Javaanse kip stoofpot met rijst

Javaanse kip stoofpot met rijst
Deel met je vrienden:

Wij zijn gek op gerechten met kip en een absolute favoriet is deze Javaanse kip stoofpot met rijst. Deze Javaanse kip zit namelijk zo vol heerlijke smaken. Het is iets pittig, zoet maar heeft ook een zuurtje. Dit recept vraagt wel om een klein beetje voorbereiding. De kip is namelijk echt op zijn lekkerst als hij een nachtje heeft kunnen marineren. Alle smaken kunnen dan goed intrekken en dit proef je absoluut terug. Ook erg lekker is als je de kip laat marineren en daarna als saté bereidt. Rijg de kip aan een stokje en grill de kip op de bbq of grillpan. De marinade kan je dan eventueel laten inkoken tot een saus voor bij de kip. Pas geleden heb ik een broodje hete kip gemaakt, die zou je ook eens kunnen proberen.

recept Javaanse kip stoofpot

Javaanse kip met rijst: zoet en pittig

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Javaanse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 8 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram Kippendijen grof gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode peper fijngehakt
  • 1 trostomaat fijngesneden
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel laospoeder of 2 cm verse laos geschild en geraspt
  • 3 centimeter verse gember geschilde en geraspt
  • 1 stengel sereh
  • 3 laurierblaadjes of salam blaadjes
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1/2 theelepel five spice poeder
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 75 milliliter lauwwarm water
  • 1/2 limoen sap

Instructies

  • Meng de kip met de ketjap asin, ketjap manis, bruine suiker, five spice poeder, zout, peper en korianderpoeder. Laat dit een paar uur intrekken. (hoe langer hoe lekkerder)
  • Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft, kan je het gerecht verder gaan bereiden. Verhit een scheutje olie in een stoofpan en fruit hierin de uien met de gember, knoflook, rode peper en laos. Voeg de tomaten en trassi toe en bak kort mee. Voeg de kip inclusief marinade toe samen met 75 ml water. Roer even goed door. Leg de laurierblaadjes en stengel sereh erop. (kneus de sereh eerst even door hem door midden te buigen) Laat 30 minuten zonder deksel op de pan zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de rijst en eventueel boontjes of andere groenten. Breng de Javaanse kip op smaak met het sap van een halve limoen en eventueel een snuf peper en/of zout.
  • TIP: je kan de kip ook met de deksel op pan op laag vuur een paar uur laten sudderen. Voeg dan vlak voor serveren eventueel een maïzena papje toe om de saus te laten indikken.

Zoet-pittige kip stoofpot met rijst

recept Javaanse kip stoofpot met rijst.

Ik heb dit keer de saus bewust niet ingedikt met maïzena. Mocht jij nu van een dikkere saus houden, dan kan je uiteraard altijd een maïzena papje toevoegen op het einde.

recept Javaanse kip met rijst

Deze Javaanse kip met rijst is echt super lekker! Jan Willem en ik eten de kip graag met wat extra verse rode peper. Nu eten wij het gerecht meestal met rijst maar met noedels of bami kan ook prima. Ik wissel trouwens ook af welke soort kip ik gebruik. Soms gebruik ik kippendijen maar ik gebruik ook weleens kipfilet. Gebruik dus vooral wat jij lekker vindt.