Spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes. Deze heerlijke stamppot laat zien dat spruitjes écht lekker kunnen zijn.

Spruitjes stamppot
Spruitjes hebben misschien niet altijd een goede naam maar in deze stamppot smaken ze echt heerlijk😋 Door de toevoeging van kerriepoeder krijgen de spruitjes een licht kruidige smaak wat ze minder bitter maakt. Combineer dit met een romige aardappelpuree en je hebt een avondmaaltijd waar iedereen van smult. Zelfs onze kinderen hebben hun bord leeggegeten en die zijn beiden niet per se fan van spruitjes.
Eet jij ook graag spruitjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: spruitjes ovenschotel met puree en chipolata worstjes, krieltjes traybake met spruitjes en wortel of maak eens de spruitjes in ketjap met gehakt en rijst klaar.
Recept spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes

Spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes
Wat heb je nodig (ingrediënten)
SPRUITJES STAMPPOT:
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 500 gram spruitjes schoongemaakt en kontje afgesneden
- 125 mililiter melk
- klontje roomboter
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 flinke theelepel grove mosterd
- 1/2 theelepel nootmuskaat
GEHAKTBALLETJES:
- 500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 30 gram panko
- 50 mililiter melk
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels sambal badjak
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel mosterd
JUS/SAUS:
- 50 gram roomboter
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel ketjap manis
- snufje chilivlokken
- 1 rundvlees bouillonblokje
Zo maak je het (bereidingswijze)
BEGIN MET HET MAKEN VAN DE GEHAKTBALLETJES:
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en vorm tot 4 grote of 12 kleinere gehaktballen van.
- Verhit de roomboter in een stoofpan. Voeg de gehaktballen toe en bak rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballen uit de pan. Fruit kort de uien met de knoflook aan samen met ketjap manis en een snufje chilivlokken.
- Leg de gehaktballen terug in de pan, voeg water toe tot de gehaktballen tot de helft onder water staan. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de gehaktballen met de deksel op de pan 17-20 minuten zachtjes pruttelen. (laat de deksel wel een klein kiertje open)
KOOK ONDERTUSSEN DE SPRUITJES STAMPPOT:
- Doe de aardappelen in een grote pan met koud water en een snuf zout. Breng aan de kook en kook tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt afhankelijk van de grote van je aardappelen tussen de 10-20 minuten. Giet de aardappelen af.
- Kook in een andere pan de spruitjes beetgaar en giet ook deze af. Dit duurt ongeveer 8-12 minuten. Tip: Kook ze niet te lang, want dan kunnen ze bitter worden. Houd ze lekker beetgaar voor de beste smaak.
- Stamp de aardappelen met de spruitjes, melk, roomboter, peper, zout, nootmuskaat kerriepoeder en grove mosterd.
- Serveer de spruitjes stamppot met de gehaktballen en jus. Eet smakelijk!
- TIP: wil je de stamppot lactosevrij maken, gebruik dan plantaardige melk en boter.
- TIP: het is ook lekker om nog 100 gram stukjes extra belegen kaas door de stamppot te mengen.
- TIP: wil je een dikkere jus/saus? Haal dan halverwege de kooktijd de deksel helemaal van de pan en voeg eventueel een maïzena-papje toe.
Een heerlijke winterse avondmaaltijd
Dit gerecht is ideaal op drukke werkdagen. Het is redelijk snel te maken, voedzaam en makkelijk aan te passen. Geen fan van spruitjes? Wissel ze gerust in voor een andere groente zoals andijvie, hutspot, broccoli of bloemkool. Ga je voor het eerst spruitjes eten, zorg dan dat je kleine spruitjes gebruikt.
5 veelgestelde vragen over een spruitjes stamppot (FAQ)
Voor een smeuïge spruitjes stamppot gebruik je kruimige aardappelen zoals Bintjes, Doré of Bildtstar. Deze zijn makkelijk te stampen en zorgen voor een zachte, romige textuur.
Spruitjes stamppot kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Invriezen kan ook, maar de structuur kan iets veranderen. Ontdooi langzaam in de koelkast en warm op met een beetje melk of boter.
Spruitjes worden minder bitter als je ze kort kookt of roerbakt met een beetje honing of roomboter. Ook het toevoegen van kerriepoeder of nootmuskaat helpt om de bittere smaak te verzachten.
Naast kerriepoeder passen kruiden zoals nootmuskaat, knoflookpoeder, paprikapoeder en een snufje cayennepeper goed bij spruitjes stamppot. Ze geven extra smaak en maken de stamppot minder bitter.
Een lekkere stamppot met spruitjes maak je door spruitjes kort te koken of bakken, aardappelen te stampen met boter en melk en smaakmakers zoals kerriepoeder, nootmuskaat of knoflook toe te voegen. Combineer met gehaktballetjes, spekjes of een vegetarisch alternatief voor een complete maaltijd.
Spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes

Ben je team spruitjeslover of team spruitjes-hater? Deze stamppot is in ieder geval een dikke aanrader als je spruitjes op een lekkere en verrassende manier wilt eten. Kerrie geeft net dat beetje extra en de gehaktballetjes maken het helemaal af.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het vooral weten in een reactie! Misschien heb je nog een slimme tip om deze stamppot nóg lekkerder te maken. We zijn benieuwd! 👩🍳
Lekker