Plaattaart met smeerkaas en prei

Plaattaart met smeerkaas en prei

Plaattaart met smeerkaas en prei. Een heerlijke lunch- of makkelijke maaltijd optie die ook perfect past bij een kom soep.

plaattaart met smeerkaas en prei

Old Amsterdam creme / smeerkaas

Wij kregen pasgeleden een heerlijk foodypakket opgestuurd door Kroon op het Werk. (is een pr bureau) Daarin zat een kuipje Old Amsterdam creme ofwel smeerkaas.

Nu eten wij heel graag gewoon smeerkaas op brood maar ik wilde dit keer een hartige plaattaart ermee maken.

De smeerkaas van Old Amsterdam is lekker intens van smaak en combineert heel goed met de prei, ham en champignons. Hoe meer kaas hoe beter toch? Daarom gebruik ik ook nog geraspte kaas over de plaattaart.

plaattaart met smeerkaas

Serveer de plaattaart warm als lunch of als makkelijke maaltijd met een groene salade erbij. Het is ook een lekkere keuze als bijgerecht bij een soep, zoals pompoensoep of tomatensoep.

Rol bladerdeeg

Het voordeel van een plaattaart maken is dat het altijd super simpel, super lekker en super snel is. Ik zorg daarom dat ik altijd een rol bladerdeeg in de koelkast op voorraad heb. Daarmee kan je zoveel lekkers maken.

Je rolt het bladerdeeg uit, smeer er iets op wat je lekker vindt….smeerkaas, crème fraîche, pesto, tapenade….leg daarop nog iets van groente…..paprika, champignons, prei, courgette, aubergine….noem maar op….bestrooit nog extra kaas eroverheen en eventueel specerijen….en afbakken maar.

Binnen een half uurtje geniet je van een heerlijke plaattaart.

Recept plaattaart met smeerkaas en prei

plaattaart met smeerkaas en prei

Plaattaart met smeerkaas en prei

Naast dat er op deze plaattaart smeerkaas en prei gaat beleg ik de plaattaart ook nog met champignons en beenham.
5 van 4 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: beenham, champignons, Old Amsterdam, Old Amsterdam smeerkaas, plaattaart, prei, smeerkaas
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 1 plaattaart

Equipment

  • 1 bakplaat

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 kuipje Old Amsterdam creme / smeerkaas
  • 1 prei in stukjes gesneden
  • 100 gram kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 75 gram beenham in stukjes gescheurd
  • 75 gram geraspte kaas soort naar eigen smaak
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • verse peterselie fijngehakt en optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg inclusief het bakpapier uit op een bakplaat. Vouw de randen van het deeg iets naar binnen toe. 
  • Smeer de smeerkaas over het deeg uit. Verdeel de prei, champignons, en ham over het deeg. Bestrooi met de geraspte kaas en een snuf versgemalen zwarte peper. 
  • Bak de plaattaart in 20 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi vlak voor serveren eventueel met fijngehakte peterselie.
  • TIP: smeer de randen van het deeg eventueel in met een beetje geklutst ei of koffiemelk. 
    TIP: eet je liever vegetarisch? Laat dan uiteraard de beenham achterwege of vervang voor vega beleg. Ook lekker is om reepjes paprika toe te voegen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Plaattaart met smeerkaas en prei

Dit gerecht is niet alleen gemakkelijk te maken, maar ook nog eens super smaakvol. De prei en Old Amsterdam kaas geven het gerecht een hartige smaak. Of je nu wel of geen vlees eet, deze plaattaart is een geweldige keuze voor een snel en heerlijk gerecht.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken