Vegetarisch recept: Orzo risotto met paddenstoelen

Vegetarisch recept: Orzo risotto met paddenstoelen
Deel met je vrienden:

Wie zegt dat vegetarisch eten niet ontzettend lekker kan zijn. Soms heb je alleen even een duwtje in je rug nodig. Het lijkt wel alsof ik enorm reclame aan het maken ben voor Hello Fresh, want vandaag heb ik weer een ontzettend lekker vegetarisch recept voor jullie uit deze box. Wij betalen echter onze box gewoon helemaal zelf en worden op geen enkele manier gesponsord om over Hello Fresh te schrijven. Ik vind het oprecht leuk om soms een recept met jullie te delen vanuit onze box. Er zitten toch vaak gerechten tussen waar je zelf niet zo snel op zou komen om te maken. 

Orzo

Voordat we naar het recept gaan, zal ik eerst een beetje uitleg geven over wat orzo is. Ik kan me namelijk voorstellen dat niet iedereen weet wat dit is. Orzo is Italiaans voor gerst. Het is een gedroogde pastasoort wat vaak gebruikt wordt ipv rijst. Heel logisch toch?Orzo is ongeveer net zo groot als een rijstkorrel en wordt ook vaak gebruikt als vervanging van risotto. Het is ook net iets makkelijker te bereiden dan risotto maar geeft wel dezelfde smeuïgheid. Orzo is tevens zeer geschikt om te verwerken in soepen en salade’s. Als je eenmaal bekend bent met dit ingrediënt, dan weet ik zeker dat je het vaker gaat gebruiken.

Orzo risotto met paddenstoelen

Orzo met paddenstoelen

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes of uien
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • klein handje verse basilicum fijn gesneden
  • 3 stengels bosui fijngehakt
  • 300 gram orzo
  • 500 gram gemengde paddenstoelen mag ook champignons zijn
  • 100 gram kruidenroomkaas geraspte Parmezaan is ook lekker
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 milliliter heet water
  • 2 eetlepels roomboter ongezouten
  • snuf zwarte peper
  • snuf zeezout
  • 50 gram pompoenpitten

Instructies

  • Leg het bouillonblokje in 500 ml heet water en laat dit eventjes staan
  • Verhit 1 eetlepel roomboter in een pan en fruit de sjalot met knoflook op zacht vuur voor 2 minuten
  • Voeg dan de orzo toe en bak voor 1 minuut mee
  • Schenk de bouillon over de orzo en kook de orzo, afgedekt in 10 minuten gaar. Roer ondertussen regelmatig door en voeg eventueel een scheutje wat toe als de orzo te droog wordt.
  • Verhit ondertussen in een koekenpan op hoog vuur de pompoenpitten tot deze beginnen te poffen. Zet ze daarna even apart
  • Verhit in dezelfde koekenpan 1 el roomboter en bak de paddenstoelen met de bosui voor 5 minuten.
  • Voeg de paddenstoelen met bosui toe aan de orzo samen met de kruidenkaas of andere kaas
  • Breng op smaak met peper en zout. Voeg de pompoenpitten toe en garneer met nog wat extra kaas en de basilicum

 

Geen vlees nodig

Wij hebben bij deze maaltijd absoluut geen vlees gemist en ook de kinderen vonden dit erg lekker. Bij Amaranthe heb ik alleen geen kaas gebruikt omdat ik weet dat zij dit echt niet lekker vindt. Het recept is eigenlijk gemaakt met kruidenkaas blokjes maar met geraspte Parmezaanse kaas lijkt het me ook heel erg lekker. Vegetarisch eten kan dus echt wel ontzettend lekker zijn! De volgende keer ga ik een klein beetje experimenteren met dit recept. Ik denk namelijk dat het met een scheutje witte wijn en courgette ook erg lekker is. Mocht mijn experiment lukken, dan deel ik dit recept uiteraard op Familie over de Kook.

                         Eet Smakelijk