Italiaanse Naan met kruidige ketchup? Dat klinkt een beetje vreemd maar is wel echt ontzettend lekker. Naan is eigenlijk een Indiaas gerecht maar ik had werkelijk geen idee hoe ik dit recept anders moest gaan noemen. Italiaans platbrood (piadina) is het namelijk echt totaal niet en het is ook niet te vergelijken met een focaccia. Als basis heb ik namelijk wel het recept genomen van hoe ik momenteel vaak mijn Naan maak.
Ik krijg vaak de vraag hoe ik aan mijn inspiratie kom. Dit kan echt op verschillende manieren zijn. Door middel van kookboeken, kookprogramma’s, uit eten gaan maar ook door mijn eigen recepten een twist te geven. Wij zouden ‘s avonds brood gaan eten en hier had ik echt totaal geen trek in. Ik wilde eigenlijk iets warms eten maar had verder ook niets noemenswaardig in huis. Toen dacht ik, dan ga ik maar pizza maken. Daarvoor heb ik eigenlijk altijd alles wel voor in huis. Echter had ik ook niet genoeg tijd om het pizzadeeg te laten rijzen. Bingo! Ingeving! Waarom gebruik ik niet het deeg van de Naan maar dan op smaak gebracht met kaas, mozzarella en gedroogde oregano. Het was het proberen waard. Als het mislukt, dan heb ik in ieder geval nog voldoende brood in huis.
Recept Italiaanse Naan met kruidige ketchup
Italiaanse Naan met kruidige ketchup
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 350 gram Zelfrijzend Bakmeel
- 300 gram Grieks yoghurt
- flinke snuf zout
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 bol mozzarella in fijne stukjes gescheurd
- 75 gram kaas geraspt en soort naar keuze
- 75 gram roomboter
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 2,5 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 50 gram goudsalami in kleine stukjes gescheurd
- semola of gewoon bloem
KRUIDIGE KETCHUP
- 7 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 eetelepel extra vierge olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- chili vlokken of pul biber
- 1/2 eetlepel suiker
Instructies
- Meng voor de kruidige ketchup alle ingrediënten en dek af tot gebruik.
- Smelt de roomboter met de geraspte knoflook, peper, zout en gedroogde Italiaanse kruiden. Laat het mengsel op heel laag vuur staan. (anders stolt de boter)
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de Griekse yoghurt, oregano, zout, geraspte kaas, mozzarella en goudsalami (het blijft een redelijk plakkerig deeg, schrik daar niet van).
- Bestrooi je werkblad met flink wat semola of gewoon bloem. Verdeel het deeg in 4 stukken en kneed uit tot een Naan. Smeer de bovenkant in met het roomboter mengsel. Verhit een grillpan en leg de met roomboter ingesmeerde Naan op de grillpan. Smeer dan meteen ook de andere kant in. Grill de Naan goudbruin en gaar aan beide kanten (ongeveer 3 minuten per kant)
- Dip de Italiaanse Naan in de kruidige ketchup.
- TIP: ik gebruikte goudsalami maar je kan ieder beleg gebruiken wat je lekker vindt. Ook qua kaas kan je zelf kiezen wat je lekker lijkt. Ik zou zelf wel een kaas gebruiken die goed op smaak zit. Bijvoorbeeld belegen, extra belegen of natuurlijk Parmezaan.
TIP: ik mengde door het deeg nog wat goudsalami maar je kan dit eventueel ook weglaten of vervangen door ham, parmaham of ieder ander beleg wat je lekker lijkt. Het lijkt mij bijvoorbeeld ook erg lekker met Mortadella.
Lunch, Avondeten of Snack
Deze Italiaanse Naan kan je zowel met de lunch eten, als avondeten of gewoon in stukjes snijden en als snack eten bij een heerlijk wijntje. De structuur is overigens wel anders dan van de “normale” Naan. Door de kaas te mengen in het deeg, blijft het deeg heel smeuïg van binnen maar wel met een heerlijke krokante buitenkant. Het brood is ook erg lekker om te dippen in Aioli.