Griekse gehaktballetjes / keftedes met fetakaas

Griekse gehaktballetjes / keftedes met fetakaas

Eigenlijk ben ik nu al ontzettend klaar met de winter! De kou, de regen en de gure wind…bah! Geef mij maar warmte en zon. Soms wil ik me daarom eventjes op een zonnige bestemming wanen. Dit lukt heel erg goed met het recept van deze Griekse gehaktballetjes of eigenlijk keftedes. Begrijp me niet verkeerd hoor, stamppotten gaan er ook zeker wel in maar de winter duurt wat mij betreft in Nederland echt veel te lang. Geef mij maar gezellig met Kerst en Oudejaarsavond sneeuw en dan Bam… 1 januari meteen zon en 20 graden plus. 

recept Griekse gehaktballetjes/keftedes

Griekse gehaktballetjes / keftedes met fetakaas

No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Griekse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 12 balletjes / keftedes

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 sneetjes (oud) witbrood zonder korst
  • 1 ei
  • 1 bakje verse Italiaanse kruidenmix gebruik de helft (verkrijgbaar bij de AH)
  • 10 blaadjes verse munt
  • 150 gram fetakaas verkruimeld
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook geperst
  • scheutje melk
  • olie
  • 4 pitabroodjes
  • snufje peper en zout
  • 1 zakje veldsla

Instructies

  • Laat de sneetjes witbrood even weken in een scheutje melk. Snijd de helft van het bakje van de Italiaanse kruiden fijn. Snijd ook de muntblaadjes fijn.
  • Meng het gehakt met de fijngesneden kruiden, 2 tl sambal badjak, 1 tl paprikapoeder, snufje peper en zout en de geraspte knoflook. Knijp het brood uit en voeg samen met 75 gram verkruimelde fetakaas toe aan het gehakt. Kneed alles goed door elkaar en vorm 12 gehaktballetjes / keftedes. Zet dit voor 30 minuten in de koelkast.
  • Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan en bak de Griekse gehaktballetjes / keftedes goudbruin en gaar. Verwarm ondertussen de pitabroodjes. Snijd de pitabroodjes open en smeer zowel de boven als de onderkant in met een dikke laag zelfgemaakte tzatziki. Leg hierop wat veldsla en daarom de gehaktballetje / keftedes. Bestrooi met de overgebleven fetakaas. (ook lekker met een frisse salsa)
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

recept tzatziki

tzatziki

3 van 6 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Diner, Hoofdgerecht, Lunch, Main Dish, Snack, Tussendoortje, Voorgerecht
Keuken: Griekse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Porties: 1 schaaltje

Ingrediënten

  • 1 bekertje crème fraîche 125 gram
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1/2 citroen het sap
  • handje verse petereselie fijngesneden
  • 12 blaadjes verse munt fijngesneden
  • flinke snuf peper en zout
  • 1 komkommer

Instructies

  • Rasp de komkommer en laat dit 15 minuten met een snuf zout uitlekken in een fijne vergiet. (zeef kan ook) Knijp na 15 minuten de geraspte komkommer uit.
  • Meng de crème fraîche met de Griekse yoghurt, geraspte knoflook, sap van 1/2 citroen, peterselie, munt en een flinke snuf peper en zout.
  • Spatel vervolgens de uitgelekte en uitgeknepen komkommer toe. Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik.
  • TIP: Ook erg lekker is om nog een beetje fijngehakte dille toe te voegen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

Deze Griekse gehaktballetjes / keftedes zijn ook ideaal als snack. Misschien leuk voor de aankomende feestdagen.
Tadaa!!!!! Griekse gehaktballetjes met romige zelfgemaakte tzatziki en hoe kan het ook anders…..patat!!! Eerlijk is eerlijk het pitabroodje vulde behoorlijk en eigenlijk was de patat niet nodig geweest.
Ook lekker om er een frisse salsa bij te serveren. Ik heb deze gemaakt met fijngesneden tomaat, de rest van het bakje Italiaanse kruiden, een fijngesnipperde rood uitje, peper, zout, chilivlokken, scheutje citroensap en olijfolie extra vierge.

De volgende recepten vind je misschien ook lekker

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/kip-pittige-pindasaus/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/witlofstamppot-ovenschotel-italiaanse-kruiden-en-kaas/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/mexicaanse-hartige-taart/” target=”_blank”]

[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/zelf-lekkerste-pitabroodjes-maken/” target=”_blank”]