peper in adobo saus

Kip stoof met chipotle peper in adobo saus. Deze stoof zit echt bomvol smaak en het duurt gelukkig ook geen uren om te maken.

Nog een groot voordeel is dat je huis super lekker ruikt en dat je de stoof op heel veel verschillende manieren kunt serveren.

kip stoof met chipotle peper in adobo saus

kip stoof

Het voordeel van stoven met kip in plaats van met rundvlees is dat je veel minder tijd nodig hebt. Kip is namelijk veel sneller gaar dan rundvlees.

Nu is het wel zo dat hoe langer de stoof kan staan hoe lekkerder de smaak wordt. Maak dus gerust de stoof een dag van te voren klaar. Ook lekker is om de stoof op heeeeeeeeel laag vuur een aantal uren te laten staan.

Stoof jij ook graag met kip? Probeer dan ook eens de volgende recepten. Javaanse kip stoofpot met rijst, kip gestoofd in bier of maak de pittige Surinaamse kipstoof.

Welke kip gebruiken

Zoals ik altijd vermeld bij mijn kip stoof recepten kun je zelf kiezen of je kipfilet of kippendijfilet gebruikt. Het voordeel van kippendijen is dat het vlees malser is. Tevens ben je ook nog goedkoper uit dan wanneer je kipfilet gebruikt.

Toch durft niet iedereen kippendijfilet te gebruiken. Sommige mensen gruwelen van het idee van het “vet” dat aan het vlees zit. Ik snijd zelf de grootste stukken vet er wel altijd af. De kleinere stukjes vet laat ik gewoon zitten. Vet zorgt namelijk wel voor malsheid van het vlees.

Recept kip stoof met chipotle peper in adobo saus

kip stoof met chipotle peper in adobo saus

Kip stoof met chipotle peper in adobo saus

Wil jij een stoof maken die bomvol smaak zit? Maak dan echt een keertje deze kip stoof met chipotle peper in adobo saus.
4.50 van 8 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Mexicaans, Mexicaanse, Tex Mex
Trefwoord: chipotle peper, chipotle peper in adodbo saus, kip, kip stoof, stoof, stoofschotel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Equipment

  • stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijfilet in stukken gesneden
  • 1 eetlepel bloem flinke eetlepel
  • 2 rode uien in dunne halve ringen gesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • flinke snuf versgemalen zwart peper en zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 blikje chipotle peper in adobo saus gebruik minder als je niet zo van pittig houdt.
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree blikje 70 gram
  • 1 kip bouillonblokje
  • 200 milliliter water
  • 3 stengels bosui fijngesneden en optioneel
  • zonnebloemolie of andere milde olie

Instructies

  • Breng de kip op smaak met peper en zout en bestrooi met de bloem.
    Verhit een scheut olie in een stoofpan en bak het vlees rondom in porties goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie en fruit de uien met de knoflook en chipotle peper kort aan. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder, kaneel, oregano, suiker en tomatenpuree toe en bak 30sec mee. 
  • Giet vervolgens de tomatenblokjes erbij en een verkruimeld kip bouillonblokje. Leg het vlees terug in de pan en giet water erbij tot het vlees net onder staan. Dit is ongeveer 200 ml.
  • Laat het vlees 20 minuten zachtjes pruttelen. Deksel niet helemaal op de pan leggen maar een kier open laten staan. Haal de deksel van de pan en laat nog eens 30 minuten zachtjes pruttelen. Serveer de stoof met eventueel fijngehakte bosui.
  • TIP: Mocht de stoof te waterig blijven, zet het vuur dan hoog zonder deksel op de pan of voeg eventueel een maizena papje toe. 
    TIP: Is de stoof te droog geworden voeg dan wat extra water toe.
    TIP: ook lekker is om kokosmelk ipv water te gebruiken. 
  • Serveertip: ook lekker is om de stoof te serveren met fijngehakte koriander, peterselie en/of met seroendeng.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Chipotle peper in adobe saus

Om de stoof op smaak te brengen en de stoof pit te geven gebruik ik chipotle peper in adobe saus. Ik gebruik hiervoor een kant en klaar potje van het merk La Morena.

Deze peper is lekker pittig maar niet té. Zowel de peper als de saus is ook lekker rokerig van smaak. Wij zijn momenteel helemaal verzot op dit product. Je gaat de komende tijd dus nog veel meer recepten zien op de blog met deze heerlijke peper.

Waar eet je de kip stoof met chipotle peper in adobo saus bij

Deze kip stoof is echt overal lekker bij! Eet er rijst of noedels bij. Serveer de stoof in taco’s of in wraps. Maar uiteraard is de stoof ook mega lekker met (zelfgemaakte friet) en een flinke klodder mayonaise.

Een ander lekker idee is om er een goedgevulde nacho schotel van te maken. Heerlijk met veel geraspte kaas, bonen, mais, guacamole en koriander. Krijg je al honger?

Kip stoof met chipotle peper in adobo saus

stoof met chipotle peper in adobo saus

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.