volkoren pastasalade: gezond en lekker!

volkoren pastasalade: gezond en lekker!
Deel met je vrienden:

Deze volkoren pastasalade met avocado, tomaat, krokant gebakken spek en pittige broodcroutons is één van mijn favoriete salades. Hij is gezond en lekker! Gezond en lekker eten kunnen dus echt wel hand in hand gaan. Deze salade staat niet alleen in de zomer bij ons op tafel maar ook gewoon in de winter. Eigenlijk heel raar maar in de winter heb ik eerlijk gezegd niet zo’n behoefte aan een pastasalade. Ik heb het echt altijd koud en ik wil dus gewoon warm eten. Deze pastasalade met avocado, tomaat en krokante spek is ook heerlijk om lauwwarm te eten. De kinderen maak ik wel altijd blij met pastasalades, dus ik ga mijn best doen om meer recepten te bedenken. Ach, we gaan toch weer richting voorjaar/zomer dus de temperaturen gaan ook weer omhoog. Wat mij betreft mag het het hele jaar zomer zijn.

recept gezonde volkoren pastasalade

volkoren pastasalade met avocado en spek

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 7 minuten
Totale tijd: 22 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram volkoren penne
  • 2 avocado's in blokjes gesneden (niet te klein)
  • 3 trostomaten
  • 100 gram plakjes ontbijtspek fijngesneden
  • 100 gram sla naar keuze

dressing

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • scheutje citroensap
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • scheutje koud water

pittige broodcroutons

  • 4 sneetjes oud bruin brood in blokjes gesneden, zonder de korsten
  • flinke scheut extra vierge olijfolie
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • snufje chilivlokken
  • 1 teentje knoflook geraspt

Instructies

  • Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak ondertussen de dressing: hiervoor meng je alle ingrediënten en maak je de dressing iets dunner door een scheutje koud water toe te voegen.
  • Bak ondertussen ook de gesneden spek goudbruin en krokant. Snijd de tomaten in stukjes. Ik gebruik alleen de buitenkant van de tomaat, dus zonder het vruchtvlees. Hierdoor blijft je pastasalade wat steviger.
  • Giet de pasta af en spoel met koud water. Meng de pasta met de dressing, tomaat, spek, avocado en sla. Zet in de koelkast om op smaak te komen. (alleen als je de pastasalade koud wilt eten)
  • Maak vlak voor serveren de croutons. Snijd de korsten van de boterhammen en snijd daarna het brood in kleine stukjes. Meng het brood met een flinke scheut olijfolie (wees niet te zuinig), snuf peper, snuf zeezout, snuf chilivlokken en de geraspte knoflook. Verwarm een pan en bak de "broodcroutons" op middelhoog vuur al omscheppend goudbruin en krokant. Bestrooi de croutons over de pastasalade.

Ondanks de spek vind ik deze pastasalade echt wel gezond. In plaats van blanke pasta gebruik ik namelijk volkoren pasta en in plaats van witbrood gebruik ik bruinbrood vol zaden en pitten. In het recept bestaat mijn dressing uit zowel mayonaise als Griekse yoghurt. Wil je het helemaal gezond maken, gebruik dan alleen Griekse yoghurt. Stiekem is alleen mayonaise gebruiken wel weer lekkerder 😉

Volkoren pastasalade vol lekkers

recept volkoren pastasalade met avocado,tomaat,spek en pittige broodcroutons maken

Lekker eten zonder schuldgevoel….wie wilt dat nu niet. Deze pastasalade is ook erg lekker als bijgerecht als je in de zomer bijvoorbeeld gaat bbq’en. Bestrooi vlak voor serveren de pastasalade met extra zwarte peper en pul biber of chilivlokken

volkoren pastasalade met volkoren penne, avocado,tomaat,spek en pittige brood croutons.

Deze pastasalade kan je eventueel prima een dag van te voren klaarmaken. Zorg er alleen wel voor dat je de avocado dan even goed bestrooit met citroensap. Eventueel kan je de avocado ook pas vlak voor serveren toevoegen. Niet alleen ik smul van deze salade. Ook de kids vinden het erg lekker en Amaranthe schept soms zelf 2x op. (dat zeg heel wat)

probeer ook eens onderstaande recepten