Romige pastinaak soep met courgette. Deze soep is heerlijk zacht van smaak en wordt extra lekker met za’atar specerijenmix.
Nog een voordeel van deze romige soep is dat het binnen een half uurtje op tafel staat en bomvol vezels zit.
TIP: wil je de soep vegan maken? Gebruik dan plantaardige room in plaats van gewone kookroom. Behalve dat de soep dan geschikt is voor vegans is de soep ook meteen lactosevrij.
Pastinaak
Pastinaak is eigenlijk een “vergeten groenten”. Toch heb ik het idee dat je langzaamaan steeds vaker weer pastinaak in recepten terug gaat zien. Ook in restaurants staat deze groenten weer vaker op het menu.
Pastinaak heeft zoete en ietwat anijsachtige smaak. Pastinaak is niet alleen lekker in een soep maar is ook heerlijk om te roosteren of om een puree van te maken. Vaak zie je vooral tijdens de feestdagen recepten met pastinaak. Zonde want pastinaak is altijd lekker!
De komende tijd ga je op Familie over de Kook daarom nog veel meer recepten terugzien met pastinaak. Naast dat pastinaak erg lekker is is pastinaak namelijk ook heel gezond en kindvriendelijk van smaak.
TIP: deze soep is dus ook erg lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen. Serveer de soep eventueel in kleine glaasjes als tussengerecht.
Recept pastinaak soep met courgette
Romige pastinaak soep met courgette
Equipment
- 1 kookpan of soep/stoofpan
Ingrediënten
- 400 gram pastinaak gewassen en in blokjes gesneden
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1,5 groentebouillonblokje
- 2 theelepels za'atar flinke theelepels gebruiken
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout is optioneel
- 700 milliliter heet water
- 250 milliliter kookroom ik gebruik plantaardige kookroom
- olie
- peterselie fijngehakt en optioneel
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een stoof/soeppan en bak de uien met de courgette, pastinaak en knoflook voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de verkruimelde bouillonblokjes samen met de chilivlokken, zwarte peper en za'atar toe en bak kort mee.
- Voeg het hete water toe, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 20 minuten pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer, meng de room door de soep en breng eventueel extra op smaak met een snuf peper en/of zout.
- TIP: gebruik niet alle kookroom in 1x maar bewaar een beetje ter garnering. Bestrooi de soep vlak voor serveren eventueel met een beetje extra za'atar en eventueel een beetje fijngehakte peterselie.
Pastinaak met courgette
Pastinaak gaat heel erg goed samen met de milde smaak van courgette. Voor deze soep heb ik er daarom ook voor gekozen om zowel pastinaak als courgette te gebruiken. Hierdoor bevat de soep ook lekker veel vezels.
Normaal gesproken houden wij van hele uitgesproken smaken. Dit keer heb ik juist de soep heel zacht van smaak gehouden. Zo proef je goed zowel de pastinaak als de courgette.
Om de soep wel een klein beetje “spannend” van smaak te maken heb ik za’atar toegevoegd. Deze kruidenmelange uit het midden-oosten past namelijk ontzettend goed bij de aardse smaken van de groenten.
Wil je nog meer gerechten maken met za’atar? Probeer dan ook eens de volgende recepten: traybake met aubergine en za’atar of maak eens de (vegan) naan met kaas en za’atar.
Pastinaak soep met courgette
Wij aten bij de pastinaak soep geroosterd brood met zelfgemaakte kruidenboter. De kruidenboter maakte ik door plantaardige boter te mengen met fijngehakte basilicum, fijngehakte peterselie, snuf zout, snuf peper, snuf chilivlokken, gedroogde oregano en een geraspt teentje knoflook.
Hopelijk ga jij net zo genieten van deze heerlijke romige pastinaak soep met courgette als wij thuis doen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken