Tikka Masala is een Indiase curry. Deze curry kan je echt heel makkelijk zelf maken zonder pakjes en zakjes. Hier in Nederland zeggen wij eigenlijk altijd kip tikka masala. Niet heel vreemd natuurlijk, want het gerecht wordt bereid met kip. Als je eenmaal dit heerlijke curry gerecht zelf hebt gemaakt, dan weet ik zeker dat je nooit meer een kant en klare variant koopt. Erg lekker is om bij deze Indiase curry zelf Naan met knoflook en koriander te maken.
Tikka Masala zelf maken
Laat je niet laten afschrikken door de best lange ingrediënten lijst. Je hebt namelijk best veel kruiden nodig. Dit zijn echter kruiden die je vaak toch wel thuis in je keukenkastje hebt staan. Dit Indiase curry gerecht zit echt bomvol smaak. Een kleine tip! Voor dit gerecht heb je niet alle saus nodig. Vries dus wat van de saus in voor een volgende keer. Je hoeft dan alleen nog de kip te maken. Scheelt je dan dus weer een hoop tijd.
recept Tikka Masala
Ingrediënten
Benodigdheden voor de kip
- 4 kipfilets in stukjes gesneden
- 1 citroen het sap
- 50 gram yoghurt
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 centimeter verse gember geraspt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 rode peper fijngesneden
- zout en peper
Benodigdheden voor de saus
- 1 ui gesnipperd
- 1,5 centimeter verse gember fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel garam masala
- 1 pak gezeefde tomaten 500 gram
- 100 milliliter water
- 200 milliliter kokosmelk
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 1/2 bosje koriander fijngehakt
Servering
- 100 gram cashewnoten
- 1 pak rijst gekookt volgens gebruiksaanwijzing op het pak
Instructies
- Meng de stukjes kip met alle benodigdheden voor de kip en laat dit minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Bak na 1 uur de kipfilet blokjes op de grillpan, bbq of pan goudbruin en gaar. (Je kan de rode peper er ook uit laten en bij stap 2 aanfruiten)
- Maak ondertussen de saus alvast: Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan en fruit hierin de ui, gember en knoflook met een snufje zout en peper. Voeg 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder en 1tl garam masala toe. Bak de gedroogde kruiden voor 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit even kort aan. Vervolgens voeg je 100 milliliter water, de gezeefde tomaten en de kokosroom toe. Laat het geheel voor 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes pruttelen. Breng de saus eventueel verder op smaak met peper en zout. (haal wat saus uit de pan en vries dit in voor een volgende keer)
- Voeg de gegrilde kip toe en de gehakte koriander. Serveer met gekookte rijst en de cashewnoten.
Zelfgemaakte tikka masala met kokosmelk
Ik weet dat er heel veel mensen eigenlijk niet zo van kokosmelk houden. Het voordeel van dit recept is dat de kokosmelk niet enorm overheersend qua smaak is. De kokosmelk geeft wel een heerlijke romige smaak en een romige structuur.
Andere lekkere recepten met rijst
Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei, Thaise roerbak met kruidige rijst of maak eens gehaktballetjes in pindasaus met rijst.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken