Spruitjes en pompoen uit de oven

Spruitjes en pompoen uit de oven
Deel met je vrienden:

Spruitjes en pompoen uit de oven. Dit recept vraagt 5 minuten voorbereiding en je oven doet verder al het werk. Ideaal toch.

Zo kan jij nog even lekker bijkomen van een drukke (werk)dag of nog even iets in het huishouden doen 😉

Spruitjes en pompoen uit de oven

De eerste reactie van onze kinderen toen ze uit school kwamen was ‘Gadver! Wat ruikt het hier smerig!’. Ehmmmmm kids, dit is jullie avondeten wat jullie ruiken.

Gelukkig vond onze oudste het uiteindelijk superrrrr lekker. De jongste heeft alleen wat van de aardappeltjes gegeten helaas. De geur die ze roken was overigens van de spruitjes. Laat de geur je dus niet afschrikken 😉 De ovenschotel is namelijk wel echt ontzettend lekker.

spruitjes en pompoen uit de oven

Spruitjes en pompoen

Spruitjes en pompoen uit de oven is altijd heerlijk. Helemaal wanneer je ze op smaak brengt met lekkere specerijen.

Nu kan je voor dit recept zelf de pompoen blokjes maken en de spruitjes schoonmaken. Ik wilde echter een recept maken wat écht snel klaar is!

Daarom gebruik ik een zak kant en klare ovengroenten. In deze zak zit pompoen, spruitjes en rode ui. Dan hoef je dus alleen de zak open te scheuren 😉

Gebruik je liever geen kant en klare zak? Dan zal je zelf moeten gaan schoonmaken en snijden. Gebruik dan 200-300 gram spruitjes, 1 of 2 rode uien (grof gesneden) en 400 gram pompoen blokjes.

Lust je nu echt geen spruitjes? Laat dan de spruitjes gewoon weg uit het recept. Houd bovenstaande hoeveelheden aan. Vervang eventueel de spruitjes voor courgette of aubergine.

benodigdheden ovenschotel

champignons en tomaat

Oké, ik laat je toch nog iets snijden. Naast pompoen en spruitjes voegde ik namelijk ook nog champignons en tomaat toe. Je moet dus nog wel eventjes de champignons halveren. Maar hé, dat is natuurlijk zo gepiept!

Met de tomaatjes hoef je verder niets te doen. Die leg je gewoon zo op de bakplaat erbij.

Krieltjes

Normaal gesproken kook ik de zak krieltjes nog eventjes 2 minuutjes extra voor. Dat heb ik dit keer niet gedaan. Dit scheelt namelijk niet alleen tijd maar ook afwas en kosten.

De energieprijzen reizen de pan uit!!! Nu hoef je dus geen extra stroom of gas te gebruiken. Wil je meer tips over hoe je kan besparen? Lees dan mijn column over ‘bezuinigen op je boodschappen‘.

spruitjes en pompoen uit de oven

Kruidige crème fraîche dressing

Om het gerecht nog een extra kick qua smaak te geven maak ik nog een simpele kruidige crème fraîche dressing. Hiervoor meng je crème fraîche (duh!) met gedroogde tijm, pul biber, citroensap, mosterd, kerriepoeder en paprikapoeder.

Uiteraard ontbreekt een flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout ook niet. Om de dressing wat dunner te maken voeg ik ook nog een scheutje water toe.

vegetarisch of met vlees

Zelf voeg ik aan de ovenschotel of eigenlijk heet dit een traybake nog wat uitgeknepen verse worst toe. Nu is dit niet per se nodig en kan je de ovenschotel ook prima geheel vegetarisch eten.

Recept spruitjes en pompoen uit de oven

krieltjes met pompoen en spruitjes

spruitjes en pompoen uit de oven

Wil je snel, gezond én super lekker eten? Maak dan dit recept met spruitjes en pompoen uit de oven klaar.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: krieltjes, ovenschotel, pompoen, spruitjes, traybake
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 bakplaat of grote lage ovenschaal.

Ingrediënten

  • 1 zak voorgegaarde krieltjes ik gebruikte een zak van 700 gram
  • 1 zak ovengroenten spruitjes-pompoen zak van ongeveer 600 gram
  • 3 stuks verse worst ik gebruik varkensworst
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1,5 theelepel gedroogde tijm
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1/3 theelepel kaneel
  • flinke snuf pul biber of snufje chilivlokken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout gehalveerd
  • flinke hand rucola
  • 1 theelepel bloem flinke theelepel gebruiken

KRUIDIGE CRÈME FRAÎCHE DRESSING

  • 125 gram crème fraîche
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • scheutje citroensap
  • scheutje water
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • snuf pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng alle specerijen met de bloem in een klein schaaltje. (de bloem zorgt ervoor dat het vrijgekomen vocht wordt opgenomen tijdens het bakken. hierdoor krijg je geen drassige groenten)
  • Meng op een bakplaat de krieltjes, zak ovengroenten, champignons en tomaatjes. Knijp de verse worst in stukjes uit over de bakplaat. Besprenkel er de olijfolie overheen en bestrooi alles met het specerijen mengsel. Meng met je handen alles goed door elkaar.
  • Bak in 20-30 minuten de ovenschotel goudbruin en gaar.

Maak ondertussen de kruidige crème fraîche dressing klaar:

  • Meng hiervoor alle ingrediënten en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Wanneer de groenten klaar zijn laat het dan 2-5 minuutjes afkoelen. Verdeel een handje rucola eroverheen en de kruidige crème fraîche dressing.
    Eet smakelijk!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

Spruitjes en pompoen uit de oven

krieltjes met pompoen en spruitjes uit de oven

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken