Ben jij ook zo gek op bloemkool? Maak dan eens deze bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes klaar. Een heerlijke doordeweekse avondmaaltijd die je lekker opwarmt. Dat is met de kou van nu natuurlijk geen overbodige luxe 😉 De pittige gehaktballetjes bak je gaar in twee soorten sambal. Namelijk sambal Badjak en sambal Oelek. Als je ons al langer volgt, dan weet je dat dit onze twee favoriete sambal smaken zijn. De gehaktballetjes zijn geïnspireerd op het recept van mijn pittig gebakken rookworst. Die rookworst blijft echt een favoriet bij ons thuis. Nu kunnen wij voortaan kiezen… rookworst of gehaktballetjes 🙂
De bloemkoolstamppot breng ik op smaak met een flinke klont roomboter en geraspte extra belegen kaas. De stamppot is daardoor niet bepaald caloriearm te noemen. Gelukkig kan je de stamppot wel minder calorierijk maken. Laat de roomboter dan gewoon achterwege, gebruik een magere melk en gebruik een 20+ of 30+ kaas.
recept bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes
Bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes
Ingrediënten
- 1 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 1 bloemkool in roosjes gesneden
- 200 milliliter melk
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- klont roomboter
- snufje nootmuskaat
- 75 gram extra belegen kaas geraspt
PITTITE GEHAKTBALLETJES
- 500 gram gehakt
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 ei
- handje paneermeel
- 1 theelepel sambal badjak
- 1 theelepel paprikapoeder flinke theelepel gebruiken
- 1 theelepel kerriepoeder
- bloem
- zonnebloemolie
SAUS/JUS VOOR DE PITTIGE GEHAKTBALLETJES
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
- 1 theelepel sambal oelek
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel chilisaus
- 150 milliliter water
Instructies
- Maak eerst de gehaktballetjes: meng hiervoor het gehakt met het ei, paneermeel, sambal badjak, peper, zout, paprikapoeder en kerriepoeder. Kneed dit goed door elkaar en vorm er 12 gehaktballetjes van. Rol de gehaktballetjes door een beetje bloem. (hierdoor krijgen ze een lekker krokant korstje)
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes kort rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook. Voeg de ketjap manis, sojasaus, sambal Oelek, sambal Badjak en chilisaus toe en bak dit kort mee. Voeg het water toe en leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat de gehaktballetjes 15-20 minuten zachtjes koken. Draai de gehaktballetjes regelmatig om. Koken de balletjes droog, voeg dan meer vocht toe. Blijft de saus te water, haal dan de deksel van de pan om de saus te laten inkoken.
- Kook ondertussen de aardappelen en bloemkool gaar. (mag bij elkaar mag apart….wat jijzelf makkelijker vindt) Ik kook het altijd bij elkaar en zorg dat de aardappelen heel klein gesneden zijn. Zo zijn de aardappelen en bloemkool tegelijk gaar. Stamp de aardappelen met de bloemkool tot een puree met de melk en een klont roomboter. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, snuf vers gemalen zwarte peper en zout. Spatel vervolgens de geraspte kaas doorheen.
- Serveer de pittige gehaktballetjes met de bloemkoolpuree.
bloemkoolstamppot met vurige gehaktballetjes
Deze bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes vinden wij echt ontzettend lekker. Zelf bewaren wij altijd 1 gehaktballetje om als laatste te eten met…ja ja…daar komt ie weer….een flinke klodder mayonaise 😉 Deze gehaktballetjes zijn trouwens ook erg lekker met friet in het weekend of op een wit bolletje met weer die flinke klodder mayo. Ben jij geen liefhebber van bloemkool? Dan kan je deze gehaktballetjes natuurlijk ook maken met een andere stamppot.
andere lekkere recepten met pittig gehakt zijn
*als je op de foto’s klikt, dan ga je naar het desbetreffende recept *
PITTIGE GEHAKTBALLETJES MET KAAS:
VLAMTOSTI MET PITTIG GEHAKT EN KAAS:
SPRUITJESSTAMPPOT MET PITTIG GEHAKT:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een ovenschotel recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Heerlijke gehaktballetjes, vind persoonlijk wel dat de smaak van de stampot in het niet valt. Verder lekker receptje!
Beste Karin, gelukkig zijn de gehaktballetjes in de smaak gevallen.
De balletjes zou je eventueel ook bij een hutspot, bietenstamppot of broccolistamppot kunnen maken.
Bloemkool is inderdaad vrij mild van smaak.