Hoe pas je recepten aan zodat ze vegan of vegetarisch worden

Hoe pas je recepten aan zodat ze vegan of vegetarisch worden

Hoe pas je recepten aan zodat ze vegan of vegetarisch worden. Ik geef je aantal praktische en vooral ontzettend simpele tips.

Wij krijgen steeds vaker de vraag of we niet vaker vegan en/of vegetarische recepten kunnen publiceren op Familie over de Kook.

Uiteraard geven wij daar graag gehoor aan maar wij willen ook dat je weet dat veel onze bestaande recepten heel simpel aangepast kunnen worden zodat ze vegetarisch/vegan worden.

Naan met hummus

Deze naan met hummus en jackfruit balletjes is écht lekker en je mist absoluut geen vlees.

Hoe pas je recepten aan zodat ze vegan of vegetarisch worden

Het aanpassen van recepten naar vegetarische of veganistische alternatieven voelt vaak aan als een behoorlijk uitdaging. Ik hoop dat de volgende tips je laten inzien dat het eigenlijk allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Het aanpassen van recepten zodat ze vegan of vegetarisch worden is niet alleen goed voor het milieu en de dieren. Het zorgt er ook voor dat je misschien verrast wordt met nieuwe smaken en texturen.

Hieronder zijn enkele tips om recepten om te kunnen veranderen naar heerlijke vegetarische en/of veganistische gerechten.

  1. Vervang vlees: als een recept vlees bevat, kun je overwegen om dit te vervangen door plantaardige eiwitten zoals tofu, tempeh, seitan of jackfruit. Ook zijn er tegenwoordig veel vleesvervangers die de smaak en structuur ongeveer nabootsten van “echt” vlees.
  2. Gebruik plantaardige zuivel: voor recepten met zuivelproducten zoals melk, kaas of room, kun je kiezen voor plantaardige alternatieven zoals amandelmelk, havermelk, sojamelk of kokosmelk. Er zijn tegenwoordig ook veel vegan kaas producten verkrijgbaar en plantaardige boter soorten.
  3. Verrijk gerechten met peulvruchten: peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn uitstekende bronnen van eiwitten en kunnen worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en pasta’s als vervanging van bijvoorbeeld vlees.
  4. Groenten in de hoofdrol: geef groenten de hoofdrol. Geroosterde groenten, traybakes, gevulde paprika’s of portobello’s zijn heerlijk keuzes voor vegetarische maaltijden. In plaats van vlees kan je ook extra groenten toevoegen aan je gerechten.
  5. Vervang eieren: Voor veganistische gerechten kun je eieren vervangen door appelmoes, banaan, chiazaadpasta, geraspte courgette/wortel of aquafaba (het vocht van kikkererwten).
  6. Experimenteer en geniet: Het belangrijkste advies is eigenlijk wel om te experimenteren en jezelf uit te dagen. Soms leiden deze aanpassingen tot nieuwe favoriete gerechten die zowel lekker als gezond zijn.

Gaan wij helemaal over naar een veganistische levenswijze

Ik kan maar één eerlijk antwoord geven en dat is nee. Ik zal niet zeggen nooit maar wij eten toch nog steeds graag af en toe vlees. Daarom zie ik ons gezin (nog) niet helemaal veganistisch leven.

Zelf heb ik pasgeleden een bloedtest laten doen omdat ik al maanden kamp met lichamelijke problemen. Ik wist al dat ik lactose intolerant was maar waar ik wel even van schrok is dat ik ook niet tegen eieren kan.

Ehmmmm probleempje… ik at echt behoorlijk veel eieren in een week en ik ben er gek op! Nu ben ik achter de schermen wel al druk aan de slag gegaan met bijvoorbeeld baksels zonder ei en een super romige mayonaise zonder ei. Lichamelijk merk ik al de eerste positieve resultaten…ik zet dus zeker nog even door.

De recepten die ik momenteel volop aan het testen ben volgen uiteraard snel op de blog. Je kunt namelijk echt lekkere recepten maken zonder ei maar ook zonder in te leveren op smaak en structuur.

Sterker nog, ik vind het echt heel erg leuk om zelf ook weer uitgedaagd te worden door nieuwe recepten te bedenken.

patatje stoofvlees

Dit patatje stoofvlees zou ik denk echt niet kunnen missen. Al ga ik dit recept binnenkort wel maken met jackfruit. Kijken of ze dit thuis merken 😉

Begin eventueel net zoals ons klein en eet gewoon een keertje minder vlees of experimenteer met plantaardige zuivelproducten.

5 x vegetarische recepten

Onderstaande recepten zijn vegetarisch en kunnen eventueel ook veganistisch gemaakt worden met bovenstaande tips 🙂

Romige courgettesoep met gebakken champignons

romige courgettesoep met gebakken champignons

Ga naar het recept van de romige courgettesoep met gebakken champignons:

Pasta in tomatensaus met aubergine

pasta in tomatensaus met 2 soorten aubergine bereidingen

Ga naar het recept van de pasta in tomatensaus met aubergine:

Pastasalade met pesto

pastasalade met pesto

Ga naar het recept van de pastasalade met pesto:

Romige tortellini ovenschotel met spinazie

romige tortellini ovenschotel

Ga naar het recept van de romige tortellini ovenschotel met spinazie:

Pompoensoep met wortel en rode curry

pompoensoep met wortel en rode curry

Ga naar het recept van de pompoensoep met wortel en rode curry:

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken