Zuid Tirools koken met Roberta Pagnier van 24 Kitchen

Zuid Tirools koken met Roberta Pagnier van 24 Kitchen

Zuid Tirools koken met Roberta Pagnier van 24 Kitchen, dat was toch echt wel een hoogtepunt van de afgelopen maand. Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal niet bekend ben met specifieke producten uit Zuid Tirool. Daarom vond ik het echt super leuk dat ik werd uitgenodigd voor een kookworkshop bij keizer culinair in Amsterdam. Ik moest hiervoor wel over een grote angst heen en dat is autorijden! Ik ga wel met de auto weg maar alleen voor de boodschappen en naar mijn ouders….niet in de “grote boze stad” als Amsterdam.

Ontdek Zuid Tiroolse producten

Voordat we aan de slag gingen kregen we eerst de kans om een aantal Zuid Tiroolse producten te proeven. Uiteraard kregen we daar ook uitleg over, want er valt best veel te vertellen. Zuid Tirool is de Noordelijkste provincie van Italië. Je hebt daar dus echt een mix van het wintersport gevoel (de Alpen) evenals het Mediterraanse gevoel. Lekker eten en drinken is erg belangrijk in Zuid Tirool en dat proef je ook echt terug in de producten.

Zuid Tiroolse recepten maken
Om de producten te beschermen heeft de Europese Unie een kwaliteitslabel die consumenten informatie geeft over de oorsprong, kwaliteit en veilligheid van producten. Producenten kunnen zichzelf beschermen tegen vervalsing en namaak door hun producten te certificeren. Dit is onder meer van toepassing op de producten die wij hebben mogen proeven. De Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas. Nu zeggen deze namen je waarschijnlijk helemaal niets, dus ik zet hieronder een overzicht betreffende de betekenis:

De kwaliteitslabels

● Het D​ OC-​ label (DOC is een afkorting van het Italiaanse ‘D​ enominazione di origine controllata​’) staat voor de gecontroleerde oorsprongsbenaming voor kwaliteitswijnen uit Italië. Het wordt door de EU erkend als een blijk van de ‘beschermde oorsprongsbenaming’.
● Het label ​Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)​ geeft aan dat ten minste één productiestap heeft plaatsgevonden in de regio van oorsprong en dat een product door een specifieke eigenschap aan de regio is verbonden.
● Het label ​Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)​ garandeert dat het product is geproduceerd, verwerkt en bereid binnen een bepaald geografisch gebied met behulp van een bepaalde productiemethode. Alle productiestappen moeten hier plaatsvinden.

Koken met Roberta Pagnier

Koken met Zuid Tiroolse producten en Roberta Pagnier
Na het proeven van de afzonderlijke producten was het tijd geworden om aan de slag te gaan in de keuken. Dit allemaal onder leiding van Roberta Pagnier. Wat een super leuke, spontane en normale vrouw is dat! Op het menu om te maken stond als voorgerecht een Tiroolse gnocchi met Stilfser kaas en gekonfijte tomaten, als hoofdgerecht varkensfilet met Stilfser kaas, spek en appels en als dessert hadden we appel panna cotta met amandelkrokant. 
Zuid Tiroolse producten: Speck, Stilfser BOB kaas en Wijn Alto Adige DOC
Deze Tiroolse gnocchi met Stilfser kaas en gekonfijte tomaten is super simpel om zelf te maken en echt ontzettend smaakvol. Tiroolse gnocchi wordt niet gemaakt met aardappelpuree maar met ricotta. Door de ricotta krijg je echt een super lichte en smeuïge gnocchi.
Zuid Tiroolse producten: Speck, Stilfser BOB kaas en Wijn Alto Adige DOC
We werden onderverdeeld in teams en ik zat in het team “hoofdgerecht”. Wij gingen dus varkensfilet maken met Stilfser kaas, spek, appels en rösti. Mijn taak was om de appels met tijm en de bosui te bakken. Nu liep ik niet meteen warm voor appels met tijm in een hoofdgerecht….ik houd namelijk niet zo van warm fruit in combinatie met hartig maar mmmmmm dit was echt super lekker! Binnenkort maak ik ook voor jullie het recept, zodat je het ook zelf kan ervaren. Ben je dus net zo’n pieperd als ik, probeer het toch maar. 
Zuid Tiroolse producten: Speck, Stilfser BOB kaas en Wijn Alto Adige DOC
Deze appel panna cotta met amandelkrokant was echt verrassend lekker. Ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben om een soort “appelmoes” bij panna cotta te maken. Echter in combinatie met de amandelkrokant werkt het super goed.
Zuid Tiroolse producten: Speck, Stilfser BOB kaas en Wijn Alto Adige DOC
De mensen die deze dag allemaal mogelijk gemaakt hebben. Wat een super leerzame en heerlijke middag heb ik gehad. Weer een een ontzettend mooie ervaring rijker. Ik heb toch wel echt de mooiste en vooral lekkerste baan die er is 🙂 Na de workshop kregen we ook nog een heerlijke goodiepakket met daarin de wijn, spek en appels. Hier waren ze thuis natuurlijk ontzettend blij mee. Alles werd meteen opengemaakt, opgegeten en gedronken.

Weetjes over de Zuid Tiroolse producten

Zuid Tiroolse producten: Verschillende soorten appelen / appels Golden Delicious
Südtiroler Apfel BGA:  Voor de appelgroei heeft Zuid Tirool een ideaal klimaat. Zuid Tirool heeft 300 dagen zon per jaar, genoeg regen in het voorjaar, een milde zomer en herfst. Hierdoor worden de Zuid Tiroolse appels gekenmerkt door een intense, sappige smaak en een fris aroma. Nu kan ik dit volmondig beamen na het proeven. Een appel die mij het meeste verrast heeft die dag is de Golden Delicious. Als ik appelen koop, dan zijn het rode of groene appels maar nooit de Golden Delicious. Ik dacht namelijk dat dit een vrij melige appel was zonder sap en frisse smaak. Zo……hier zat ik me toch fout! Deze appel is juist lekker sappig, vrij stevig en fris. Wel belangrijk om in de supermarkt op te letten dat de appel niet te geel is. Zodra deze appel geel is, wordt hij namelijk wel melig. Bewaar je appels op een droge en koele plek (ik bewaar ze altijd in de groentela van de koelkast) en nooit bij ander fruit. Appels versnellen namelijk het rijpingsproces van ander fruit. Ahá….daarom werden mijn bananen altijd zo bruin hahaha!
Zuid Tiroolse recepten met Südtiroler Speck BGA
Südtiroler Speck BGA: Deze spek is een uitgebeende, speciaal gesneden, droog gepekelde en licht gerookte rauwe ham. Het motto van de producenten is “een beetje zout, een beetje rook en heel veel frisse lucht”. Nou deze ham is inderdaad echt super lekker. Ik vind van veel hammen dat ze vaak een beetje muf en zweetsokkerig (geen goed woord maar je snapt wat ik bedoel) smaken. Deze spek zit vol smaak en heeft een beetje pit….iets wat dus helemaal in mijn straatje is. Deze spek is regelmatig verkrijgbaar bij de Aldi. Ja, ja, dat had je niet verwacht hé.  Deze Südtiroler spek heeft een rijping nodig van 20 weken om tot zijn unieke smaak te komen. Binnen dat proces verliest het spek ongeveer 1/3 van zijn oorspronkelijke gewicht en daardoor krijgt het dus zijn kenmerkende stevige structuur. 
Zuid Tiroolse recepten met Stilfser BOB kaas
Stilfser BOB kaas: Ik en kaas……niet de meest ideale combinatie. Ik lust wel kaas maar dan moet het niet te uitgesproken zijn en ook weer niet te zweetsokkerig 😉 Na aandringen durfde ik het toch aan om deze kaas te proeven en wauw…..dit lust ik wel. Zacht maar toch vol van smaak. Stilfser is een typische Zuid Tiroolse kaas en wordt gemaakt van koemelk afkomstig van de bergboederijen die bijna allemaal hoger liggen dan 1000 meter boven zeeniveau. De korst van deze kaas is oranjegeel tot oranjebruin en de binnenkant is lichtgeel. De textuur van de kaas is heerlijk romig. De geur wordt omschreven als scherp-kruidig maar dat vond ik persoonlijk wel meevallen en dat bedoel ik dus positief! 
Zuid Tiroolse recepten met Wijn Alto Adige DOC
Wijn Alto Adige DOC:  ​De DOC-oorsprongsbenaming voor de wijnen van Alto Adige uit Zuid-Tirol bestaat sinds 1971. Door de geografische ligging is Zuid Tirool een zeer gevarieerde wijnregio. Er groeien maar liefst twintig druivensoorten, waarvan 60 procent wit en 40 procent rood. De meeste bekende witte wijn druifsoorten die er groeien zijn: Pinot Grigio, Gewürztraminer, Chardonnay Riesling en Sauvignon. Er groeien twee autochtone rode druifsoorten als Vernatsch en Lagrein maar ook groeien er de bekendere druifsoorten als Merlo en Carbernet Sauvignon. Met 330.000 hectoliter per jaar, levert Zuid Tirool bijna 1 procent van de totale wijnproductie van Italië. (bizar toch hoeveel wijn er dan in totaliteit wordt geproduceerd in Italië)  Een wijn die ik persoonlijk erg lekker vond, die ik die dag geproefd heb, is de Caldaro Quintessenz Kalterersee Classico Superiore 2017. Een zachte maar toch ook volle rode wijn met smaken als kers en framboos maar ook de tonen van noten proef je duidelijk terug. 
Zuid Tiroolse recepten
Zoals je hebt kunnen lezen heb ik dus een ontzettend leuke dag gehad, die behalve lekker ook zeer leerzaam was. Het is zo ontzettend leuk om meer verdieping te krijgen in hetgeen wat je eet en daardoor geniet je echt meer van je eten. Ik hoop een beetje van mijn enthousiasme op jou over gebracht te hebben. Zou je het leuk vinden om de gerechten ook zelf te maken? Laat het me weten, dan ga ik ze uitwerken voor op Familie over de Kook.

 

 

*dit artikel is een betaalde samenwerking en door dit soort artikelen kan ik jullie op Familie over de Kook blijven voorzien van lekkere recepten*