Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

Speculaas boterkoek met amandelschaafsel

5 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 boterkoek

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden flinke eetlepel gebruiken
  • 2 eieren
  • klein handje amandelschaafsel mag ook hele amandelen zijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 195 graden.
  • Mix de boter met de bloem, basterdsuiker, 1 ei en de speculaaskruiden. Kneed het even goed door. (het deeg blijft plakkerig) Wikkel het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Ik sla deze stap tegenwoordig steeds vaker over. Het deeg is dan iets moeilijker in de vorm te krijgen maar ik heb niet altijd zin om te wachten 😉
  • Vet een springvorm in en bestuif deze met een beetje bloem. (je kan ook een lage ronde ovenschaal gebruiken) Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk dit goed aan.
  • Kluts het andere ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Maak eventueel met een vork strepen in het deeg. Bestrooi met een handje geschaafde amandelen en bak in 25-30 minuten de boterkoek goudbruin. Laat de boterkoek afkoelen op een rekje voordat je de koek uit zijn vorm haalt.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer