Plaattaart met feta en rode ui. Serveer als hoofdgerecht bij een kom soep of eet het als een lekkere snack. Klaar binnen 30 minuten.
Wij eten graag een plaattaart en momenteel is deze variant met feta, rode ui, tomaatjes en grana padano favoriet van mijzelf en Beaudine. Wij zouden de hele plaattaart samen wel kunnen opeten 🙂
Plaattaart met feta
Meestal smeer ik het bladerdeeg in met een tomatensaus of met crème fraîche maar dit keer heb ik alleen kaas gebruikt. De kaas smelt heerlijk weg en zorgt voor super veel smaak en een smeuïge structuur.
Ik heb gekozen voor een combinatie van feta en Grana padano snippers. Nu kun je natuurlijk ook zelf een andere soort kaas gebruiken. Zo is een combinatie van oude kaas en jonge kaas erg lekker. Mozzarella en Parmezaan is ook super lekker.
Maak jij ook graag dit soort gerechten? Probeer dan ook eens de volgende recepten: courgette plaattaart met prei en feta, plaattaart met courgette en rode ui of maak eens de plaattaart met smeerkaas en prei.
Ga vooral lekker zelf thuis experimenteren met verschillende soorten kazen. Zo smaak je gerecht ook iedere keer weer anders.
Recept plaattaart met feta en rode ui
Plaattaart met feta en rode ui
Equipment
- 1 bakplaat
Ingrediënten
- 1 rol kant en klaar bladerdeeg
- 1/2 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- 150 gram cherry tomaten gehalveerd
- 150 gram feta
- 30 gram Grana padano snippers
- 1 flinke theelepel gedroogde oregano
- 1 flinke theelepel gedroogde tijm
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje chilivlokken
- nigellazaad optioneel
- 7 gram basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het bladerdeeg inclusief bakpapier uit op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. Prik gaatjes met een vork in de bodem van het bladerdeeg. (laat het bladerdeeg even 5-10 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt)
- Verdeel de feta en Grana padano snippers/flakes over de plaattaart. Verdeel dan de cherrytomaten en rode ui over de plaattaart. Bestrooi met gedroogde oregano, tijm, zwarte peper en chilivlokken.
- Smeer de randen in met een beetje geklutst ei of melk en bestrooi de randen met Nigella zaad. (deze stap is optioneel)
- Bak de plaattaart in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de plaattaart iets afkoelen, bestrooi met de basilicum en Eet smakelijk!
- TIP: Ook lekker is om dan de randen met sesamzaadjes of grof zeezout te bestrooien.
bladerdeeg met feta en rode ui
Deze plaat taart met feta, grana padano, rode ui, tomaatjes en kruiden is echt smullen! Heerlijk op een mooie zomerdag en gelukkig ook heel makkelijk om te maken.
Dus ik zeg kom maar op met het mooie zomerse weer en ga lekker buiten genieten van dit heerlijke recept.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Erg lekker.