stoofvlees in ketjap saus: zoet en pittig

stoofvlees in ketjap saus: zoet en pittig

Een groot voordeel van kouder weer is dat we weer lekker stoofvlees gaan maken. Dit stoofvlees in ketjap saus is zoet en pittig tegelijkertijd. Heerlijk verwarmend dus op een gure dag. Dat ik dit recept aan het schrijven ben, komen Jan Willem en ik net terug van een grote wandeling met onze hond Boyd in de motregen. Wij zouden maar wat graag straks dit stoofvlees weer willen eten 😉

stoofvlees in ketjap saus

Stoofvlees in ketjap saus

Als je ons langer volgt, dan weet je dat ik meerdere keren per week patat eet. Wij eten dan ook graag dit stoofvlees in ketjap saus met zelfgemaakte patat en een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Nu is het natuurlijk wel een stuk gezonder om er rijst bij te serveren. Lekker met wokgroenten, sperziebonen of komkommer in zuur.

recept stoofvlees in ketjap saus

stoofvlees in ketjap saus

stoofvlees in ketjap saus: zoet en pittig

Geniet van heerlijk verwarmend stoofvlees in ketjap saus. De saus is zowel zoet als pittig.
3.88 van 171 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Trefwoord: ketjap, ketjap manis, ketjap saus, sambal, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram riblappen of sukadelappen, in blokjes gesneden
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 stuks uien in dunne halve ringen gesneden
  • 2 stuks trostomaten in blokjes gesneden
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1,5 theelepel gemalen korianderpoeder
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel bloem
  • zonnebloemolie
  • roomboter
  • 300 milliliter lauwwarm water

Instructies

  • Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien met de knoflook, kerriepoeder, paprikapoeder, korianderpoeder, tomaten, sambal, rijstazijn, bruine suiker en ketjap manis voor ongeveer 3 minuten in het overgebleven braadvet. Voeg het vlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens 300 milliliter water toe en laat het vlees ongeveer 4 uur stoven. (het vlees moet heel zachtjes pruttelen, zet het vuur dus niet te hoog)
  • Ik stoof zelf het eerste uur met de deksel geheel op de pan. Daarna zet ik voor ongeveer 0,5 cm de deksel iets open. Zo kan het vocht een klein beetje verdampen en zal de saus iets gaan indikken. Het laatste uur haal ik de deksel er helemaal af.
  • TIP: hoe langer het vlees kan stoven hoe lekkerder het wordt en kan de saus ook lekker indikken. Mocht je saus te waterig blijven, voeg dan een maïzena papje toe.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: ik maak dit stoofvlees tegenwoordig niet alleen met rundvlees maar ook met kippendijen. De stoof hoeft dan uiteraard niet zo lang op te staan voordat het vlees gaar is. Al is het wel lekker qua smaak om het lang te laten stoven. Ik zet gerust de stoof ‘s morgens vroeg al op om de stoof pas ‘s avonds te eten.

Stoofvlees met ketjap en sambal

Dit soort stoof recepten zijn wat ons betreft echt comfort food op zijn best! Maak overigens gerust de stoof een dag van te voren klaar. Zo kunnen alle smaken goed intrekken. De stoof is ook erg lekker om als vulling in een bapao te gebruiken.

Met deze tips mislukt je stoofvlees voortaan niet

  • Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.
  • Bak het vlees kort op heet vuur in olie en/of roomboter. Bak alleen de buitenkant goudbruin en haal het vlees dan meteen uit de pan.
  • Laat het vlees zeker in het begin niet koken. Het vlees moet echt eerst de kans krijgen om langzaam te garen.
  • Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
  • Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
  • Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

Andere lekkere stoofvlees recepten zijn: stoofvlees van varkenswangen in rode wijn, stoofvlees in rode wijn of de kip in bier gestoofd

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.