Pizza met champignons en tomatensaus. Als je van champignons houdt dan moet je echt een keertje deze pizza proberen. Zelf pizza maken is ontzettend leuk en vooral heel erg lekker.
Zo maken wij regelmatig een pizza met pittig gehakt maar ook de tuna melt pizza en de pizza met pikante kip staan hier regelmatig in het weekend op het menu.
Pizza met champignons
Wij bestellen ook heus ook weleens pizza. Wanneer wij dit doen dan vind ik het ook leuk om zelf een pizza samen te stellen. Een tijdje terug had ik dit gedaan met champignons, kaas en gedroogde oregano. Eigenlijk gewoon een pizza Fungi.
Super simpel maar het bleek echt super lekker! De pizza viel zo goed in de smaak thuis dat een échte zelfgemaakte variant op de blog natuurlijk niet mag ontbreken.
Nu kan je natuurlijk ook kant en klare champignon pizza’s uit te supermarkt kopen. Zelf maken is alleen wel een stuk lekkerder. Je proeft namelijk veel meer van de champignons.
Kastanje champignons
Het lekkerste is om voor deze pizza kastanje champignons te gebruiken. Een kastanje champignons is steviger van structuur en bevat een heerlijke nootachtige smaak. Wanneer je een pizza met champignons eet dan wil je natuurlijk ook wel echt champignons proeven.
Vind jij kastanje champignons echt niet lekker dan is het natuurlijk geen enkel probleem om gewoon de witte “normale” champignons te gebruiken.
Lekker veel kaas
Een pizza zonder kaas? Dat is wat mij betreft geen pizza. Ik gebruik bijna altijd dezelfde soorten kaas op mijn pizza’s. Dat is mozzarella en (extra) belegen kaas. Soms gebruik ik ook nog een derde kaas en dat is dan cheddar.
Tegenwoordig heb je in de supermarkt ook vaak zakjes met geraspte mozzarella. Het voordeel van deze mozzarella is dat hij droger van substantie is. Daardoor verliest de kaas minder vocht en blijft de bodem van je pizza knapperiger.
Nadeel van deze mozzarella is wat mij betreft wel de prijs. Een zakje van dit soort kaas ligt meestal net boven de 2 euro.
Ik gebruik….ja…ja… ik ben een nep foodie….voor mijn pizza’s meestal gewoon de goedkoopste bol mozzarella. Onze kinderen vinden deze mozzarella namelijk lekkerder dan de duurdere varianten. Stel je voor dat je ook echt iets proeft 😉
Houdt jij nu wel van sterkere kazen dan zou je eventueel ook een schimmelkaas kunnen gebruiken. Zelf lust ik dat echt niet maar manlief en onze oudste dochter vinden het daarentegen heerlijk!
Simpele tomatensaus voor op de pizza
Voor deze pizza’s gebruikte ik een simpele tomatensaus op basis van tomatenpuree. Ik meng hiervoor tomatenpuree met sriracha, peper, zout, suiker en heet water.
Hoeveel water je toevoegt is heel persoonlijk. Ik zorg ervoor dat de saus wel redelijk dun van substantie is. Dit smeert makkelijker uit over de pizza.
Wel of geen suiker toevoegen? Tomatenpuree kan wel wat zurig van smaak zijn. Door toch een beetje suiker toe te voegen haal je het zurige wat meer uit de saus.
Variatietip: Voeg nog een flinke snuf gedroogde oregano of Italiaanse kruiden aan de tomatensaus toe. Ook lekker is om een beetje bbq saus aan de saus toe te voegen.
Een andere lekkere tomatensaus voor op je pizza is mijn pizzasaus op basis van tomatenblokjes. Deze saus moet je alleen wel eerst eventjes koken.
Recept pizza met champignons en tomatensaus
LET OP: de aangeven tijd van het recept is exclusief het maken van eventueel je eigen pizzadeeg.
Pizza met champignons en pittige tomatensaus
Ingrediënten
- 4 pizzabodems kant en klaar of zelfgemaakt
- 250 gram kastanje champignons in dunne plakjes gesneden
- 140 gram tomatenpuree
- scheut heet water
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels sriracha
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 2 bollen mozzarella
- 150 gram belegen kaas geraspt
- 2 theelepels gedroogde oregano
- handje rucola optioneel
KNOFLOOKOLIE
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1/2 teentje knoflook geraspt
Instructies
- Verwarm de oven zo heet mogelijk voor als je zelfgemaakte pizzabodems gebruikt. Verwarm de oven voor volgens de beschrijving op de verpakking van kant en klaar pizzadeeg.
- Meng de olijfolie met de knoflook.
- Meng de tomatenpuree met een scheut heet water, snuf versgemalen zwarte peper, snufje zout, sriracha en suiker.
- Smeer de bodem van de pizza's in met een dun laagje pittige tomatensaus. Verdeel de geraspte kaas en stukjes mozzarella eroverheen en daarop de plakjes champignons. Bestrooi de pizza’s met gedroogde oregano.
- Bak de pizza's gaar en goudbruin in de oven. (Afhankelijk van de hitte van de oven/bbq varieert dit van 3 min tot 10/15 min.
- Als de pizza klaar is, smeer de randen in met de knoflookolie. Verdeel eventueel een beetje rucola over de pizza's.
TIPS:
- Scheur de mozzarella alvast in kleine stukjes en dep deze goed droog. Zo verliest de mozzarella minder vocht en blijft je pizzabodem knapperig.
- Ben je geen liefhebber van pittig eten? Laat dan de sriracha weg uit de saus.
Pizza met champignons en tomatensaus
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken