Speculaas boterkoek met amandschaafsel

Speculaas boterkoek met amandschaafsel
Deel met je vrienden:

Deze speculaas boterkoek met amandelschaafsel heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Ik ben gek op boterkoek maar dan wel van een smeuïge boterkoek. Nu doet iedereen alsof het super simpel is om zelf boterkoek te maken maar ik vind dat toch altijd wel tegenvallen. Of hij blijft echt veel te drassig of is net te droog. Ikzelf kan even geen speculaas boterkoek meer zien 🙂 De afgelopen weken heb ik er namelijk zoveel gemaakt maar ik heb nu wel de juiste verhouding gevonden. Dus wil je op de valreep nog iets lekkers maken voor Sinterklaasavond, dan is deze speculaas boterkoek wel echt een heel leuk en vooral lekker idee. 

Recept Speculaas boterkoek

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 boterkoek

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • klein handje amandelschaafsel

Instructies

  • Mix de boter met het bloem, basterdsuiker, 1 ei en 1,5 el speculaaskruiden en kneed het even goed door. (het deeg blijft plakkerig) Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 210 graden. Vet een springvorm in en bestuif deze met een beetje bloem. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk dit goed aan. Trek eventueel met een vork lijntje over het deeg. Klop het andere ei los met een scheutje melk en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bestrooi met een handje geschaafde amandelen en bak in 25-30 minuten goudbruin. Laat de boterkoek afkoelen.

Speculaas boterkoek met geschaafde amandelen

Recept zelf speculaas boterkoek maken met amandelschaafsel
Net zoals voor mijn zelfgemaakte speculaasbrokken geldt dat de juiste kruiden echt een hoop kunnen betekenen voor smaak. Daarom gebruik ik ook in de boterkoek een mix van de speculaaskruiden van Jonnie Boer (1/2 eetlepel) en de kruiden van Verstegen (1 eetlepel) En nee, dit is niet gesponsord 🙂
Recept zelf speculaas boterkoek maken met amandelschaafsel
Het snertweer en de kou van momenteel hebben wel echt één voordeel en dat is dat je altijd een excuus hebt voor een kop warme chocomelk met slagroom en iets lekkers.
Recept zelf speculaas boterkoek maken met amandelschaafsel
Amaranthe keurde gelukkig de speculaasboterkoek goed. Nu is dat op zich niet vreemd….zij is namelijk echt een snoepkont. Ook leuk te maken met en voor kinderen zijn kruidnotenrotsjes met fudge.