Kruidige kip in kokosmelk

Kruidige kip in kokosmelk
Deel met je vrienden:

Wil jij je even op een tropische bestemming wanen? Maak dan een keertje deze kruidige kip in kokosmelk. Wat mij vaak opvalt als ik zoek naar andere recepten, is dat veel recepten zo weinig smaak bevatten. Het is vaak heel vlak van smaak en het lijkt wel of mensen bang zijn om diverse kruiden in één gerecht te gebruiken. Wij niet hoor! Als wij eten bereiden dan bereiden we dit met smaak…veel smaak! Je tong moet geprikkeld worden en dat hoeft echt niet alleen maar met pepers en sambal te zijn.

Recept Kruidige kip in kokosmelk

kruidige kip in kokosmelk met rijst

4.13 van 8 stemmen
Afdrukken
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaamse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram Kippendijen in grote stukken gesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 stuks rode peper fijngesneden met zaadjes en zaadlijst
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogd korianderblad
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/2 theelepel Kaneel
  • 1 hand verse peterselie fijngesneden
  • 1 tl trassi
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • snufje gemalen zwarte peper
  • snufje zeezout
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 blikje kokosmelk
  • zonnebloemolie
  • 350 gram rijst

Instructies

  • Verhit in een grote hapjespan een flinke scheut zonnebloemolie
  • Fruit hierin de uien met rode peper en een snufje zwarte peper en zeezout
  • Voeg de knoflook, paprikapoeder, koriander, kurkuma, kaneel, citroensap en trassi toe en bak dit allemaal kort mee
  • Voeg nu het mengsel in een keukenmachine toe met een scheutje olie en 3/4 van de peterselie. Mix tot je een smeuïge pasta hebt
  • Voeg in dezelfde pan die je net gebruikt heb nog een scheutje olie toe en bak de kippendijen goudbruin
  • Voeg de kruidenpasta toe en de sambal en bak kort mee
  • Vervolgens voeg je de kokosmelk en bruine suiker toe en breng het al roerend aan de kook
  • Zet het vuur nu laag en stoof de kip met de deksel op de pan voor 60 minuten
  • Kook ondertussen de rijst
  • Haal na 60 minuten de kip uit de pan en laat de saus inkoken tot je de gewenste sausdikte hebt. Voeg dan de kip weer toe en breng op smaak met zwarte peper en zeezout.
  • Verdeel de rijst over 4 borden, schep de kruidige kip eroverheen en bestrooi met de overgebleven peterselie

 

Kip het meest veelzijdige stukje vlees

Ik gebruik heel graag kip. Niet alleen maar kipfilet maar ook kippendijen, kippenvleugels, kippenpoten of een hele kip. Veel mensen zijn bang om kip te gebruiken omdat ze zeggen dat het snel taai wordt. Dit is zo onzin! Als je kip op de juiste manier bereidt, dan heb je juist een mooi stukje mals vlees. Jan Willem wilde ook nooit kipfilet eten omdat het taai zou zijn, totdat hij mijn kip proefde. Voor deze kruidige kip gebruik ik zelf het liefst kippendijen. Deze zijn van zichzelf al malser door het vet wat aan de dijen zit. Je kan echter ook gewoon kipfilet gebruiken. 

De boemboe om de kruidige kip klaar te maken
Ik krijg spontaan weer trek van deze prachtige kleuren
Serveer de kruidig kip met rijs en genieten maar!
4 Comments
  1. Avatar

    Hallo,

    Moet er in dit recept op een gegeven moment geen water of bouillon worden toegevoegd? Aan de middelste foto te zien wel, maar dit staat niet in de instructies.

    1. Marie-Louise Kaldenbach

      Beste Arjan,

      Er hoeft bij dit recept geen water of bouillon toegevoegd te worden.
      In dit recept gaat namelijk 1 blikje kokosmelk, wat voor voldoende vocht zorgt.
      Ik heb het voor de zekerheid nagekeken en het blikje kokosmelk staat gelukkig wel tussen de ingrediënten vermeld evenals in de instructies.

      Ik hoop dat het recept je zal smaken 🙂

  2. Avatar

    Ik ben altijd op zoek naar lekkere kruidige gerechten, de introductie bij deze kruidie kip trok dan ook meteen mijn interesse.. daar stond eigenlijk mijn eigen mening zomaar omschreven!

    Gisteren was het dan zover en wauw.. wat is dit lekker zeg! Het was een grote hit bij het hele gezin! Deze kruidige kip zal hier zeker vaker gemaakt gaan worden. Dus dubbel bedankt voor het delen van deze lekkernij!

    1. Marie-Louise Kaldenbach

      Wat super leuk om te horen!
      Deze kip is ook hier thuis echt nog één van de favoriete en wordt dus ook regelmatig gemaakt.

      Hahaha dus veel eet plezier de komende tijd 😉

Comments are closed.