Potjie Kos: stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze.

Potjie Kos: stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze.
Deel met je vrienden:

Potjie Kos, een stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze. Als barbier knip en spreek ik heel veel mannen van verschillende afkomst. Zo knip ik ook een aantal mannen uit Zuid Afrika. Deze mannen praten naast rugby ook veel over eten. Braai en potjie kos zijn typische Zuid Afrikaanse gerechten. Het leuke van deze recepten is dat je ze naar eigen wens kan invullen. De Zuid Afrikaanse keuken is een mengelmoes van heel veel verschillende culturen. Het maakt de Zuid Afrikaanse keuken tot een hele leuke en spannende keuken. Ik zal de komende tijd nog meer gaan koken en dan zal ik de Zuid Afrikaanse keuken aan jullie voorstellen.

Potjie Kos Zuid Afrikaanse Stoofpot

Potjie Kos (spreek uit als: pojkie kos) wat is dat nu precies? Deze stoofpot is letterlijk zoals de naam het zegt, een potje met kost. Het is dus ook geen vast recept maar het is meer een kookwijze. Heel officieel maak je deze maaltijd in een driepotige zwarte pot (swart pot) en op “open vuur”. Het is ontstaan bij de Voortrekkers, waarbij ze de grote gietijzeren pot op hun reis meenamen. Deze vulde ze met vlees en groenten die zij tegenkwamen. Een Potjsie kos kan bestaan uit vlees, groeten en zelfs fruit. De ingrediënten worden gezien als het geheim van de kok. De basis bestaat vaak uit vlees, aardappelen, bonen en groenten uit het seizoen. De kruiden die vaak gebruikt worden zijn kruiden uit Azië zoals kerrie, komijn en koriander.

recept Zuid Afrikaanse stoof

Potjie kos stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze

Potjie kos stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Afrikaanse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
stooftijd: 3 uur
Totale tijd: 4 uur 5 minuten
Porties: 8 personen
Auteur: jan willem huffmeijer

Equipment

  • gietijzeren stoofpan

Ingrediënten

  • 1 kilo varkenswangen in blokken gesneden (3 bij 3 cm.)
  • 4 stuks aardappelen in grove stukken gesneden
  • 2 stuks winterpeen in grove stukken gesneden
  • 3 stuks rode pepers fijn gesneden
  • 2 stuks grote uien grof gesneden
  • 3 stuks knoflook fijn gesneden (grote tenen anders eentje extra)
  • 1 bakje champignons
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 blik witte bonen zonder vocht
  • 1 duim verse gember fijn gesneden
  • 1 halve liter rode wijn naar eigen smaak
  • 1 groente bouillonblokje
  • 3 theelepels worcestersaus
  • 2 eetlepels appelcider azijn
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • handje verse koriander grof gehakt
  • handje verse peterselie grof gehakt
  • vers gemalen zwarte peper en zout
  • 5 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Bloem het vlees en breng op smaak met de kerriepoeder, komijnpoeder en zwarte peper.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in de stoofpan. Bak het vlees rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan.
  • Fruit in het overgebleven braadvet de uien, knoflook en gember. Wanneer de uien glazig zijn voeg je de wortel, aardappels, champignons en korianderzaad toe. Bak even aan voor twee minuten. Nu mag het vlees weer toegevoegd worden en verkruimel het bouillonblokje erbij.
  • Voeg de worcestersaus, appelcider azijn, tomatenblokjes, de witte bonen, bruine basterdsuiker en de rode wijn toe.
  • Nu mag de tempratuur omlaag van het vuur of fornuis. Voeg water toe tot alles net onder staat. Voeg nu ook de verse koriander en peterselie toe. Dit mag onder zacht pruttelen voor minimaal 3 uur staan. De stoof is klaar als het vlees zacht en mals is en het vocht is ingekookt. Leg de deksel niet helemaal op de pan. Je kan de stoof eventueel indikken met een maïzena papje.

Potjie Kos

Potjie Kos  een Zuid Afrikaanse stoof

Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met rijst. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het met patat ook wel heel erg lekker was. Zoals je waarschijnlijk wel weet eet Marie Louise graag alles met patat, dus ook deze stoof. Ik verklaarde haar helemaal voor gek maar stiekem was ik behoorlijk jaloers op haar bord.

Ben je nu net zo gek op stoofgerechten als wij zijn? Probeer dan ook eens onze Surinaamse stoof, Indische stoof of ook erg lekker is de ouderwetse Hollandse Hachee maar dan met een twist.

Zuid Afrikaanse stoof met varkenswangen, wortel en rode wijn genaamd Potjie Kos

Deze Zuid Afrikaanse stoof was echt heerlijk. Het recept is goed voor een behoorlijk aantal personen maar je kan de stoof ook prima invriezen.