Stoof met garam masala: kruidige rundvlees stoof

Stoof met garam masala: kruidige rundvlees stoof

Stoof met garam masala. Deze kruidige rundvlees stoof laat al je smaakpapillen prikkelen. De stoof kun je heerlijk eten met rijst, noedels of op een broodje. Uiteraard is de stoof met patat en een flinke klodder mayonaise ook niet te versmaden. Deze rundvlees stoof maak je klaar met zowel garam masala als met gewone kerriepoeder. Meestal gebruik voor wat pit in een stoofschotel sambal. Dit keer heb ik echter gekozen om sriracha te gebruiken.

Zoals voor al onze recepten geldt dat je de hoeveelheid pit geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. Ben je een mega pittige eter? Gebruik meer sriracha. Ben je niet zo’n pittige eten? Gebruik dan minder tot geen sriracha.

Speciaal voor mijn ouders ben ik dit recept als de sodemieter gaan uitwerken. Het is nu 22.30 uur s’ avonds en in plaats van dat ik languit op de bank lig, zit ik achter de computer te typen.Mijn ouders kwamen bij ons eten en ik liet hun het vlees proeven toen het eigenlijk nog helemaal niet klaar was. Die avond kregen ze dus niet deze stoof maar burgers met friet. Gelukkig waren de burgers van de bbq wel erg lekker maar een beetje teleurgesteld waren ze wel. Dus pa en ma…..voilà! Nu kunnen jullie zelf aan de slag in de keuken. Al zijn jullie hier ook altijd welkom om een hapje te komen eten 🙂

Recept stoof met garam masala

stoof met kerrie masala

rundvlees stoof met garam masala

Laat je smaakpapillen prikkelen met deze rundvlees stoof met kerrie masala.
3.67 van 3 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse, Surinaamse
Trefwoord: kerrie, kerrie masala, kerrie masala stoof, rundvlees, rundvlees stoof, stoof, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram sukadelappen of riblappen, in blokjes gesneden
  • 3 trostomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels garam masala
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 maggi bouillonblokje klein vierkant blokje
  • 200 milliliter water
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel sriracha
  • 1 eetlepel bloem
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Meng de blokjes rundvlees met 1 el bloem, 1 el garam masala en een flinke snuf versgemalen zwarte peper en een snufje zout. Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan en bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. 
  • Verhit eventueel opnieuw een scheutje olie en fruit de uien met de knoflook, tomaat en sriracha.  Voeg de andere eetlepel garam masala toe samen met de kerriepoeder en de suiker en bak kort mee. Leg het vlees terug in de pan samen met de ketjap asin, ketjap manis, bouilonblokje en het water. 
  • Laat de stoof minimaal 4 uur stoven. Let op dat de stoof niet droog stooft. Wanneer de stoof te droog wordt voeg dan wat extra water toe. Wanneer de stoof te waterig blijft, laat dan de deksel van de pan. Ikzelf stoof meestal met de deksel niet helemaal gesloten op de pan. Breng de stoof eventueel extra op smaak met een snuf versgemalen zwarte peper en/of zout.
  • TIP: wil je een romige stoof voeg dan kokosmelk toe in plaats van water.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Stoof met garam masala: kruidige rundvlees stoof

Serveer de garam masala stoof met komkommer in zuur. Ook lekker is met sperziebonen of roerbakgroenten.

Tips zodat je stoofvlees niet mislukt

-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.
-Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
-Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

Hoelang moet vlees stoven

Ik gebruik zelf meestal riblappen of sucade. Deze hebben een langere stooftijd maar persoonlijk vind ik dit vlees wel echt veel lekkerder en uiteindelijk ook malser. Dit komt door de hoeveelheid vet wat in het vlees zit. Magere runderlappen blijven over het algemeen iets taaier maar zeker niet zo taai dat het niet lekker is. 

-Riblappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur
-Sucadelappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 4 uur
-Magere runderlappen in flinke dobbelstenen gesneden: minimaal 3 uur

Eigenlijk geldt voor al het vlees, hoe langer het zachtjes kan stoven hoe malser en lekkerder het vlees. Ik zet gerust ‘s morgens vroeg het vlees al op om het vervolgens s’ avonds pas te eten.

Andere lekker stoof recepten

  • klik op de foto om naar het recept te gaan

PATATJE STOOFVLEES

patatje stoofvlees

VARKENSWANGEN STOOF

varkenswangen stoof met friet en mayo

STOOFVLEES IN KETJAPSAUS

stoofvlees in ketjap saus

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken