poke bowl met vegan viskoekjes en pittige Thaise dressing. Vegan eten is met dit recept echt totaal geen straf. Ja…je leest het echt goed! Ik heb voor dit recept “viskoekjes” gemaakt uit een “zakje” van Greenforce. Hun slogan is van “poeder tot vlees”…of tegenwoordig dus ook tot vis 😉 Wij zijn al een tijdje fan van hun vleesvervangers en gebruiken dit privé ook zeer regelmatig. Toen wij gevraagd werden of wij een recept wilde ontwikkelen met hun viskoekjes mix hoefde ik ook niet twee keer na te denken. Over het recept overigens ook niet….deze pokébowl wilde ik namelijk al gaan maken alleen dan met tonijn.
Laat de pittige Thaise dressing je niet afschrikken overigens. Deze kan je natuurlijk geheel naar eigen smaak zo pittig maken of juist niet pittig maken als je zelf wilt.
Een poke bowl wordt meestal gemaakt met sushi rijst maar wij hebben gekozen om wilde rijst te gebruiken. Zo krijg je ook meteen meer vezels binnen. Ook is officieel een poke bowl met verse rauwe vis maar dat mag de pret zeker niet drukken.
recept poke bowl met vegan viskoekjes
Poke Bowl met vegan viskoekjes en Thaise dressing
Ingrediënten
- 1 zak viskoekjes mix van Greenforce
- 350 gram wilde rijst
- 1 ui gesnipperd
- 1 groentebouillonblokje
- 1 mango in blokjes gesneden
- 1 avocado in dunne reepjes gesneden
- 1/2 komkommer in dunne reepjes gesneden
- 6 radijsjes in dunne plakjes gesneden
THAISE DRESSING
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel sambal badjak
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 30 milliliter sojasaus
- 2 limoenen sap nodig
- 1 theelepel vissaus
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker flinke eetlepels
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- 1 theelepel sesamzaadjes
Instructies
- Bereid de viskoekjes zoals beschreven op de verpakking. (dit neemt iets meer dan een half uur in beslag) Ik bestrooi zelf graag de viskoekjes voor het bakken nog eventjes met een flinke snuf vers gemalen zwart peper.
- Meng alle ingrediënten voor de Thaise dressing. Zet apart tot gebruik. De suiker kan nu een beetje oplossen.
- Kook de rijst: verhit een scheutje olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Doe de rijst in een kom (of gewoon mooi bord….eet veel makkelijker) Verdeel daaroverheen de stukjes mango, avocado, radijsjes en de komkommer. Besprenkel met de Thaise dressing.Bestrooi eventueel met een beetje fijngesneden bosui.
vegan viskoekjes met pittige Thaise dressing
Wij eten deze maaltijd graag koud maar warm of lauwwarm kan ook prima! Vanaf een bord eten is overigens toch echt wel makkelijker dan in een kom. Wil je liever wel vlees of vis eten? Vervang de vegan viskoekjes dan voor tonijn, zalm, of gerookte kip.
Ik ga nu waarschijnlijk heel dom zijn maar ik dacht echt altijd dat een poke bowl afkomstig was uit de Aziatische keuken. Blijkt totaal niet het geval! Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaï. Wist jij dit?
Video poke bowl met vegan viskoekjes
poke bowl met vegan viskoekjes en pittige Thaise dressing
Greenforce: van poeder tot vlees of vis
Thuis zijn wij allemaal behoorlijk kritisch als het gaat om vleesvervangers omdat ze vaak een beetje muf smaken. Gelukkig is dit echt niet het geval met de producten van Greenforce. Wij gebruiken namelijk al een tijdje ook hun vleesvervangers. Pasgeleden heb ik op Familie over de Kook ook een recept gemaakt van een vegetarische Turkse pizza met hun “gehakt”.
Het is in het begin wel heel erg vreemd om met hun producten te werken. Je mengt namelijk “de poeder” met ijskoud water. Dit laat je vervolgens 30 minuten in de koelkast opstijven en vervolgens kan je het verwerken zoals je normaal met je vlees of vis zou doen. De substantie van het product voelt een beetje aan als een smeuïge klei. Omdat het product wat plakkerig aanvoelt is het wel belangrijk om olie te gebruiken tijdens het bakken en gebruik het liefst een pan met een antiaanbaklaag.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
dit artikel heb ik gemaakt in samenwerking met Greenforce. Door dit soort samenwerkingen kunnen wij jou blijven voorzien van allemaal lekkere recepten op Familie over de Kook.