zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
Deel met je vrienden:

Zelf pizzadeeg maken is echt niet zo heel erg moeilijk. Als je nog nooit pizzadeeg hebt durven maken, dan hoop ik dat je na het lezen van dit artikel het wel aandurft.

Er zijn heel veel verschillende manieren om pizzadeeg te maken. Ik zal dan ook zeker niet prediken dat mijn recept hét beste recept is. Dat is namelijk onzin! Wel durf ik te zeggen dat dit recept erg lekker is. Wij eten dan ook bijna wekelijks pizza. Meestal op vrijdag of zaterdagavond.

Recept pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 3 uur
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: deeg, pizza, pizzadeeg, recept
Porties: 4 pizza’s

Ingrediënten

  • 500 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
  • 300 milliliter lauwwarm water kan soms ook iets meer zijn.
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)

Instructies

  • Meng de bloem met het zout en suiker. Doe het gist erbij samen met het lauwwarme water en de olijfolie.
  • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (het beste kan je dit doen in een keukenmachine) Bestrooi de deegbal met bloem of semolina.
  • Leg het pizzadeeg in een kom. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 60-75 minuten rijzen. (het deeg moet verdubbelen in omvang)
  • Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 4 bollen. (of 2/3 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op.
    Vouw het deeg hiervoor in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
  • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ/speciale pizzaoven.
    Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
  • TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook

zelf pizzadeeg maken

Foto 1: Kneed het deeg tot een soepel deeg. Foto 2: leg het deeg in een kom en dek af met een theedoek. Foto 3: na 60 minuten rijzen is het deeg verdubbeld in omvang.

Foto 1: verdeel na de 1e rijs het deeg in 2 bollen en laat nog eens 45 minuten afgedekt rijzen. Foto 2: de pizzabollen zijn genoeg gerezen (op de foto is de grote helaas niet goed te zien) Foto 3: Druk het deeg voorzichtig met je handen uit. Draai het deeg een aantal keren tot je de juiste grote hebt. Foto 4: Smeer een dunne laag tomatensaus over de bodem. Foto 5: beleg de pizza met datgeen wat jij lekker vindt.

zelf pizza maken is echt heel simpel en lekker

De pizza is klaar om gegeten te worden…..Buon Appetito!

Lekkere pizza recepten zijn: pizza met pikante kip, paprika en rode ui, gefrituurde pizza of de pizza Bolognese

Pizza bakken in de oven

Verwarm de oven voor op minimaal 220 graden. (hoe heter hoe beter) Bak de pizza 5-10 minuten. Tot de kaas gesmolten is en de randen van de pizza lekker knapperig zijn. Dit kan per oven verschillend zijn qua tijd. Leg eventueel van te voren een pizzasteen in de oven. Zo krijg je een lekkere knapperige bodem. Ben je niet in het bezit van een pizzasteen, gebruik dan een bakplaat.  

TIP: Rol eventueel je bodem uit op bakpapier. Bestrooi eerst het bakpapier met semolina. Zo krijg je een lekkere knapperige bodem. Je kan eventueel ook gewoon bloem gebruiken.

De pizza’s leg je dan inclusief bakpapier op de voorverwarmde pizzasteen voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif je het bakpapier eronder vandaan en bak je de pizza nog een paar minuten.

Op deze manier slaat de pizza niet dubbel met het neerleggen op de pizzasteen. Een pizzaschep is overigens geen overbodige luxe als je zelf pizza’s wilt maken.

pizza bakken op de bbq

Je kan de pizza uiteraard ook op de bbq bakken. De tijd hoelang de pizza dan op de bbq moet, is ook weer heel erg afhankelijk van wat voor soort bbq je hebt. Wij hebben een Big Green Egg en hier ligt de pizza op een pizzasteen voor ongeveer 3-5 minuten. De bbq zetten we meestal rond de 275 graden. Bak de pizza dan wel indirect. Anders verbrand je pizza.

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.