Thaise groene curry is een echte favoriet in de Aziatische keuken. Deze kruidige en romige curry zit bomvol smaak en is super makkelijk en snel om te maken. Door groenten zoals broccoli en paksoi toe te voegen, krijg je een heerlijk voedzaam gerecht dat binnen mum van tijd op tafel staat. Deze curry is Jan Willem zijn persoonlijke favoriet momenteel en hij eet het liefst dit gerecht iedere week.

Wil je meer Aziatische gerechten proberen? Kijk dan ook eens naar onze recepten voor gehaktballetjes in honing-sojasaus of maak eens de kip ketjap met rijst.
Waarom broccoli en paksoi?
Ik heb twee van mijn persoonlijk favoriete groenten gebruikt voor deze curry, namelijk broccoli en paksoi. Broccoli blijft lekker knapperig en neemt de saus goed op terwijl paksoi een frisse en knapperige bite geeft aan het recept. Wil je voor makkelijk gaan en niets zelf te hoeven snijden? Gebruik dan gewoon een zak kant en klare roerbakgroenten naar eigen wens 😊 Eerlijk is eerlijk, dit scheelt je wel weer een hoop tijd!
Ben jij ook dol op paksoi? Probeer dan ook eens onze zoet-pittige Chinese kip met rijst en paksoi.
Recept Thaise groene curry met broccoli en paksoi

Thaise groene curry met broccoli en paksoi
Ingrediënten
- 1 broccoli in kleine roosjes gesneden
- 1 stronk paksoi in stukjes gesneden
- 3 stengels bosui in kleine ringetjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 35-70 gram groene currypasta hoeveelheid naar eigen smaak
- 400 milliliter kokosmelk
- 200 milliliter water
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 limoen sap nodig
- 1 theelepel kurkuma
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- zonnebloemolie
- 100 gram (gezouten) cashewnoten
Instructies
- TIP: als je dit gerecht met rijst gaat eten kook dan eerst de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking of kook de rijst luchtig en kruidig zoals ik hem meestal maak. Gebruik je haverrijst? Dan moet je wel echt de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgen.
Maak de Thaise groene curry
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan of hapjespan en fruit de uien met de knoflook en gember voor ongeveer 2-3 minuten.
- Voeg de currypasta, kurkuma en kerriepoeder toe en bak kort mee.
- Giet de kokosmelk en water erbij. Verkruimel tevens het bouillonblokje eroverheen. Roer alles door. Voeg dan de broccoliroosjes toe, breng aan de kook. Zet het vuur dan zachter en laat 5 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken.
- Voeg de paksoi toe en laat nog eens 3 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met limoensap.
- Schep de rijst over 4 borden en verdeel hier overheen de broccoli en paksoi in groene currysaus. Bestrooi met grof gehakte (gezouten) cashewnoten en de bosuit. Eet smakelijk 😋
- Hoe snijd je een paksoi? Was de paksoi goed , spoel de bladeren en stelen af onder koud water om vuil en zand te verwijderen. Snijd ongeveer 1-2 cm van de harde onderkant af. Snijd ongeveer 3 cm van het groen af. Snijd de stelen in stukjes van ongeveer 1-2 cm en de bladeren grof in bredere repen.
- TIP: heb je minder currypasta gebruikt dan 70 gram? Vries dan de overgebleven currypasta in.
5 veelgestelde vragen over groene curry (FAQ)
Dat hangt af van de hoeveelheid currypasta en het merk wat je gebruikt. Je kunt zelf bepalen hoe pittig je de curry maakt door de hoeveelheid aan te passen.
Zeker! Courgette, paprika, sperziebonen of een zak kant en klare roerkbakgroenten passen ook goed in een groene curry.
Over het algemeen is rode curry het pittigst, gevolgd door groene curry en dan de gele curry. Maar let goed op de verpakking van de currypasta, want dit kan per merk verschillen.
Hier is simpel antwoord op te geven…JA!
Groene currypasta bevat een mix van kruiden en specerijen die de curry zijn kenmerkende smaak geven. De belangrijkste ingrediënten zijn: groene chilipepers, citroengras, limoenblad, knoflook, sjalot, gember, koriander en komijn.
Wat is Thaise groene curry
Thaise groene curry is een populaire currysoort afkomstig uit Thailand. Het wordt gemaakt met groene currypasta, kokosmelk en verschillende kruiden. De groene kleur komt van ingrediënten zoals groene pepers, koriander en limoenblad. Het heeft een redelijk pittige smaak, uiteraard afhankelijk van hoeveel currypasta je gebruikt en welk merk je gebruikt.
Ik gebruik meestal die van Blue Elephant en die is echt heul spicy. Zelf vind ik daarom 70 gram currypasta té pittig, dus daarom gebruik ik de helft van de kant en klare currypasta. Jan Willem vind het overigens lekkerder om het gerecht wel te eten met de volledige 70 gram. Dus gebruik vooral de hoeveelheid waarvan jij denkt dat lekker is! Gebruik je een ander merk, bijvoorbeeld die van Fair Trade Original dan kan je wel de complete inhoud gebruiken, want die currypasta is veel milder van smaak.


Serveren en variëren
Deze Thaise groene curry is heerlijk met rijst of met noedels. Ik heb dit keer haverrijst gebruikt, deze kregen wij pasgeleden opgestuurd om te proeven. Zo heb je écht een ontzettend gezonde avondmaaltijd. Dit keer heb ik de curry alleen gemaakt met groenten maar ook lekker is om stukjes kip, tempeh of tofu toe te voegen. Kan je meer inspiratie gebruiken voor een snelle maaltijd? Bekijk dan ons weekmenu met makkelijke recepten voor meer ideeën! Heb je deze Thaise groene curry met broccoli en paksoi geprobeerd? Laat het ons weten in de reacties 😊