Spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes. Deze heerlijke stamppot laat zien dat spruitjes écht lekker kunnen zijn.
Spruitjes stamppot
Spruitjes hebben misschien niet altijd een goede naam maar in deze stamppot smaken ze echt heerlijk😋 Door de toevoeging van kerriepoeder krijgen de spruitjes een licht kruidige smaak wat ze minder bitter maakt. Combineer dit met een romige aardappelpuree en je hebt een avondmaaltijd waar iedereen van smult. Zelfs onze kinderen hebben hun bord leeggegeten en die zijn beiden niet per se fan van spruitjes.
Eet jij ook graag spruitjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: spruitjes ovenschotel met puree en chipolata worstjes, krieltjes traybake met spruitjes en wortel of maak eens de spruitjes in ketjap met gehakt en rijst klaar.
Recept spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes
Spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes
Ingrediënten
SPRUITJES STAMPPOT:
- 1250 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 500 gram spruitjes schoongemaakt en kontje afgesneden
- 125 mililiter melk
- klontje roomboter
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 flinke theelepel grove mosterd
- 1/2 theelepel nootmuskaat
GEHAKTBALLETJES:
- 500 gram gehakt ik gebruik half om half gehakt
- 1 teentje knoflook geraspt
- 30 gram panko
- 50 mililiter melk
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels sambal badjak
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel mosterd
JUS/SAUS:
- 50 gram roomboter
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel ketjap manis
- snufje chilivlokken
- 1 rundvlees bouillonblokje
Instructies
BEGIN MET HET MAKEN VAN DE GEHAKTBALLETJES:
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en vorm tot 4 grote of 12 kleinere gehaktballen van.
- Verhit de roomboter in een stoofpan. Voeg de gehaktballen toe en bak rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballen uit de pan. Fruit kort de uien met de knoflook aan samen met ketjap manis en een snufje chilivlokken.
- Leg de gehaktballen terug in de pan, voeg water toe tot de gehaktballen tot de helft onder water staan. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de gehaktballen met de deksel op de pan 17-20 minuten zachtjes pruttelen. (laat de deksel wel een klein kiertje open)
KOOK ONDERTUSSEN DE SPRUITJES STAMPPOT:
- Doe de aardappelen in een grote pan met koud water en een snuf zout. Breng aan de kook en kook tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt afhankelijk van de grote van je aardappelen tussen de 10-20 minuten. Giet de aardappelen af.
- Kook in een andere pan de spruitjes beetgaar en giet ook deze af. Dit duurt ongeveer 8-12 minuten. Tip: Kook ze niet te lang, want dan kunnen ze bitter worden. Houd ze lekker beetgaar voor de beste smaak.
- Stamp de aardappelen met de spruitjes, melk, roomboter, peper, zout, nootmuskaat kerriepoeder en grove mosterd.
- Serveer de spruitjes stamppot met de gehaktballen en jus. Eet smakelijk!
- TIP: wil je de stamppot lactosevrij maken, gebruik dan plantaardige melk en boter.
- TIP: het is ook lekker om nog 100 gram stukjes extra belegen kaas door de stamppot te mengen.
- TIP: wil je een dikkere jus/saus? Haal dan halverwege de kooktijd de deksel helemaal van de pan en voeg eventueel een maïzena-papje toe.
Een heerlijke winterse avondmaaltijd
Dit gerecht is ideaal op drukke werkdagen. Het is redelijk snel te maken, voedzaam en makkelijk aan te passen. Geen fan van spruitjes? Wissel ze gerust in voor een andere groente zoals andijvie, hutspot, broccoli of bloemkool. Ga je voor het eerst spruitjes eten, zorg dan dat je kleine spruitjes gebruikt.
Spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes
Wat is stamppot zonder een lekkere gehaktbal? Ik heb drie kleinere gehaktballetjes per persoon gemaakt maar je kunt natuurlijk ook gewoon 1 grote gehaktbal per persoon ervan maken. Dit scheelt je tijd in maken maar je moet dan wel de gehaktbal langer laten stoven. Ik hoop dat jij net zo gaat smullen van deze spruitjes stamppot met kerrie en gehaktballetjes als wij thuis doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Lekker