Kip in kruidige kokossaus. De saus van kokosmelk met specerijen is echt zo ontzettend lekker en het gerecht is klaar in 30 minuten.
De yummmmm’s vlogen over de tafel en alles is schoon op gegaan, dus hopelijk krijg jij binnenkort dezelfde reactie thuis aan tafel 🙂
Kruidige kokossaus
Schrik niet van de behoorlijk lange ingrediëntenlijst voor de kruidige kokosaus. Ik weet zeker dat je bijna alle ingrediënten al thuis op voorraad hebt staan.
Qua specerijen heb je nodig komijnpoeder, korianderblad, paprikapoeder, kerriepoeder, kurkuma, chilivlokken en natuurlijk peper en zout. Geen rare specerijen heb je dus nodig 🙂
Eet jij ook graag gerechten met kip? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: orzo salade met gegrilde kip, kip in currysaus met rijst of maak eens de kip ketjap met rijst klaar.
TIP: wil je de kip meer smaak geven, laat de kip dan een paar uur marineren in de specerijenmix.
Recept kip in kruidige kokossaus met rijst
Kip in kruidige kokossaus
Ingrediënten
KIP
- 500 gram kipfilet in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 limoen sap en rasp nodig
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
KRUIDIGE KOKOSSAUS
- 400 milliliter kokosmelk
- 1 ui gesnipperd
- 1 jalapeño fijngehakt, zonder zaadlijst en zaden
- 3 tomaten in blokjes gesneden
- 2 stuks paprika in blokjes gesneden
- 3 stengels bosui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepel korianderblad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- snufje chilivlokken optioneel
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 theelepel suiker
- 70 gram tomatenpuree is een klein blikje
- 1/2 kip bouillonblokje
EXTRA'S
- geraspte kokos
- handje koriander fijngehakt en optioneel
- kroepoek
KRUIDIGE RIJST:
- 275 gram meergranen rijst
- 1 kipbouillionblokje
- 450 milililiter water
- scheutje zonnebloemolie
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de kip.
- Verhit een scheutje olie in een grotere koekenpan of hapjespan en bak de kip goudbruin aan. Haal vervolgens de kip uit de pan en zet apart.
- Verhit opnieuw een scheutje olie en bak de uien met de knoflook, tomaat, jalapeño en paprika voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg dan de tomatenpuree, komijnpoeder, korianderblad, paprikapoeder, kerriepoeder, kurkuma, zwarte peper, chilivlokken (optioneel) en een 1/2 verkruimeld kipbouillionblokje toe en bak voor 30 seconden mee.
- Doe de kip terug in de pan, voeg de kokosmelk en suiker toe en meng alles eventjes door elkaar. Leg een deksel op de pan (klein stukjes open laten) en laat de kip voor 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer de saus regelmatig door. – Dikt de saus teveel in, voeg dan eventueel een scheutje water toe. – Blijft de saus te dun, zet het vuur dan eventueel iets hoger en haal de deksel van de pan.
KOOK ONDERTUSSEN OOK DE RIJST
- Verhit een scheutje olie in een middelgrote kookpan, voeg de rijst toe samen met een verkruimeld bouillonblokje en bak kort mee. Voeg het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur nu zachter en laat de rijst met de deksel op de pan 8-9 minuten pruttelen tot de gaatje erin vallen.
- Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
SERVEER DE KIP IN KRUIDIGE KOKOSSAUS MET RIJST
- Roer vlak voor serveren de helft van de gesneden bosui door de saus. Verdeel de rijst over 4 borden samen met de kip in kruidige kokossaus. Bestrooi met de overgebleven bosui en eventueel geraspte kokos en/of fijngehakte koriander. Lekker met kroepoek erbij.
- Eet smakelijk 🙂
Kipfilet of kippendijfilet gebruiken
Zelf gebruik ik voor dit recept kipfilet maar je kunt ook kippendijfilet gebruiken. Het voordeel van kippendijfilet is dat het iets goedkoper is en dat het vlees malser blijft. Toch wilde ik juist dit keer een iets stevigere structuur van het vlees.
Eet je dit gerecht liever vegetarisch? Dan kun je eventueel ook “vega kip” gebruiken of voeg meer paprika toe.
Kip in kruidige kokossaus
Wij eten deze kip in kruidige kokossaus soms ook met noodels of bij frietjes. Eet er dus vooral bij wat jijzelf lekker vindt.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.