Een stoofpot is weer helemaal terug van weggeweest. Op Familie over de Kook gaan we daarom de komende tijd ook meer aandacht besteden aan lekkere ouderwetse maar ook nieuwe stoofpot recepten. Deze Surinaamse stoofpot heeft echt alles wat wij willen in een gerecht. Namelijk pit en heel veel smaak! Jullie zullen dit de komende tijd wel gaan merken op de blog. Wij houden namelijk erg van pittig en gekruid eten. Eigenlijk gaat overal wel een eetlepel (of meer) sambal in. Ben jij nu niet zo’n pittige eter, halveer dan de hoeveelheid sambal of laat de sambal helemaal weg. Wij gebruiken meestal sambal badjak en deze sambal is niet heel erg heet maar geeft wel heel veel smaak. Een beetje proberen kan dus eigenlijk geen kwaad.
Recept Surinaamse stoofpot
Ingrediënten
- 1 kilo Kippendijen in stukken gesneden
- 2 rode uien 1 fijngesneden, 1 in ringen gesneden
- 5 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 tomaten in stukjes gesneden
- 1 stuk loas 3cm
- 1 stuk gember 3cm
- handje selderij fijngesneden
- 1 rode peper fijngesneden
- 1 Madame Jeanette
- 1,5 groentebouillonblokjes
- 2 theelepels suiker
- gemalen zwarte peper
- zeezout
- 1 theelepel trassi
- 1,5 theelepel five spice poeder
- 5 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 350 gram rijst
Instructies
- Leg de kippendijen in een grote mengkom en voeg de fijngesneden ui, knoflook, 1 tomaat in stukjes, fijngesneden selderij, gember, laos, rode peper, five spice poeder, peper, zout, ketjap manis en ketjap asin toe
- Meng dit allemaal goed door elkaar, dek de kom af in huishoudfolie en laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast (langer mag altijd)
- Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft haal het uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen
- Verhit een scheut olie in een grote pan en bak voor 2 minuten op middelhoog vuur de uienringen
- Voeg de tomatenstukjes toe, 1,5 bouillonblokjes en 2 theelepels suiker toe en bak even kort aan
- Voeg vervolgens de kippendijen inclusief de marinade toe en bak ze rondom bruin
- Voeg dan 1 theelepel trassi en een klein scheutje water toe en roer dit goed door de kip
- Leg de Madame Jeanette in het midden van de pan en laat nu het gerecht 60 minuten sudderen met de deksel niet helemaal op de pan. (let er goed op dat de Madame Jeanette niet openbarst)
- Kook na 30 minuten sudderen de rijst
- Haal voor het serveren de gember, de laos en de Madame Jeanette uit de pan. Als je niet van pittig houdt, sla dan de volgende stap over
- Snijd de Madame Jeanette heel fijn (ik gebruik hiervoor handschoentjes) en voeg dit toe aan het gerecht. Hoe meer je toevoegt hoe heter het wordt
- Serveer met de gekookte rijst en voor de frisheid kan je altijd een komkommer erbij serveren
Surinaamse keuken
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid. De inwoners van Suriname zijn afkomstig uit alle werelddelen en daarom is deze keuken een mengelmoes van diverse internationale keukens. Invloeden van de Indiase keuken, Afrikaanse keuken, Javaanse keuken maar ook bijvoorbeeld de Nederlandse keuken komen allemaal tezamen. Bekende Surinaamse gerechten zijn roti, pom, en iets wat wij echt ontzettend lekker vinden Baka Bana…ofwel gebakken banaan en dan het liefst met Surinaamse pindasaus. Als je dit nog nooit gegeten hebt, dan kunnen wij je dit zeker aanraden.
Wat een toprecept. We hebben heerlijk gegeten
Hoi Inge,
Wat super leuk om te horen! Bij ons blijft deze Surinaamse stoofpot ook echt een favoriet 🙂
Ik ben zo stom geweest om de gember en laos fijn te snijden en dit ligt nu samen met de rest van de ingrediënten te marineren in de koelkast?
Ik kan dus niet de gember en laos verwijderen zal dit heel erg zijn? Zo dom…..
Beste Danielle,
excuus voor mijn late reactie, ik kreeg zojuist pas de melding door.
Hopelijk is het nog goed gekomen met je gerecht.
Hopelijk waren de smaken nu niet te overheersend….misschien was het juist wel heel erg lekker 😉