Gehaktballetjes met chorizo: tapas hapje

KokenKoken
Gehaktballetjes met chorizo: tapas hapje
Deel met je vrienden:

Wat een feestje om te eten zijn deze gehaktballetjes met chorizo. Wil je een lekker tapas hapje maken? Dan zou ik zeker deze gehaktballetjes eens proberen. Als je ons langer volgt, dan weet je dat ik verslaafd ben aan patat. Daar maak ik allang geen geheim meer van 😉 Sterker nog, ik zou iedere dag wel patat kunnen eten. Regelmatig staan daarom deze gehaktballetjes met chorizo ook op een doordeweekse dag op het menu. Lekker met zelfgemaakte frietjes, een flinke klodder aioli en om het nog een beetje gezond te houden, serveer ik er een frisse simpele salade bij.

O ja! Je gaat wel echt enorm van deze gehaktballetjes uit je mond ruiken. Je bent dus gewaarschuwd.

Recept: gehaktballetjes met chorizo

gehaktballetjes met chorizo

gehaktballetjes met chorizo

wil je een lekker tapas hapjes maken? maak dan deze gehaktballetjes met chorizo
5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Snack
Keuken: Spaanse
Trefwoord: chorizo, gehaktballetjes, hapje, snack, tapas
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 16 gehaktballetjes

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 150 gram chorizo
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 3 theelepels sambal oelek meer als je van pittig houdt
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • flinke hand bloem
  • zonnebloemolie
  • roomboter

Instructies

  • Verwijder het velletje van de chorizo worst en hak deze in hele kleine stukjes. (echt ieniemienie stukjes). Kneed alle ingrediënten in een grote mengkom. (behalve de roomboter en olie) Vorm er ongeveer 16 gehaktballetjes van. Rol de gehaktballetjes door de bloem.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie en een flinke klont roomboter in een grote hapjespan of stoofpan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin op redelijk hoog vuur. Zet het vuur lager, leg de deksel op de pan (niet helemaal gesloten) en bak de gehaktballetjes in 30 minuten gaar.
  • TIP 1: je kan ook kleinere balletjes maken, dan zijn ze sneller klaar.
    TIP 2: je kan ook 4 grote gehaktballen maken. Voeg dan een scheutje water toe en laat de ballen langer pruttelen.

TIP: deze gehaktballetjes zijn warm erg lekker maar ook koud. Maak daarom gerust een dubbele portie. Serveer de volgende dag de gehaktballetjes op een broodje met een klein beetje aioli en sla. Ook lekker is om dan reepjes gegrilde paprika op het broodje erbij te doen.

Tapas hapje met aioli

gehaktballetjes met chorizo

Aan de foto kan je goed zien dat we deze gehaktballetjes met chorizo heerlijk buiten in het zonnetje hebben gegeten. Spaans genieten maar dan gewoon in Nederland 😉

Ook lekkere gehaktbal recepten zijn: Vietnamese gehaktballetjes, saté gehaktballetjes of de pittige gehaktballetjes met kaas.

Recept zelf aioli maken

Er staat op Familie over de Kook al een recept om zelf aioli te maken. Echter maak ik mijn aioli de laatste tijd ietsjes anders.

WAT HEB JE NODIG VOOR DE AIOLI:

  • 1 ei
  • 250 milliliter zonnebloem olie
  • 1 of 2 teentje knoflook
  • snufje vers gemalen zwarte peper en zout
  • scheutje citroensap

HOE MAAK JE DE AIOLI KLAAR:

  • Breek het ei in een maatbeker waar je staafmixer precies in past. Voeg een scheutje citroensap, snuf zout, snufje peper en 1 of 2 geraspte teentjes knoflook toe. Giet er 250 ml olie bij.
  • Zet de staafmixer zachtjes op de bodem van de maatbeker. Begin voorzichtig met mixen: zet hem eerst een aantal seconden op de bodem van de maatbeker. Haal dan heeeeeeeeel langzaam de mixer omhoog. Haal de mixer een paar keer heen en weer. (niet te vaak) Spatel nog even door om eventueel overtollig olie goed te mengen. Breng eventueel verder op smaak.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.