Romige aardappel preisoep. Dit recept is een zalig basisrecept die je met een paar tips helemaal naar eigen smaak kunt pimpen.
De soep is lekker vullend en de kids eten op een hele simpele manier ongemerkt een hoop groenten.
Preisoep
Prei is verwant aan ui en knoflook. Dat zorgt ervoor dat deze romige aardappel preisoep op een hele simpele manier al bomvol smaak zit.
Nu is een recept zonder specerijen natuurlijk geen Familie over de Kook recept. De aardappel preisoep breng ik daarom verder op smaak met kerriepoeder, komijnpoeder, groentebouillonblokje(s) en pul biber. Uiteraard mag een flinke snuf versgemalen zwarte peper ook niet ontbreken.
Het voordeel van prei is ook dat het een groente is die heel snel gaar is. Sterker nog, prei kun je prima rauw eten. Zo eten wij ook heel vaak een zelfgemaakte ham-prei salade.
Aardappel in soep
Nu vinden veel mensen het een beetje vreemd om aardappel in een soep te gebruiken. Je proeft dan ook geen “aardappelsmaak”. Wees gerust!
Waarom dan toch aardappel gebruiken in een soep? Aardappel bevat veel zetmeel. Daardoor krijgt de soep een goede binding en een romige/dikkere structuur. Ook bevat aardappel vitamine C, voedingsvezels en kalium.
Deze soep is dus echt een goed vullende soep. Je zult niet snel na een uurtje weer honger krijgen.
Variatie tips
Je kunt deze aardappel preisoep verder pimpen door eventueel krokant gebakken spekjes toe te voegen, zalmsnippers, stukjes gekookt ei of eventueel wat reepjes ham.
Toch moet ik eerlijk bekennen dat wij meestal de soep zonder toevoegingen eten.
Recept romige aardappel preisoep
Romige aardappel preisoep
Ingrediënten
- 500 gram iets kruimige aardappelen geschild en ik blokjes gesneden
- 3 stuks prei gewassen en in halve ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1,5 groentebouillonblokje
- 750 milliliter heet water
- 250 milliliter kookroom
- 1 theelepel komijnpoeder
- 2 theelepels kerriepoeder flinke theelepels gebruiken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- flinke snuf pul biber of snufje chilivlokken
- olie of roomboter
Instructies
- Verhit een scheutje olie of klontje roomboter in een stoof (soep) pan.
- Bak de prei met de knoflook, stukjes aardappel samen met de kerriepoeder, komijnpoeder, peper en pul biber voor ongeveer 3-5 minuten.
- Verkruimel de bouillonblokjes erbij en voeg het water toe. Laat de pan afgedekt voor 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de kookroom of kokosmelk toe. Breng de soep verder op smaak met eventueel peper en/of zout.
- TIP: gebruik niet alle kookroom maar houd ongeveer 50 ml apart ter garnering vlak voor serveren. Bestrooi de soep dan extra met zwarte peper en/of pul biber.
- Eet smakelijk!
Romige aardappel preisoep
Serveer bij deze romige aardappel preisoep stokbrood met zelfgemaakte kruidenroomkaas of maak zelfgemaakte kaas-uienbrood.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken