Speculaas boterkoek met amandschaafsel

Speculaas boterkoek met amandschaafsel

Deze speculaas boterkoek met amandelschaafsel heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Ik ben gek op boterkoek maar dan wel van een smeuïge boterkoek. Nu doet iedereen alsof het super simpel is om zelf boterkoek te maken maar ik vind dat toch altijd wel tegenvallen. Of de boterkoek blijft echt veel te drassig of is net te droog. Ikzelf kan even geen boterkoek meer zien 🙂 De afgelopen weken heb ik er namelijk zoveel gemaakt maar ik heb nu wel de juiste verhouding gevonden. Dus wil je op nog iets lekkers maken voor op Sinterklaasavond? Dan is deze speculaas boterkoek wel echt een heel leuk en vooral lekker idee. 

Recept Speculaas boterkoek

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

5 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 boterkoek

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden flinke eetlepel gebruiken
  • 2 eieren
  • klein handje amandelschaafsel mag ook hele amandelen zijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Mix de boter met de bloem, basterdsuiker, 1 ei en de speculaaskruiden. Kneed het even goed door. (het deeg blijft plakkerig) Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Ik sla deze stap tegenwoordig steeds vaker over. Het deeg is dan iets moeilijker in de vorm te krijgen maar ik heb niet altijd zin om te wachten 😉
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met een beetje bloem. (je kan ook een lage ronde ovenschaal gebruiken) Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk dit goed aan.
  • Kluts het andere ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Maak eventueel met een vork strepen in het deeg. Bestrooi met een handje geschaafde amandelen en bak in 25-30 minuten de boterkoek goudbruin. Laat de boterkoek afkoelen op een rekje voordat je de koek uit zijn vorm haalt.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

Speculaas boterkoek met geschaafde amandelen

Recept zelf speculaas boterkoek maken met amandelschaafsel
Net zoals voor mijn zelfgemaakte speculaasbrokken geldt dat de juiste kruiden echt een hoop kunnen betekenen voor smaak. Daarom gebruik ik ook in de boterkoek een mix van de speculaaskruiden van Jonnie Boer (1/2 eetlepel) en de kruiden van Verstegen (1/2 eetlepel) En nee, dit is niet gesponsord 🙂

 

Recept zelf speculaas boterkoek maken met amandelschaafsel
Het snertweer en de kou van momenteel hebben wel echt één voordeel en dat is dat je altijd een excuus hebt voor een kop warme chocomelk met slagroom en iets lekkers.

 

Recept zelf speculaas boterkoek maken met amandelschaafsel
Amaranthe keurde gelukkig de speculaasboterkoek goed. Nu is dat op zich niet vreemd….zij is namelijk echt een snoepkont. Ook leuk te maken met en voor kinderen zijn kruidnotenrotsjes met fudge.

Stap voor stap boterkoek maken

Ik heb een aantal foto’s gemaakt van de stappen hoe ik mijn boterkoek met speculaaskruiden maak. Helaas had ik geen geschaafde amandelen meer thuis maar die zijn wel echt lekker hoor op de boterkoek. Dus vergeet die niet met de boodschappen te halen 😉

Deze simpele boterkoek met speculaaskruiden maak je echt binnen een handomdraai. Ik ben helaas mijn boterkoekvorm kwijt maar gelukkig kan je het recept ook maken in een lage ronde ovenschaal. Mijn schaal is 20 cm doorsnede en 3,5 cm hoog. Zorg wel dat je de vorm goed invet en bestrooid met bloem. Doe je dit niet, dan zal de koeken blijven plakken. Als de koek eenmaal is afgekoeld, kan je hem ondersteboven uit de vorm halen en vervolgens met een andere plank weer netjes met de bovenkant naar boven leggen. Eet smakelijk 🙂

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.