witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden

witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden

Witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden. Deze avondmaaltijd is ontzettend lekker en simpel te maken. Ik zeg smullen maar!

Deze witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden is één van onze favoriete stamppotten. Het is alleen niet een heel mager recept. Er gaat namelijk zure room in en heel veel kaas! Eet eventueel s’middags dan maar een boterham minder want deze witlofstamppot is het wel absoluut waard. Ik maak het liefst een ovenschotel van deze stamppot maar heb je niet veel tijd s’avonds, dan kan je hem ook gewoon als normale stamppot eten. 

recept witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden

witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden

witlofstamppot ovenschotel

3.70 van 10 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kruimige aardappels geschild en in kleinere stukken gesneden
  • 4 grote stronken witlof
  • 1 bekertje (125gram) zure room
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 2 theelepels honing
  • 1 tl nootmuskaat
  • scheutje melk
  • 1 bakje verse Italiaanse kruidenmix verkrijgbaar bij de AH (je hebt de helft nodig)
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook de aardappels gaar in ongeveer 15-20 minuten. Maak ondertussen de witlof klaar.
  • Halveer de witlof stronken en snijd de harde kern eruit. Snijd vervolgens de witlof in stukjes. Hak de helft van het bakje Italiaanse kruiden fijn. Verwarm een scheutje olie in een hapjespan en bak de witlof met een snuf peper en zout voor ongeveer 2 minuten. Voeg dan de nootmuskaat, paprikapoeder, sambal badjak, Italiaanse kruiden en de honing toe. Bak de witlof tot de witlof nog net een beetje bite heeft. Dit duur ongeveer 4-5 minuten. Zet het vuur uit en voeg het bekertje zure room toe. Roer dit goed door de witlof. Meng de helft van de geraspte kaas erdoorheen. Giet de aardappels af en stamp deze met een scheutje melk, peper en zout fijn. Voeg de witlof toe en schep een aantal maal goed door.
  • Vet een ovenschaal in. Schep hierin de witlofstamppot en bestrooi met de geraspte kaas. Bestrooi eventueel nog met wat extra paprikapoeder en peper. Bak de witlof ovenschotel nog 10-15 minuten in de oven. Serveer met vis of vlees naar keuze.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Witlofstamppot ovenschotel met Italiaanse kruiden

witlofstamppot met kaas en Italiaanse kruiden
Als je iets meer tijd hebt, dan is het ook super lekker om een ovenschotel van deze witlofstamppot te maken.
witlofstamppot
Wij hebben deze witlofstamppot gegeten met een krokant gebakken speklap. Ook lekker is bijvoorbeeld met Indische gehaktballen.