zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
Deel met je vrienden:

Zelf pizzadeeg maken is echt niet zo heel erg moeilijk. Als je nog nooit pizzadeeg hebt durven maken, dan hoop ik dat je na het lezen van dit artikel het wel aandurft. Er zijn heel veel verschillende manieren om pizzadeeg te maken. Ik zal dan ook zeker niet prediken dat mijn recept hét beste recept is. Dat is namelijk onzin! Wel durf ik te zeggen dat dit recept erg lekker is. Wij eten dan ook bijna wekelijks pizza. Meestal op vrijdag of zaterdagavond.

Recept pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
1 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: deeg, pizza, pizzadeeg, recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 2 uur
Porties: 2 pizza’s

Ingrediënten

  • 400 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
  • 250 milliliter lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel suiker mag ook honing zijn
  • 1 theelepel zout
  • semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)

Instructies

  • Meng het lauwwarme water met de suiker en gist. Laat dit even een paar minuten staan. (5 tot 10 min) Meng ondertussen de bloem met het zout.
  • Maak een kuiltje op je werkblad of in een mengkom en giet het gistmengsel erin. Kneed het deeg minimaal 5 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (kan ook in een keukenmachine)
  • Vet een mengkom in met een beetje olie en leg hier het pizzadeeg in. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen. (het deeg verdubbeld dan in omvang)
  • Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 2 bollen. Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op. Vouw het deeg in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem.
  • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ….is eigenlijk het lekkerst!
  • TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.

zelf pizzadeeg maken

Foto 1: gistmengsel is na 5 tot 10 minuten klaar voor gebruik. Foto 2: Kneed het deeg tot een soepel deeg. Foto 3: Vet een mengkom in met olie, leg het deeg erin en dek af met een theedoek. Foto 4: na 45 minuten rijzen is het deeg verdubbeld in omvang.

Foto 1: verdeel na de 1e rijs het deeg in 2 bollen en laat nog eens 45 minuten afgedekt rijzen. Foto 2: de pizzabollen zijn genoeg gerezen (op de foto is de grote helaas niet goed te zien) Foto 3: Druk het deeg voorzichtig met je handen uit. Draai het deeg een aantal keren tot je de juiste grote hebt. Foto 4: Smeer een dunne laag tomatensaus over de bodem. Foto 5: beleg de pizza met datgeen wat jij lekker vindt.

zelf pizza maken is echt heel simpel en lekker

De pizza is klaar om gegeten te worden…..Buon Appetito!

Lekkere pizza recepten zijn: pizza met pikante kip, paprika en rode ui, gefrituurde pizza of de pizza Bolognese

Pizza bakken in de oven

Verwarm de oven voor op minimaal 220 graden. (hoe heter hoe beter) Bak de pizza 5-10 minuten. Tot de kaas gesmolten is en de randen van de pizza lekker knapperig zijn. Dit kan per oven verschillend zijn qua tijd. Leg eventueel van te voren een pizzasteen in de oven. Zo krijg je een lekkere knapperige bodem. Ben je niet in het bezit van een pizzasteen, gebruik dan een bakplaat.  

TIP: ik rol altijd mijn bodems uit op bakpapier. Ik bestrooi eerst het bakpapier met semolina. Zo krijg je een lekkere knapperige bodem. Je kan eventueel ook gewoon bloem gebruiken. De pizza’s leg ik dan inclusief bakpapier op de voorverwarmde pizzasteen voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Op deze manier slaat de pizza niet dubbel met het neerleggen op de pizzasteen. Een pizzaschep is overigens geen overbodige luxe als je zelf pizza’s wilt maken.

pizza bakken op de bbq

Je kan de pizza ook op de bbq bakken. Eigenlijk geeft dit het lekkerste resultaat. De tijd hoelang de pizza dan op de bbq moet, is ook weer heel erg afhankelijk van wat voor soort bbq je hebt. Wij hebben een Big Green Egg en hier ligt de pizza op een  pizzasteen voor ongeveer 5-7 minuten. De bbq zetten we op 240 graden. We bakken hem altijd eerst een paar minuten met bakpier op de pizzasteen (tegen het zwart worden van de onderkant) en de laatste paar minuten gaat hij direct op de steen. 

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.