Romige pompoensoep met wortel

Romige pompoensoep met wortel

Romige pompoensoep met wortel. Deze herfstige soep is romig en kruidig door heerlijke specerijen. De soep is binnen een half uurtje al klaar.

Ik ben gek op de herfst! Althans op alle heerlijke smaken en ingrediënten dan. De regen kan ik missen als kiespijn. Deze romige pompoensoep met wortel is overigens wel een fijne thuiskomer na een flinke regenbui 😉

romige pompoensoep met wortel

Bij de soep serveerde ik Naan met mozzarella en Za’atar kruiden met een scheut extra vierge olijfolie.

Welke pompoen gebruiken

Er zijn veel verschillende pompoenen verkrijgbaar. Zelf heb ik dit keer een simpele oranje pompoen gebruikt maar je kunt ook een flespompoen of een Hokkaido gebruiken.

Deze pompoenen zijn zacht van smaak en je kunt eventueel de schil eraan laten zitten, wat het bereiden ervan sneller maakt.

Eet jij ook zo graag gerechten met pompoen? Probeer dan ook eens de volgende recepten: spruitjes met pompoen uit de oven, pompoensoep met wortel en rode curry of maak eens de stoof van varkenswangen met pompoen.

Wel of niet schillen van je pompoen

Als de pompoen een dunne schil heeft, zoals bij Hokkaido of flespompoen, kun je die eventueel gewoon laten zitten. De schil bevat namelijk extra vezels en voedingsstoffen. Zorg er wel voor dat je de pompoen goed wast voordat je hem in stukken snijdt.

Zelf schil ik wel altijd mijn pompoen, dit is iets meer werk maar ik vind de structuur van pompoen zonder schil gewoon lekkerder. Dat je dan verlies van vezels en voedingstoffen hebt neem ik maar op de koop toe.

Recept romige pompoensoep met wortel

romige pompoensoep met wortel

Romige pompoensoep met wortel

Deze romige pompoensoep met wortel en verwarmende specerijen is een heerlijke herfstige soep waar hopelijk het hele gezin van gaat smullen.
2.86 van 7 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch, Soep
Keuken: Nederlands
Trefwoord: pompoensoep, pompoensoep met wortel, romige pompoensoep, romige wortelsoep, soep, wortel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 oranje pompoen of flespompoen geschild en in stukjes gesneden (kern verwijderen)
  • 1 winterpeen in de lengte doormidden gesneden en dan in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd, grote ui gebruiken anders 2
  • 3 teentjes knoflook grof gehakt
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 1 theelepel suiker optioneel
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel kurkuma flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje chilivlokken
  • 1 eetlepel bloem minder als je geen dikke soep wilt
  • 650 milliliter heet water
  • 250 milliliter kookroom ik gebruikte plantaardige kookroom
  • handje koriander fijngehakt ter garnering (of andere kruid naar eigen smaak)

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een soeppan. Bak de uien, knoflook, gember, pompoen, wortel/winterpeen, kerriepoeder, kurkuma, tijm, zwarte peper komijnpoeder en chilivlokken voor ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de bloem, bouillonblokjes en suiker toe en bak kort mee. 
  • Voeg dan het hete water toe, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat afgedekt 20 minuten pruttelen. 
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Voeg dan de room toe en breng eventueel extra op smaak met zout en/of peper.
  • Bestrooi vlak voor serveren de soep met fijngehakte koriander. Niet iedereen lust koriander dus dit kan je ook vervangen voor platte peterselie of basilicum. Eet smakelijk!
  • TIP: voeg niet alle room in 1x toe maar bewaar een beetje ter garnering. Haal voor 15 minuten voor gebruik de room uit de koelkast zodat je niet ijskoude room toevoegt aan een warme soep.
  • TIP: de suiker zorgt ervoor dat de soep extra op smaak komt. Wil je echt geen suiker gebruiken, dan kan je dit uiteraard achterwege laten.
  • TIP: wij houden van een dikke soep maar vind jij dit niet lekker? Laat dan de bloem achterwege uit het recept.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Wat voor soort room gebruiken

Om de soep lekker romig te maken, kun je kiezen uit verschillende soorten room. Gewone kookroom, sojaroom voor als als je geen melkproducten wilt, kokosmelk voor een tropische smaak, of kies een plantaardige room.

Welke soort room je wilt gebruiken is dus geheel een eigen keuze. Alle soorten room maken de soep lekker 🙂

Geef je soep lekker kruidige smaken

Wij houden altijd van lekkere kruidige smaken. Daarom heb ik dit keer gekozen om de romige pompoensoep met wortel op smaak te brengen met heerlijke specerijen. Ik gebruikte dit keer kerrie, tijm, komijn en voor wat pit voeg ik nog chilivlokken toe.

Durf vooral zelf te gaan experimenteren met specerijen. Vervang de kerrie bijvoorbeeld eens voor garam masala. Ook lekker is om korianderpoeder te gebruiken in plaats van komijn. Wil je meer een rokerige pompoensoep? Voeg dan eens een flinke theelepel gerookte paprikapoeder toe.

Romige pompoensoep met wortel

romige pompoensoep met wortel

Dit recept is makkelijk en snel te maken. De herfstachtige smaken en de romige textuur maken het tot een perfecte maaltijd voor koudere avonden.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken