Wil jij ook een smaakexplosie in je mond? Maak dan deze gehaktballen in bier. Je weet niet wat je proeft! Deze gehaktballen zitten namelijk bomvol smaak. Op Familie over de Kook staat al een recept voor gehaktballen met kaas in bierjus maar deze gehaktballen zijn echt weer totaal anders. Schrik niet van de ingrediëntenlijst, want iedere specerij is het absoluut waard. Voor de saus of jus maar net hoe je het wilt noemen heb ik een Warsteiner Winter gebruikt. Dit is een redelijk donker bier die zowel zoet als kruidig is. Ik kook zelf heel graag met dit bier. Ik heb ook weleens Guinness gebruikt, maar die vond ik persoonlijk te scherp van smaak.
recept gehaktballen in bier
gehaktballen in bier: zoet, pittig en kruidig
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel sambal badjak minder als je niet van pittig houdt
- 2 theelepels ketjap manis
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 2 uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode peper fijngehakt
- 1 flesje bruin bier in gebruikte Warsteiner Winter
- 1 groente bouillonblokje
- 2 eetlepels bruine suiker
- bloem
- olie en roomboter
Instructies
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, snuf peper, snuf zout, paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat, uienpoeder, sambal badjak, ketjap manis en mosterd. Kneed goed door en vorm er 4 ballen van. Haal de ballen even door het bloem.
- Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom kort goudbruin aan. Haal de ballen uit de pan en fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook, rode peper, bruine suiker en een verkruimeld groente bouillonblokje. Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak kort mee. Giet het flesje bier in de pan en roer dit kort door. Leg de gehaktballen terug in de pan en laat minimaal 30 minuten pruttelen. (deksel niet helemaal gesloten op de pan, laat een mini kiertje open)
- TIP: het lekkerste resultaat krijg je als je de gehaktballen heel langzaam laat stoven voor een paar uur.
De gehaktballen kunnen in principe met een half uurtje op tafel staan. Echter is het wel lekkerder om de gehaktballen lang op heel laag vuur te laten garen. (3 uur is echt niet raar) Je ballen worden dan super smeuïg en alle smaken krijgen de tijd om goed in te trekken. Het is dan ook echt geen straf om ze een dag van te voren al klaar te maken en de volgende dag weer langzaam op te laten warmen.
kruidige gehaktballen in bierjus
Deze gehaktballen in bier zijn alles behalve saai van smaak te noemen. Omdat wij van redelijk pittig houden, bestrooide ik vlak voor serveren de ballen nog met wat extra fijngehakte rode peper. Peterselie heb ik altijd standaard in huis en geeft een lekkere aardse smaak aan de saus. Mocht je geen peterselie in huis hebben, dan zou ik het er niet speciaal voor aanschaffen.
Je kan deze gehaktballen natuurlijk bij veel gerechten serveren. Wat dacht je van een heerlijke stamppot. Of gebakken aardappels met een frisse salade. Ook lekker op een wit bolletje met een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise.
Andere lekkere recepten met gehaktbal
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
PITTIGE GEHAKTBALLETJES MET RIJST:
BLOEMKOOLSTAMPPOT MET GEHAKTBALLETJES: