De courgette is ontzettend veelzijdig en ze zijn echt ideaal om te vullen. Deze Italiaanse gevulde courgette uit de oven is super simpel om te maken en ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld een pastagerecht.
Ook als hoofdmaaltijd kan hij prima maar maak er dan, net zoals wij, een frisse salade bij. De combinatie van de citroen met de gedroogde Provencaalse kruiden zorgt ervoor dat je bij het eten van dit gerecht echt een vakantiegevoel krijgt.
Deze Italiaanse gevulde courgette kan eventueel ook prima als hapje geserveerd worden. Lekker met een glas witte wijn en dan heerlijk in het zonnetje oppeuzelen. Mocht je net zoals ons gek zijn op courgette, maak dan ook eens mijn aardappel ovenschotel met tonijn, courgette en tomaat.
recept Italiaanse gevulde courgette
krokant gevulde Italiaanse courgette
Ingrediënten
- 4 stuks courgette
- 2 eieren
- 4 eetlepels panko plus een beetje extra
- 100 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
- 1/2 bol mozzarella in hele kleine blokjes gesneden
- olijfolie
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- snufje chilivlokken of pul biber
- 1 citroen rasp nodig
- 2 eetlepels gedroogde provencaalse kruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer in de lengte de courgettes. Verwijder het vruchtvlees met een lepel en hak het vruchtvlees zeer fijn.
- Knijp met je handen in porties overtollig vocht uit het vruchtvlees. Je kunt het vruchtvlees ook in een fijne zeef doen en met een pollepel het vocht eruit drukken.
- Meng het vruchtvlees in een kom met de eieren, panko, gedroogde Provencaalse kruiden, peper, zout, chilivlokken, citroenrasp, scheutje olijfolie, helft van de geraspte Parmezaanse kaas en de fijngesneden mozzarella.
- Leg de courgette in een ovenschaal. Vul met het "courgette" mengsel en bestrooi met de overgebleven kaas en eventueel nog een beetje extra panko voor een krokante bite. Bak in 20-30 minuten gaar en goudbruin.
- Serveer de courgette met een pasta, salade, stokbrood/ciabatta of als hapje.
- TIP: wel iets duurder maar o zo lekker…gebruik 75 gram kant en klaar geraspte mozzarella in plaats van mozzarella blokjes. Kant en klaar geraspte mozzarella verliest geen vocht en smelt super goed!
- TIP: in plaats van Parmezaan kan je ook Grana Padano gebruiken. Ook lekker is oude kaas. Totaal niet Italiaans natuurlijk maar wel lekker.
O ja, voordat er gedoe over komt. Dit zullen vast geen authentieke Italiaanse gevulde courgettes zijn. Dit recept is geïnspireerd op de Italiaanse keuken 🙂 Je rekent in principe op 1 courgette per persoon als je het als hoofdmaaltijd wilt eten. Anders heb je genoeg aan een halve courgette per persoon.
gevulde courgettes uit de oven
Deze Italiaanse gevulde courgettes zijn echt zo simpel om te maken. Daarbij gooi je niets weg van de courgette. De courgette wordt namelijk gevuld met zijn eigen op smaak gebrachte vruchtvlees. Wil je helemaal in courgette sfeer blijven, maak dan als toetje mijn courgette cake met pure chocolade.
Wij eten deze gevulde courgette graag met een simpele salade, stokbrood/ciabatta en zelfgemaakte kruidenroomkaas. Ook bij een simpele pasta zijn deze gevulde courgettes erg lekker. Ik had nog een beetje basilicum over van de pizza’s die ik dag ervoor maakte. Dit is ook erg lekker over de courgette. Ik zou er alleen niet speciaal een bosje voor aanschaffen 🙂
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken