Spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes

Spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes
Deel met je vrienden:

Je bent een liefhebber van spruitjes of een hater van spruitjes. Deze spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes kan hopelijk de grootste “spruitjes hater” overtuigen om spruitjes toch lekker te gaan vinden. Ik gruwelde vroeger echt van spruitjes. Sterker nog, ik ben ze pas een jaar geleden gaan waarderen. Nog steeds zal ik ze ook niet tot mijn favoriete groente bombarderen hoor.

Als ik gerechten maak met spruitjes, dan zorg ik dat ik de kleinst mogelijke spruitjes gebruik. Momenteel zijn die soms wel iets lastiger te vinden. In de supermarkten zie je voornamelijk vaak van die grote spruiten. Ik halveer deze spruiten dan en haal ook best wel veel van de buitenste blaadje eraf. Op die manier zijn ze sneller en makkelijker te bereiden. (De Appie heeft trouwens wel vaak zakjes met kleine spruitjes) Mocht deze stamppot met spruitjes je toch niet kunnen overtuigen? Probeer dan eens mijn krieltjes ovenschotel met spruitjes en shoarma.

recept spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes

spruitjes stamppot

spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 500 gram kleine spruitjes schoongemaakt
  • 125 milliliter melk
  • klont roomboter
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snuf nootmuskaat
  • 100 gram extra belegen kaas in blokjes gesneden

KETJAP GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • bloem

KETJAP JUS

  • 3 centimeter verse gember
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Meng het gehakt met 2 tl sambal badjak, 2 tl ketjap manis, snuf peper, snuf zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl kerriepoeder en 2 tl paprikapoeder. Vorm hier 8-10 gehaktballetjes van en rol ze door het bloem.
  • Kook de aardappelen en de spruitjes gaar. (ik doe dit gewoon in 1 pan) Bak ondertussen ook de gehaktballetjes. Verhit hiervoor een scheutje olie en een klontje roomboter. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal ze uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook, gember, bruine suiker en sambal. Leg de gehaktballetjes terug in de pan. Voeg de ketjap manis en chilisaus toe. Leg de deksel half op de pan en laat 15-20 minuten zachtjes bakken. (keer de balletjes regelmatig om)
  • Stamp de aardappelen met de spruitjes, melk, klontje roomboter, peper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Roer de blokjes kaas door de stamppot.
  • Serveer de spruitjes stamppot met de ketjap gehaktballetjes en de heerlijke jus.

TIP: ik gebruik door de stamppot een beetje kerriepoeder maar het is ook erg lekker om een beetje grove mosterd te gebruiken. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook.

stamppot met spruitjes

spruitjes stamppot maken met kaas en ketjap gehaktballen

Whahaha mijn vader zou zeggen “zo maak je stront nog lekker”. Deze spruitjes stamppot is heerlijk romig door de roomboter en volle melk. De blokjes extra belegen kaas geven het een beetje bite. Dat in combinatie met de zoet – pittige ketjap gehaktballetjes….echt zooooooo lekker!!

spruitjes stamppot met ketjap gehaktballetjes maken

Ik zal binnenkort het recept voor de ketjap gehaktballetjes ook in een los recept uitwerken. Ze zijn natuurijk niet alleen lekker bij deze stamppot. Ze zijn heerlijk bij diverse gerechten maar ook gewoon als snack voor in het weekend. Serveer ze dan met zelfgemaakte mayonaise of een pittige pindasaus.