Aardappelsalade met ham en ei

Aardappelsalade met ham en ei

Een aardappelsalade is wat ons betreft een ideale maaltijd in de zomer. Deze aardappelsalade met ham, ei en kruidige dressing kan je zowel bij de lunch als avondmaaltijd eten. Ook is de salade heerlijk als bijgerecht voor bij de bbq. Tevens kan je dit soort aardappelsalades zowel lauwwarm als koud eten. Ik persoonlijk vind de salade wel op zijn lekkerst als hij een nachtje in de koelkast heeft kunnen staan. Hierdoor trekken alle smaken namelijk goed in de salade. Uiteraard kan je de salade ook gewoon in het najaar, winter of lente eten 😉

Welke aardappel je gebruikt voor in een aardappelsalade hangt echt van persoonlijke voorkeur. Ik gebruik zelf altijd een iets kruimige aardappel. Deze blijft namelijk stevig maar is toch ook smeuïg. Houd jij nu juist van een echt stevige salade, dan kan je beter een vastkoker nemen. De aardappeltjes moet je net aan beetgaar koken. Je wilt namelijk wel een beetje bite hebben. Het is niet de bedoeling dat het een “puree salade” wordt.

recept aardappelsalade met ham en ei

aardappelsalade met ham en ei

koude aardappelsalade met ham en kruidige saus

5 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 7 minuten
Totale tijd: 8 uur 22 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in blokjes van 2 bij 2 cm
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • 3 stuks augurk zoet/zuur in stukjes gesneden
  • 1/2 rode ui in halve dunne ringen gesneden
  • 4 stuks eieren (hard) gekookt
  • 200 gram hamreepjes
  • chilivlokken optioneel
  • 1 handje verse petereselie fijngehakt

KRUIDIGE DRESSING

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • scheutje water

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar, spoel af en laat de aardappelen even afkoelen. Meng de mayonaise met de Griekse yoghurt, snuf peper, zout, paprikapoeder, kerriepoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, gedroogde peterselie en citroensap. Als de saus te dik is, voeg dan een heel klein scheutje water toe.
  • Meng de afgekoelde aardappelen met de kruidige dressing/saus, hamreepjes, ui, zilveruitjes en augurk. (gebruik niet meteen alle saus). Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik. Snijd vlak voor serveren de eieren in partjes en leg deze op de aardappelsalade. Bestrooi met een beetje vers gehakte peterselie en eventueel een beetje chilivlokken.
  • TIP: ook lekker met sla, tomaat en komkommer.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: ik gebruikte kant en klare hamreepjes maar de salade is ook erg lekker met gerookte kip of rauwe ham. Door het vlees te variëren krijg je iedere keer toch weer een andere salade.

kruidige aardappelsalade

kruidige aardappelsalade met ham, voor het gemak koos ik hamreepjes

Deze kruidige aardappelsalade is echt niet alleen lekker om in de zomer te eten. Op foto ziet het er super mooi en lekker uit, al zeg ik het zelf 😉 Het lekkerste is echter om de aardappelsalade te eten, als je de aardappels op je bord prakt met een beetje extra saus. (niet zo fotogeniek) Ook een lekkere aardappelsalade is die met gerookte kip.

aardappelsalade met ham, ei en kruidige dressing

De combinatie van de kruidige aardappelsalade met het romig van de gekookte eieren is echt erg lekker. Smeer een geroosterd broodje in met een dikke laag roomboter (aan de lijn doe je even niet) en dan een dikke laag van de “geprakte” aardappelsalade erop met ei……echt zo heerlijk! Ondanks de uitgesproken smaak van de salade, hebben zowel Beaudine als Amaranthe goed meegegeten.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.