Thaise kipspiesjes in kruidige kokosmelk. Verwen je smaakpapillen met Thaise kipsaté gemarineerd in kokosmelk en specerijen.
Dit recept is zeker geen authentiek Thaise recept maar de smaken zijn wel geïnspireerd op de heerlijke Thaise keuken. Ik maak gebruik van ingrediënten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
Thaise kipspiesjes in kruidige kokosmelk
Sappige stukjes malse kip doordrenkt met exotische smaken op een stokje. Door de kip te marineren in kokosmelk met heerlijke specerijen krijgt je saté echt super veel smaak.
Ik gebruik voor de marinade naast dus kokosmelk nog verse gember, verse knoflook, sambal, honing, oestersaus, korianderpoeder, kurkuma, sojasaus en limoen. Voor nog meer kokossmaak en extra structuur voeg ik ook nog kokosrasp toe. Uiteraard mag een flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout ook niet ontbreken.
TIP: het lekkerste is om de kip minimaal 6 uur te laten marineren. Hoe langer de kip kan marineren hoe intenser de smaak zal zijn. Laat dus gerust de kip een dag marineren.
Ben jij net zoals ons ook zo’n fan van kipspiesjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten: kipspiesjes met sinaasappel en sambal, kipsaté in ketjap gemarineerd, Italiaanse kipspiesjes met citroen en oregano.
Kippendijen ipv kipfilet gebruiken
Waarom zou je voor kippendijen kiezen in plaats van kipfilet? Kippendijen zijn de perfecte keuze voor kipsaté en bieden verschillende voordelen ten opzichte van kipfilet.
Ten eerste is kippendijvlees malser en sappiger dan kipfilet. Het heeft een hoger vetgehalte, waardoor het vlees mals blijft, zelfs na het grillen. Dit resulteert in een meer bevredigende en smaakvolle kipspies.
Daarnaast heeft kippendijvlees een diepere en intensere smaak, omdat het meer vet bevat. Dit vet smelt tijdens het koken en zorgt voor extra smaak en sappigheid.
Dus als je wilt genieten van een echt smaakvolle kipsaté, kies dan voor kippendijen.
TIP: Ik persoonlijk houd niet van al te veel “vetjes” aan vlees, dus echt grote stukken vet snijd ik altijd wel van de randen eraf.
Recept Thaise kipspiesjes in kruidige kokosmelk
Thaise kipsiesjes in kruidige kokosmelk
Equipment
- 8 satéstokjes
Ingrediënten
- 500 gram kippendijefilet in stukjes gesneden
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepel sambal oelek
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel kokosrasp flinke eetlepel gebruiken
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder flinke theelepel gebruiken
- 1 theelepel kurkuma
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 limoen sap en raps nodig
- 50 milliliter kokosmelk
Instructies
- Meng alle ingrediënten en laat minimaal 6 uur marineren. Hoe langer hoe lekkerder.
- Rijg de kip aan de spiesjes. Gebruik je houten prikkers, laat deze dan eerst weken in water.
- Verwarm de bbq tot een temperatuur van 170 graden. De kip spiesjes bereid je indirect, dus niet boven de kolen! Grill de kip in ongeveer 15-20 minuten gaar en goudbruin. Draai de kipspiesjes regelmatig om. (tijd is afhankelijk van hoe groot je kipstukjes zijn….ik snijd de stukjes niet al te groot
- Garneer met eventueel fijngehakte bosui en extra partjes limoen. Ook lekker is om nog extra kokosrasp eroverheen te strooien.
- TIP: Mocht je een kerntemperatuurmeter hebben, dan kan je heel goed checken of de kip gaar is. Deze moet namelijk 70 graden van binnen zijn. Heb je die niet, dan is het een kwestie van eventjes een stukje afsnijden en kijken of het gaar is.
- TIP: Mocht je nu geen bbq hebben, dan kan je de kip uiteraard ook grillen in een grillpan, in de oven/airfryer of gewoon aanbakken in een pan met een beetje olie en roomboter.
Bereidingsopties voor de Thaise kipspiesjes
Oké, het lekkerste resultaat krijg je als je de kipspiesjes op de barbecue kunt bereiden. Door de rook en de hitte krijgt je saté namelijk super veel smaak. Nu zal niet iedereen een bbq tot zijn/haar beschikking hebben.
Je kunt gelukkig de Thaise saté ook gewoon bereiden in de oven, in de airfryer of zelfs in een grillpan op het fornuis.
- BBQ: De klassieke manier om kipspiesjes te grillen is op de barbecue. Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur en rijg de gemarineerde kipstukjes op spiesjes. Grill de spiesjes ongeveer 6-8 minuten per kant, of totdat de kip gaar is en mooie grillstrepen heeft. Draai ze regelmatig om ze gelijkmatig te garen.
- Oven/Airfryer: Als je geen barbecue hebt of het weer niet meewerkt, kun je de kipspiesjes ook in de oven of airfryer bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (of stel de airfryer in op 180 graden Celsius). Bak de kip in 15-20 minuten goudbruin en gaar
- Grillpan: Leg de kipspiesjes in de grillpan en bak de spiesjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin en gaar op middelhoog vuur. Draai de kipspiesjes regelmatig om voor een gelijkmatige garing.
Thaise kipspiesjes ofwel Thaise kipsaté
Serveer de spiesjes met een pittige pindasaus, eventueel verse fijngehakte bosui en een partje limoen voor een smakelijke Thaise ervaring. TIP: ik voeg aan de zelfgemaakte pindasaus voor bij deze kipspiesjes nog een theelepel gemberpoeder en limoensap toe. Je kunt in plaats van de pindasaus met water ook met kokosmelk maken.
Wij eten de spiesjes graag met frietjes (wat eten wij niet graag met friet) maar met een kruidige rijst erbij is het ook erg lekker.
Geniet van elke sappige hap en deel deze heerlijke gerechten met je vrienden en familie. Smakelijk eten!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken